To je to što me zanima!

Najradije biste 'sjeli i plakali'? Tu je pet sjajnih razloga za to

Prema istraživanjima žene u prosijeku plaču oko 3,5 puta mjesečno, dok muškarci zasuze 1,9 puta u mjesec dana. I premda možda zvuči da je često, na plakanje se gleda kao na slabost
Vidi originalni članak

Bez obzira na to što plakanje nije uvijek 'društveno prihvatljivo ili poželjno jer prema uvriježenoj predrasudi pokazuje slabost, suze nam čine dobro i utječu na nekoliko procesa u tijelu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Stres

Plakanje ljudima može pomoći da se opuste kad su u stresu, a dobra se strana plača osjeti već nekoliko minuta od kad zaplačemo, kad se tijelo počne opuštati. Naime, plakanje aktivira parasimpatički živčani sustav koji umirujuće djeluje na mozak.

2. Krvni tlak

Visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog i srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. No rezultati nekoliko studija pokazuju kako plakanje ne samo da snižava krvni tlak i drži ga pod kontrolom, već ako je intenzivno može i smiriti puls.

3. Akumulacija toksina

Dok plačemo, suzama izbacujemo i toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Uklanjanje toksina pomaže smanjiti razinu kortizola (hormona stresa) u tijelu, što rezultira vedrijim raspoloženjem. Stoga ne čudi da često osjećamo kako nam je 's prsa nestala težina' nakon 'dobrog' plakanja, piše Bright Side.

UVEDITE RAZNOLIKOST 13 razloga zašto ne biste svaki dan trebali jesti iste namirnice

4. Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja se mogu događati iz više razloga, a jedan od njih je i višak minerala kojeg u tijelu inače nema puno - mangana. Sa suzama taj višak izlazi iz tijela i smanjuje mu se koncentracija, a mi smo mirniji i usredotočeniji. 

5. Ublažava bol

Kad smo u jakim bolovima, ponekad se suze stvaraju i bez da to svjesno želimo jer tako tijelo umanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da plakanje oslobađa oksitocin i endorfin, kemikalije koje utječu na to da se osjećamo dobro, a mogu i olakšati fizičku i emocionalnu bol.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 126

  • mily 20.10.2019.

    dugo, dugo nisam plakala, ali se sjećam da sam prije koju godinu bila u fazi kada su samo tekle

  • DANIJEL 🐶 20.10.2019.

    Opet su tu, neizbježno blizu, kapi što tugu liju u nizu, mojoj duši nepozvan gost, sluge boli što nepoznaju radost. Kunem ih i hvalim u isti tren, one me ne poznaše dok bio sam njen, samo čekaju ko' strvinar leš, da bez svega dragog ostaneš, a onda svoj otrov gorki i slani, tope na tvojoj živoj rani, dok na kraju istini u oči ne pogledaš i shvatiš da si spašen ako im se predaš. BY-Danijel, moj stari-stari pjesmuljak :)) ODA suzama :)

  • 20.10.2019.

    Nekada bi rado sjela i zaplakala ali nema sanse,,guši,stišće u orisima al suza van jok

Komentiraj...
Vidi sve komentare