Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Djeca će obožavati brokulu i kelj ako ih pripremite sa sirom

Djeca će obožavati brokulu i kelj ako ih pripremite sa sirom
1

Jednostavno neodoljivo: Djeca će najradije pojesti obrok sa sirom ili brokulom, no pripremite li ga na originalan način, svidjet će im se i kelj, a sir ide sa salatom

VIDEO

Jedan od omiljenih dječjih obroka - makarone sa sirom, napravit ćete tako da, nakon što skuhate makarone, u posudi otopite maslac. Dodajte brašno te, miješajući, kuhajte minutu, dvije. Miješajući, ulijte mlijeko i ostavite ga da zavrije te kuha još pet minuta. Maknite s vatre pa dodajte makarone, sir (cheddar, ementaler ili gaudu), peršin, sol i papar. Smjesu prebacite u namašćenu posudu za gratiniranje. 

Pospete li jelo mješavinom krušnih mrvica i parmezana, bit će hrskavije. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Osim zapečenih makarona djecu će oduševiti i druga jela, čiji je osnovni sastojak sir. Želite li im poslužiti zdrav, a ukusan obrok, skuhajte rižu te na nju naribajte sir, začinite je maslinovim uljem, limunovim sokom i svježim bosiljkom. Ipak, djeci najmaštovitije varijante obroka uključuju topljeni ili pohani sir te će ih povremeno razveseliti sendviči s topljenim sirom, slaninom i povrćem prema želji. Uz sirne varijante djeca će rado jesti jela na bazi meke i ukusne brokule. 

Za brz i jednostavan obrok pirjajte cvjetove brokule na češnjaku i maslinovu ulju. Umaku dodajte kuhane integralne špagete, parmezan i pinjole. Pripremite li ga u obliku čipsa, čak i kelj lako može postati zanimljiv obrok. Operite listove i pokidajte ih na manje komadiće te začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Zatim ih, dok ne postanu hrskavi, pecite u pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva.

Čak je i salata ‘slađa’ ako se začini sirom

Kako biste bili sigurni da će dijete pojesti salatu, dodajte joj pohani sir. Deblje ploške sira uvaljajte u brašno pa u razmućena jaja te u krušne mrvice. Kratko pržite na ulju sa svake strane te izvadite na papirati ubrus koji će upiti masnoću.      

Salata od kelja, sira  i badema

Da biste pripremili neobičnu, a hranjivu salatu, kuhane usitnjene listove kelja začinite limunovim sokom, maslinovim uljem i parmezanom. Prema želji dodajte usitnjene bademe. Pirjani kelj možete dodati i lazanjama.

Povrće se najlakše podvali u tortilji

Osim kao omiljeni pire, krumpir će se djeci svidjeti pripremljen i na druge načine. Pecite ga u pećnici na 200°C dok ne postane mekan. Prerežite ga napola i izdubite te nadjenite pirjanim špinatom i svježim (ili kozjim) sirom. Prema želji, pospite orasima pekan. Za drugi ukusan obrok klasični pomfrit začinite maslinovim uljem i parmezanom te pecite na 200°C, dok ne omekša. Baš poput pizze, zanimljive tortille hrana su koju djeca rijetko odbijaju. 

Premažite ih maslinovim uljem i pecite na 220°C dok ne poprime zlatnu boju. Zatim ih nadjenite umakom od rajčice i mozzarelom te pecite dok se sir ne otopi. Djeca će uživati i u tortillama s piletinom, ali i s još jednom namirnicom koju baš ne obožavaju - grahom. Na maslinovu ulju propirjajte luk pa dodajte mrkvu i piletinu. Kratko pirjajte te dodajte kuhani grah i, prema želji, grašak. Nakon desetak minuta mješavini dodajte kukuruz i rajčicu te ostavite da se kuha još desetak min. Smjesom nadjenite tortille.

Štapići s parmezanom

Tijesto za pizzu možete iskoristiti i za pripremu djeci omiljenih hrskavih štapića s parmezanom. Nakon što ste ga uz pomoć mališana zamijesili, premažite ga maslinovim uljem i razdijelite na prutiće. Pospite ih parmezanom te posložite na lim za pečenje namašćen maslacem. Pecite u pećnici na 200°C dok ne poprime zlatnožutu boju.

Brokula s tofuom i đumbirom

Sastojci: luk, 4 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 2 šalice brokule, tofu, žlica i pol đumbira, 1/4 žličice crvene paprike, 3 žlice škroba, 1/4 šalice sojina umaka

Priprema: Pirjajte luk i češnjak na maslinovu ulju tri-pet min. Dodajte tofu narezan na kockice, đumbir, papriku i brokulu te kuhajte još šest-osam min. U drugoj posudi izmiješajte kukuruzni škrob, sojin umak i vodu te dodajte mješavinu brokuli i siru. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Poslužite s rižom. 

Omlet sa sirom i začinima

Sastojci: 2 jaja, 50 g naribanog sira, parmezan, 15 g maslaca, sol, papar, žlica začinskog bilja (peršin, vlasac)

Priprema: Istucite jaja pjenjačom te im dodajte začine. U tavi rastopite maslac i dodajte jaja.  Nakon što vanjski rub omleta otvrdne, a sredina je još meka, jaja ravnomjerno pospite sirom. Pecite još pola minute te preklopite omlet. Pospite ga parmezanom pa poslužite uz miješanu salatu.

Gurmanski calzone

Sastojci: tijesto za pizzu, pelati rajčice, 100 g šunke, 100 g ricotte, 1/4 šalice mozzarele, bosiljak, jaje, sol, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. U zdjeli dobro izmiješajte pelate, šunku, nasjeckanu svježu rajčicu, ricottu, mozzarelu, bosiljak, sol i papar. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela te ih razvaljajte u krugove. Nanesite nadjev na četvrtinu tijesta, a rubove premažite jajima. Zatim presavijte tijesto i rubove čvrsto pritisnite zajedno. Calzone premažite jajima i pecite ih oko 20 minuta na 180°C, dok ne poprime zlatnožutu boju. 

Kremasta juha od graha

Sastojci: 200 g kuhanoga graha, luk, češanj češnjaka, mrkva, žličica brašna, sol, papar, peršin, povrtni temeljac, 2 žlice vrhnja.

Priprema: Propirjajte luk na malo maslaca pa dodajte nasjeckanu mrkvu i češnjak. Mješavini dodajte brašno i kratko propržite. Svemu dodajte oko pola litre temeljca i grah. Začinite solju, paprom i peršinom te kuhajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša. Gotovu juhu izmiksajte pa joj dodajte kiselo vrhnje koje ste razrijedili s dvije žlice juhe.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj