Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Napokon otkrili zašto djeca ne žele ni vidjeti grašak i zelenje?

Napokon otkrili zašto djeca ne žele ni vidjeti grašak i zelenje?
1

Ako pokušavate djetetu podvaliti povrće na sve moguće načine, a i dalje vas odbija, krivite evoluciju, tvrde američke psihologinje. Uzrok je u obrambenom mehanizmu

VIDEO

- Tijekom ljudske evolucije biljke su bile neophodne za opstanak. No unatoč svim dobrobitima, biljke su predstavljale i veliku opasnost - napisale su psihologinje s Yalea dr. Annie E Wertz i dr. Karen Wynn o svom istraživanju. Njih dvije vjeruju da imaju dokaz zašto djeca ne žele jesti zelenilo i da je uzrok evolucija. 

Evolucija je djecu biološki programirala da se paze biljaka jer mogu sadržavati opasne otrove. Zbog sklonosti bolestima i ozljedama u ranim godinama života, tijelo je samo razvilo obrambeni mehanizam koji djeci ograničava kontakt s biljkama, smatraju Wertz i Wynn, piše Telegraph.

U svom istraživanju proučavale su kako djeca od osam do 18 mjeseci reagiraju na različite predmete. Roditelji su svakom djetetu pokazali 100 predmeta s time da su roditeljima pokrili oči kako bi smanjili njihov utjecaj na djecu. Kada bi im rekli "vidi šta ja imam" u prosjeku je djeci trebalo 3,4 sekunde da ugrabe ili dodirnu školjku, 4,6 sekundi za lampu ili žlicu, ali gotovo 10 sekundi za peršin i bosiljak. To je dvostruko sporija reakcija djeteta da posegne za nečim i prouči što je to. Puno sporije su reagirali i na umjetne predmete koji su ličili na biljke. 

U početku su istraživačice postavile tezu da dojenčad ima razvijene bihevioralne strategije koje smanjuju izloženost opasnostima iz biljaka tako što će smanjiti svoj kontakt s njima. 

- Biljke proizvode toksine kao vlastitu obranu protiv predatora, a koji mogu biti štetni, čak i smrtonosni, ako se probave. Neke biljke imaju i fizičke štitnike, poput bodljikavih dlačica, trnja ili štetnih ulja koje mogu ozlijediti tkivo i uzrokovati poteškoće - ispričale su. 

Dodaju da s ovime ne sugeriraju da se mališani aktivno boje biljaka već da imaju ugrađen obrambeni mehanizam. 

- Roditelji koji su primijetili ovu bihevioralnu strategiju svaki put kad žlicom pokušaju dati djetetu par zrna graška, ovo istraživanje će im sigurno donijeti olakšanje - zaključile su. 

Djeca će obožavati brokulu i kelj ako ih pripremite sa sirom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam