To je to što me zanima!

Napokon otkrili zašto djeca ne žele ni vidjeti grašak i zelenje?

Ako pokušavate djetetu podvaliti povrće na sve moguće načine, a i dalje vas odbija, krivite evoluciju, tvrde američke psihologinje. Uzrok je u obrambenom mehanizmu
Vidi originalni članak

- Tijekom ljudske evolucije biljke su bile neophodne za opstanak. No unatoč svim dobrobitima, biljke su predstavljale i veliku opasnost - napisale su psihologinje s Yalea dr. Annie E Wertz i dr. Karen Wynn o svom istraživanju. Njih dvije vjeruju da imaju dokaz zašto djeca ne žele jesti zelenilo i da je uzrok evolucija. 

Evolucija je djecu biološki programirala da se paze biljaka jer mogu sadržavati opasne otrove. Zbog sklonosti bolestima i ozljedama u ranim godinama života, tijelo je samo razvilo obrambeni mehanizam koji djeci ograničava kontakt s biljkama, smatraju Wertz i Wynn, piše Telegraph.

U svom istraživanju proučavale su kako djeca od osam do 18 mjeseci reagiraju na različite predmete. Roditelji su svakom djetetu pokazali 100 predmeta s time da su roditeljima pokrili oči kako bi smanjili njihov utjecaj na djecu. Kada bi im rekli "vidi šta ja imam" u prosjeku je djeci trebalo 3,4 sekunde da ugrabe ili dodirnu školjku, 4,6 sekundi za lampu ili žlicu, ali gotovo 10 sekundi za peršin i bosiljak. To je dvostruko sporija reakcija djeteta da posegne za nečim i prouči što je to. Puno sporije su reagirali i na umjetne predmete koji su ličili na biljke. 

U početku su istraživačice postavile tezu da dojenčad ima razvijene bihevioralne strategije koje smanjuju izloženost opasnostima iz biljaka tako što će smanjiti svoj kontakt s njima. 

- Biljke proizvode toksine kao vlastitu obranu protiv predatora, a koji mogu biti štetni, čak i smrtonosni, ako se probave. Neke biljke imaju i fizičke štitnike, poput bodljikavih dlačica, trnja ili štetnih ulja koje mogu ozlijediti tkivo i uzrokovati poteškoće - ispričale su. 

Dodaju da s ovime ne sugeriraju da se mališani aktivno boje biljaka već da imaju ugrađen obrambeni mehanizam. 

- Roditelji koji su primijetili ovu bihevioralnu strategiju svaki put kad žlicom pokušaju dati djetetu par zrna graška, ovo istraživanje će im sigurno donijeti olakšanje - zaključile su. 

Djeca će obožavati brokulu i kelj ako ih pripremite sa sirom

Idi na 24sata

Komentari 15

  • diba_1 17.11.2013.

    ispitivaje se radilo u državi gdje djeca imaju hrane u izobilju, pa mogu birati, trebalo je sve ovo raditi u državama koje nemaju dovoljno za preživjeti, pa da onda vidimo odgovor zašto djeca ne vole grašak i zelenje.

  • cvita1 17.11.2013.

    ah , sada mi je laknulo, znači nije do moga sina, već je evolucija napravila svoje. hvala

  • zmijonosac 16.11.2013.

    I moj Ivan je problematičan.Od zelenog ima samo tenisice ali i one su mu male.Neki dan mu je baka spremila špinat.To je trebalo snimiti i staviti na you tube kao reklamu za ovu anketu.Prvo jedan prst u špinat pa ga lizne pa onda opet i tako tri četiri puta i zme sasvim malo i kaže fuj.A njemu je 9 godina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare