Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U Jezerskom postanite pastir na jedan dan i isprobajte krpljenje

U Jezerskom postanite pastir na jedan dan i isprobajte krpljenje
5

Mala slovenska općina Jezersko, sa samo 600 stanovnika nudi bogati sadržaj za turiste, pa tamo možete skijati, sanjkati se, fino jesti i dobro se odmoriti

VIDEO

Jezersko je pitoreskna je općina sa 600-jak stanovnika podno Kamniško-Savinjskih Alpa u Sloveniji. Nalazi se dvjestotinjak kilometara od Zagreba, manje od sat vremena vožnje od Ljubljane. Do njega dolazite sljedeći tok rijeke Kokre koja se na poseban način isprepliće s cestom koja vas vodi do 1000 metara nadmorske visine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bavarska: snježne radosti 06:46

S jedne strane mjesta su planine Kočna, Grintovec, Dolgi hrbet, Skuta, Rinke i Babe s ostacima najistočnijeg ledenjaka Alpa, a s druge strane nepregledni pašnjaci i više stoljetna šuma. Budući da su spomenute planine koje okružuju Jezersko nepropusne, u prošlosti su upravo one omogućile da voda od otopljenih ledenjaka prekrije dno dolina i  tako formira veliko ledenjačko jezero oko kojeg je nastalo mjesto.

Nakon velikog potresa 1348. jezerska voda počela je otjecati, Jezersko ostaje bez svoje vodene površine, ali i od tada pa sve do danas izgled općine nije promijenio izgled. Sve kuće su sagrađene tako da prate liniju nekadašnjeg ruba jezera, a danas umjesto jezera, taj dio prekrivaju prekrasni pašnjaci. Iako velikog ledenjačkog jezera više nema, Jezersko je poznato po Planšarskom jezeru koje je u obliku srca. Voda mu je hladna (do 14 stupnjeva) ali je njegov ponton danas jedna od najpopularnijih foto pointa u ovom dijelu Slovenije.

Kamo za vikend: Od prikaza Seljačke bune do priprema za doček kineske Nove godine
Kamo za vikend: Od prikaza Seljačke bune do priprema za doček kineske Nove godine

Destinacija suvremenim putnicima nudi mogućnost planinarenja, posjete pašnjacima u vođenoj turističkoj turi, istraživanje raznolikosti koje je stvorila priroda i čovjek. Na jedan dan možete biti 'pastir', ali i naučiti od gđe. Mije Murovec kako se od vune jezersko-solčavske ovce radi pletivo ali i brojni ukrasi i uporabni predmeti. Jezerskim možete voziti bicikl, ali i šetati stoljetnim šumama tijekom cijele godine. Jezersko ima i izvor mineralne vode pune magnezija koju možete kušati u samom centru mjesta. Jezersko ima netipičan hotel s pet zvjezdica, kuće za odmor, kampove ali i pravi biser Šenkovu domačiju - 500 godina staro imanje Šenk koje na poseban način pričaju priču o održivom agroturizmu.


Zimi je mjesto je prekriveno snijegom, pa možete planinariti, uživati u skijaškom trčanju, klizati podno ledenjaka, isprobati krpljenje, tradicionalan način hodanja po snijegu, skijati, i ono što je svakako atrakcija - sanjkati se na posebno dizajniranom sanjkalištu kojeg će vam predstaviti Rok Teul. U sklopu klizališta nalazi se i dio za kuglanje na ledu po čemu je Jezersko isto poznato. Imaju svoju sportsku ekipu koja niže brojne uspjehe pa ćete poželite li isprobati ovaj sport na ledu sigurno upoznati i pravog  profesionalca.

Nakon što se odlično zabavite i riješite stresa u prirodi, uđite u Gostišče ob Planšarskem Jezeru, gdje se možeze zagrijati domaćom rakijom i kušati specijalitete -  kobasice i janjetinu. Specijalitet su također i štrukle od sira s brusnicom, no sve je više porcija čokoladnih štrukli koje podjednako vole mali i veliki gosti. 

Provedite se u gradu koji je kovao svoj novac i prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu
Provedite se u gradu koji je kovao svoj novac i prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu

Na ulazu i malu kušaonicu Cvet gora dočekat će vas nasmijana Tanja, bivša policajka koja je stresan posao zamijenila radom na vlastitom OPG-u. Uživa u ljepoti destinacije na kojoj živi, naglašavajući kako je priroda njezin dom. Na svom OPG-u s kampom, svakog dana stvara likere i rakije oplemenjujući ih biljem ubranim upravo na ovom mjestu, a njezini likeri Antivirus, Antiživček, Jezerska Pehta, Baba Jaga, Brisalec spomina  su jedan od suvenira Jezerskog.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje