To je to što me zanima!

Ne bacajte ga: 8 super primjena vašeg starog mobilnog telefona

Iznenadit ćete se na koliko vam načina još može korisno poslužiti, a i pritom vam uštedjeti novac koji biste mogli koristiti za kupnju specijaliziranih uređaja. Stoga, prije bacanja mobitela, pročitajte ovo
Vidi originalni članak

U današnje doba konzumerizam je na vrhuncu, pa čim kupimo nešto novo - bacamo ono staro, a to se osobito odnosi i na tehnologiju, poput smartphonea.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovisnost o mobitelima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, to ne bi trebali učiniti, jer postoji način da se stari mobiteli i dalje koriste te vam budu vrjedniji tako nego u smeću. Ako je s vašim mobitelom sve u redu osim slabe baterije i to što je postao 'zastarjeli model', The Verge savjetuje kako ga i dalje možete koristiti:

1. Igračka za djecu

I za najstariji mobitel ćete naći jednostavne, nezahtjevne igre – možda čak i one kojima ste se vi igrali, uz pomoć emulatora za stare konzole, a prednost je što neće vaš novi uređaj zatrpavati nepotrebnim aplikacijama i trošiti vam bateriju.

2. Poklonite ga

Ispravan uređaj uvijek možete netko pokloniti kome može dobro doći, poput starijih članova obitelji kojima je dovoljno da ih naučite kako primiti i uputiti poziv, za što će im čak i slabija baterija biti dovoljna. Može biti i odličan prvi mobitel za dijete.

3. Kao daljinski upravljač

Daljinski upravljač jedna je od najkorisnijih funkcija u koju možete upregnuti stari mobitel (a možda i tablet), posebice ako u kući ili u profesionalnom životu koristite puno elektronike. Ako na TV imate priključeno računalo njime možete iz naslonjača u dnevnoj sobi upravljati reprodukcijom videa, glazbe i fotografija s računala. Na svoj smartphone instalirajte izvrstan Unified Remote (Android, iOS, Windows Phone – besplatno) koji će vas na prvi pogled zastrašiti količinom mogućnosti, ali na njemu možete doista svaku sitnicu podesiti.

BIRATE FUNKCIJU Vaš iPhone ima novi nevidljivi 'gumb' na poleđini - odličan je!

4. Wi-Fi hotspot

Koristite mobitel kao prijenosni hotspot kojim ćete internetsku vezu s jedne SIM kartice moći podijeliti s drugim uređajem, a ako treba, i s više njih istodobno. Imajte na umu da vam za ovo treba stari mobitel s pristojnim trajanjem baterije.

5. Budilica

Budilica se da lijepo iskoristiti ne samo u spavaćoj sobi (odakle sada možete izbaciti novi smartphone kojeg držite kao izliku da vam treba zbog alarma) nego i u uredu: kao podsjetnik na obaveze. Sve što vam treba je stalak u kojem ćete ga držati.

6. Za GPS

Za ovu primjenu bit će vam korisniji stari tablet nego mobitel, ali i on će poslužiti. Trebat će vam stalak, kabel za napajanje te eventualno i audiokabel.

7. Internet radio

U odnosu na klasični radio, internetski ima golemu prednost: možete birati između doslovce desetaka tisuća radiostanica. Stari mobitel će sasvim lijepo poslužiti za pozadinsku glazbu na poslu ili kod kuće; treba vam samo još neki uređaj za reprodukciju glazbe.

KONAČNO! Ovaj trik će spasiti vaše stolice od gomilanja prljave odjeće ...

8. Nadzorna kamera

Nadzorne su kamere skupe i komplicirane stvarčice, a može ih zamijeniti vaš stari smartphone. Za to ćete morati osigurati neko stabilno i suho mjesto, punjač i Wi-Fi vezu. Još će vam trebati odgovarajući softver, koji detektira pokret i aktivira kameru, kao i aplikacija za nadzor kojih ima mnogo - i to besplatnih!

POGLEDAJTE 3. EPIZODU FIRME:

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 05.11.2020.

    ..ovoga se trebalo sjetiti...;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare