Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na samo 50 km od Zagreba možete napraviti svoju čašu, posjetiti dvorac i probati tkati

Na samo 50 km od Zagreba možete napraviti svoju čašu, posjetiti dvorac i probati tkati
12

Do slovenskog Rogateca neće vam biti potrebna vinjeta, a tamo vas očekuje mnoštvo zanimljivih radionica. Uz prekrasnu prirodu i domaću hranu i piće, u Rogatecu možete napraviti staklenu čašu, tkati i jahati

VIDEO

Destinacija koja je od Zagreba udaljena svega 50-ak kilometara,a pruža zabavu za cijelu obitelj je Rogatec. Nalazi se u Sloveniji, svega desetak minuta vožnje lokalnom cestom, pa vam za ovaj izlet neće biti potrebna vinjeta. Geografski Rogatec leži u sjevernom dijelu sutlanskog područja, podno Donačke gore, privijen uz tok granične rijeke Sutle i rijeke Draganje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Upravo zbog svog geografskog položaja, te činjenice da je predstavljao raskrižja trgovačkih i vojnih putova u povijesti Rogatec danas ima što za ispričati. Povijest mu počinje u rimsko doba kad je bio poznata i značajna vojna utvrda, a procvat i vrhunac doživljava u srednjem vijeku kada se mnogi veleposjednici nadmeću za prevlast prepoznavši u Rogatecu važno granično središte.

U pisanim izvorima Rogatec se prvi puta spominje 1130. godine., a 1283. godine pridobio je naziv trga sa svim pripadajućim pogodnostima i ovlaštenjima, što ga danas svrstava među najstarije trgove u Sloveniji. O razdoblju najvećeg procvata Rogateca danas svjedoče stara jezgra trga, renesansno - barokni dvorac Strmol, ruševine burga Rogatec, crkva sv. Jerneja, crkva sv. Hijacinte, te mnogi drugi kulturno povijesni spomenici.  

 


 

Ako želite posjetiti Rogatec, orijentir neka vam bude renesansno - barokni dvorac Strmol. Dolazite li subotom, pogledajte što taj dan nudi dvorac u svojim prostorijama. Kako bi privukli posjetitelje, vrijedni djelatnici općine - Zavoda Rogatec i Centra za obrtništvo Rogatec, osmislili su niz različitih radionica i događaja u kojima mogu sudjelovati svi članovi obitelji i u kojima se može na tradicionalan način napraviti nešto suvremeno - izraditi glinena posuda s kiparicom Bojanom Križanec, isplesti ukras od komušine, naučiti tkati i ono što je najposebnije napuhati originalnu staklenu čašu.

Sve radionice su subotom u sklopu ulaznice u dvorac, a zadnje subote u mjesecu, u prijepodnevnim terminima posebno je živo u staklarskoj radionici. Želite li kući ponijeti svoju staklenu čašu, potrebno je platiti dodatno 5 eura. Uz aktivnosti na radionicama audio vodiči će vas provesti kroz dvorac, ispričati priču o povijesti Rogateca, ali i o plemićkoj kući Jakoba von Strmola u srednjovjekovnom dizajnu koja oduševljava brojne posjetitelje. U dvorcu ćete vidjeti snažan barokni utjecaj, sa štukaturama, freskama i atraktivno oslikanim fasadama zbog kojih je ovaj dvorac svrstan među važnije zgrade feudalnog razdoblja u Sloveniji. Dvorac je danas otvoren za sve, a kroz godinu se na ovom mjestu održavaju brojne izložbe, koncerti a u dvorani za vjenčanje s kapelicom mnogi parovi kažu sudbonosno 'da'.


Rogatec ima i najveći Muzej na otvorenom

Za posjet dvorcu i radionice potrebno vam je nekoliko sati, a nakon njega vas čeka Muzej na prostem Rogatec (Muzej na otvorenom) udaljen 10 minuta. Muzej na prostem Rogatec je ujedno i najveći muzej tog tipa u Sloveniji. Smješten u autentičnom štajerskom krajoliku podno Donačke gore i čuva niz tradicionalnih arhitektonskih objekata sub-panonskog tipa, tipičnih za područje doline Sutle u razdoblju od 19. do sredine 20. stoljeća.

 

Godine 1997. nominiran je za Europski muzej godine, a od tada pa sve do danas nudi bogat program aktivnosti za sve dobne skupine omogućujući posjetiteljima da otkriju svu ljepotu kulturne baštine ovog kraja. Kroz postav krenite samostalno ili s audio vodičem na Hrvatskom, a mlađima ponudite doživljaj HoloLens naočala s kojima će istraživanje muzeja biti u društvu animiranog lika Rogatka. U ovom muzeju su subotama isto radionice - od izrade kruha, instrumenata, pa sve do skupljanja bilja, izrade proizvoda od pčelinjeg voska. Na ovom mjestu svakako pojedite nešto domaće. U jednoj od kuća poslužuje se tradicionalni ručak enolončnica što je zapravo varivo s povrćem i žitaricama s domaćom kobasicom. Posjetite i Konjušnicu KK Strmol u kojoj vas čekaju ljubazni domaćini koji će vas provesti kroz štalu, ali i pomoći vam da prvi put zajašite konja.


Zalazak sunca uz zvuk harmonike

I kad ste mislili da je to sve od Rogateca, domaćini će vam se ponosno pohvaliti kako u ovom kraju ima još zanimljivih OPG-ova na kojima ćete odlično pojesti i popiti. Jedan od takvih je gospodarstvo Pod Goro u vlasništvu obitelji Kitak - Nataše i Izidora, dvoje mladih ljudi koji su predanim radom stvorili jedinstveno mjesto.

Restoran se nalazi na mjestu na kojem je najljepši zalazak sunca u ovom kraju, a hrana koju ćete ovdje pojesti je u potpunosti domaća i ekološka. Sve povrće, meso, vino i sokovi su iz njihovog uzgoja. Ugodit će vam u potpunosti, a kad sjednete za stol nemojte se iznenaditi kad vam gazda Izidor (inače frontmen grupe Aplauz) zasvira harmoniku i zapjeva jednu od popularnih pjesama.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku