To je to što me zanima!

'Napokon uživam u majčinstvu, ali uskoro se vraćam u Sabor'

Na prvi sam se pogled zaljubila u Perinu. Kad sam je prvi put uzela u ruke, pomislila sam: 'Ajme, što ću sad? jer nitko nas ne priprema za najvažniju ulogu u životu, kaže zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić
Vidi originalni članak

Konačno uživam u majčinstvu, a ja i suprug u roditeljstvu. Iako je ponekad iscrpljujuće, ujedno je to najljepše iskustvo, kaže nam saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić (36) koja je prije nešto malo više od mjesec dana u splitskoj bolnici rodila prvo dijete, djevojčicu Perinu.

Ona i suprug tek pri rođenju doznali su spol jer su željeli da to bude iznenađenje. Važnije od toga bilo im je da trudnoća prođe u redu i da dijete bude zdravo. Ime djevojčici dala je majka jer su se supružnici dogovorili da ime za curicu bira ona, a bude li dječak - otac. 

ISPOVIJEST NINČEVIĆ LESANDRIĆ: 'Vezali su mi ruke i noge, takvu bol i šok nikad nisam doživjela'

- Kad sam je prvi put uzela u ruke, pomislila sam: ‘Ajme što ću sad? Ne znam ništa’ - kaže iskreno kroz smijeh prisjećajući se trenutka u kojem je prvi put uzela u naručje djevojčicu, jer nitko nas, napominje, ne priprema za najvažniju ulogu u životu. 

Djevojčica je rođena carskim rezom. Prisjetila se i trenutka kad ju je prvi put vidjela.   
- Nakon što sam došla k sebi od anestezije, ubrzo su mi donijeli našu malenu Bačvicu. Dok su je nosili, čula sam kako plače i cijeli je hodnik odzvanjao. Ali čim su je stavili pored mene smirila se i pogledala me. Osjećaje koji su me tad preplavili nemoguće je opisati. Na prvi pogled sam se zaljubila - prepričala je prve trenutke s malenom Bačvicom, kako su je od milja prozvali i prije rođenja. 

Za razliku od prošlog bolnog iskustva kiretaže bez anestezije u splitskoj bolnici, ovog puta ima samo riječi hvale za tim koji je bio uz nju prije, tijekom i nakon porođaja. Prije odluke da se ide na carski rez djevojčicu su pokušali poroditi prirodnim putem, ali “njoj se nije dalo van”. 

- Od kada sam stigla u bolnicu, dežurni liječnici i sestre imali su sjajan pristup. U svakom trenutku znala sam sve što mi, kako i zašto radi. Smatram da svaka žena treba imati takvo iskustvo porođaja. Ovaj tim liječnika je daleko od onoga što je prije nešto više od godinu dana šef ginekologije u Splitu rekao o ženama izjavom: ‘Znate, kad netko očekuje da će ga neki zahvat boljeti, onda čim ga taknete, skače do plafona, više zbog straha nego objektivne boli’ – rekla je Ninčević Lesandrić. 

Kad su došle kući, sve je, kaže, bilo lakše. Malena dobro napreduje, a u prvome mjesecu dobila je malo više od kilograma. Sad ima 5,5 kilograma. U brizi o kćeri pomaže joj suprug, a na raspolaganju su im i bake kad god to zatreba.     

- Suprug radi sve i pomaže mi u svakom trenutku. Uz njega, na raspolaganju su nam i moja majka i svekrva – kaže i dodaje da joj se dolaskom prinove potpuno promijenio ritam života, kao što je to slučaj i kod većine roditelja. 
Malena i njezina dobrobit u fokusu je svima u obitelji. Nakon neprospavanih noći, posljednja dva-tri dana ipak su se uspjeli naspavati. 

- Posljednjih nekoliko dana prespavala je cijelu noć, tako da je sad puno lakše. Problem su nam još dojenački grčevi, a gledati je kako neutješno plače svima nam teško pada – kazala je zastupnica, koja uz pomoć savjeta pedijatra svojoj bebi pokušava maksimalno olakšati bolne grčeve. 

IVANA NINČEVIĆ LESANDRIĆ: Soba za našu malu bačvicu je spremna, sve naručujem online

U majčinstvu, navodi, najviše se oslanja na iskustva svojih bližnjih i trudi se ispraviti sve što oni misle da su krivo napravili. 

- Naša Bačvica zasad spava u svojoj sobi i u svom krevetiću. Pokušavam i da je što manje nosimo na rukama. Za sada nam to uspijeva, ali hoće li potrajati, vidjet ćemo. Trudimo se da tako ostane – kaže uz smijeh. 

Na pitanje kako nenošenju odolijevaju bake odgovara: 
- Kao i sve bake. Čim ja okrenem leđa i izađem, one je uzmu na ruke. Kad otvorim vrata stana, spuštaju je u krevetić. Ja ih zezam da po mirisu njihovih parfema znam koja ju je nosila – prepričava.

Uskoro planiraju i krštenje. Ono bi trebalo biti do 15. prosinca, a ako ne uspiju sve organizirati do tada, onda nakon 15. siječnja. 
- Ne želim da krštenje bude u vrijeme Božića i Nove godine kako bih izbjegla u blagdansko vrijeme i taj dodatan stres – kazala je.

Iako okupirana brigom za bebu, priznaje da povremeno prati rad svojih kolega u Saboru, ali dodaje da je angažirana na svojim temama vezanim uz ekonomiju i poduzetništvo. Kako sad stvari stoje, planira skori povratak u zastupničke klupe.- Ne mogu baš ništa ne raditi – smije se i otkriva da prije zimske stanke u radu, koja počinje 15. prosinca, planira doći na posao.

U Zagreb će se tako uputiti s kćeri, ali i s majkom.  
- Stiže cijela ekspedicija – odgovara u šali zastupnica. 

Podsjetimo, zastupnica je u listopadu prošle godine tijekom rasprave u Saboru iznijela svoje traumatično iskustvo kiretaže “na živo”. Svojim svjedočanstvom potaknula je mnoge žene, koje su podijelile svoja bolna sjećanja i užasna iskustva iz hrvatskih bolnica tražeći da se to promijeni. To je rezultiralo akcijom “Prekinimo šutnju”.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Fenix7 11.11.2019.

    Gospođo Ivana, sreću i zdravlje želim Vama i bebici.

  • 11.11.2019.

    A kad ces nositi bebu ako neces sada? Kad bude imala 15god? Pa nisi joj maceha da je ne zelis primiti. Umjesto da slusas savjete tamo nekih baba - budes je razmazila dok je nosis, radje procitaj koju knjigu pedijatra strucnjaka.

  • war 11.11.2019.

    Teško na poslu pa se vraća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare