To je to što me zanima!

Ne magle se: Ovako treba nositi masku ako nosite i naočale...

Nošenje maski uz dioptrijske naočale može biti pravo mučenje jer se stakla uslijed disanja učestalo magle. No jednostavni trikovi mogli bi biti pravi spas...
Vidi originalni članak

Deterdžent za pranje suđa

Ma kako god dobro stavili masku na lice i pritisnuli onu finu žicu na nosu da što više prianja uz lice, topli dah svejedno će se kondenzirati na staklima. Zato je stakla naočala dobro oprati deterdžentom za pranje posuđa. Možda izgleda čudno, no zaključak koji je izveo Nacionalni centar za biotehnološke informacije u Velikoj Britaniji, govori da je pranje stakala deterdžentom uz obavezno ostavljanje da se osuše na zraku velika pomoć da stakla ostanu čista.

Sapun djeluje kao površinski aktivno sredstvo, a iza sebe ostavlja tanki film koji pomaže u sprečavanju nastanka magle. Neki su isprobali i pastu za zube, šampon za bebe i kreme za brijanje te kažu da imaju jednak efekt. 

POGLEDAJTE VIDEO: Bez maske nema ni u bolnicu ni u trgovinu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prilagodite položaj maske

Namještanje maske visoko na nosu i postavljanje krilca naočala da 'leže' na maski, daju malo slabiji uspjeh, iako se i time sprečava zrak da ne prodire prema očima. Međutim, ova metoda u potpunosti ovisi o stilu naočala koji imate, kaže oftalmolog dr. Jason Brinton, te kaže da je najučinkovitiji kod velikih, debelih okvira.

HRABRA DOKTORICA IZ ĐAKOVA Odradila koronu s rakom dojke: 'Ismijavali su me zbog maske'

Koristite papirnati rupčić ili ubrus

Stavljanje preklopljenog papirnatog ubrusa možda je i najbolje rješenje. Preklopite ga nekoliko puta, pa stavite uzduž maske, s unutrašnje strane, na dio koji ide preko nosa. Ubrus će apsorbirati vlagu i spriječiti da se zamagle naočale. Pritisnite još dodatno sa žicom.

Pronađite model za sebe

Ako koristite šivanu masku, gledajte da je ona odgovarajuće veličine. Konturirane maske bolje prianjaju uz lice. Neke čak imaju elastiku oko brade, što je idealno da zrak ne ulazi i izlazi ispod maske.

Tkanina koju odaberete također je važna, zato se uvijek odlučite za onu finiju, poput čvrsto tkanog stopostotnog pamuka ili prirodnu svilu i izbjegavajte debele i teške tkanine. Laganiji materijali omogućit će vam da lakše dišete kroz tkaninu, a ne da se zrak penje prema vrhu maske.

STUDIJA POKAZALA: Maske spriječile širenje korona virusa u frizerskim salonima

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Vito1 16.07.2020.

    Francuski mornari su bili na brodu 35 dana nezaraženi. Došli na vez i odmah "uhvatili" zarazu. Kakve to veze ima sa zaštinim maskama??? Nikakve, samo pišem da je corona virus baš čudna životinjica. Niju ju briga koga uzme za svoje stanište.

  • Vito1 16.07.2020.

    Što ti vrijedi 95 % zaštite, ako ti je suđeno da si u onih 5 % zaraženih???

  • Vito1 16.07.2020.

    "Onu finu žicu" --- Je, to može biti kad je u maski žica. No, sve je više maski s plastikom koja baš i ne "sluša" pa nema koristi od tiskanja oko nosa. Tko ih proizvodi ne znam. Ali tko takve maske pušta u prodaju treba biti kažnjen za ugrožavanje tuđih života zbog pohlepe i osobne zarade.

Komentiraj...
Vidi sve komentare