Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
126 komentara

Najradije biste 'sjeli i plakali'? Tu je pet sjajnih razloga za to

Prema istraživanjima žene u prosijeku plaču oko 3,5 puta mjesečno, dok muškarci zasuze 1,9 puta u mjesec dana. I premda možda zvuči da je često, na plakanje se gleda kao na slabost

Foto: Dreamstime
126 komentara

Bez obzira na to što plakanje nije uvijek 'društveno prihvatljivo ili poželjno jer prema uvriježenoj predrasudi pokazuje slabost, suze nam čine dobro i utječu na nekoliko procesa u tijelu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Stres

Plakanje ljudima može pomoći da se opuste kad su u stresu, a dobra se strana plača osjeti već nekoliko minuta od kad zaplačemo, kad se tijelo počne opuštati. Naime, plakanje aktivira parasimpatički živčani sustav koji umirujuće djeluje na mozak.

2. Krvni tlak

Visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog i srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. No rezultati nekoliko studija pokazuju kako plakanje ne samo da snižava krvni tlak i drži ga pod kontrolom, već ako je intenzivno može i smiriti puls.

Foto: Dreamstime

3. Akumulacija toksina

Dok plačemo, suzama izbacujemo i toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Uklanjanje toksina pomaže smanjiti razinu kortizola (hormona stresa) u tijelu, što rezultira vedrijim raspoloženjem. Stoga ne čudi da često osjećamo kako nam je 's prsa nestala težina' nakon 'dobrog' plakanja, piše Bright Side.

UVEDITE RAZNOLIKOST 13 razloga zašto ne biste svaki dan trebali jesti iste namirnice

4. Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja se mogu događati iz više razloga, a jedan od njih je i višak minerala kojeg u tijelu inače nema puno - mangana. Sa suzama taj višak izlazi iz tijela i smanjuje mu se koncentracija, a mi smo mirniji i usredotočeniji. 

Foto: Dreamstime

5. Ublažava bol

Kad smo u jakim bolovima, ponekad se suze stvaraju i bez da to svjesno želimo jer tako tijelo umanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da plakanje oslobađa oksitocin i endorfin, kemikalije koje utječu na to da se osjećamo dobro, a mogu i olakšati fizičku i emocionalnu bol.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message