To je to što me zanima!

Neodoljivi i provjereni recepti: 15 slatkih i slanih jela od buče

Od mesa do koštica, ova jesenska ljepotica pokazat će svoje najljepše ruho u zimnici. Ukuhajte je u pekmez, napravite "slatko" ili namaz kako bi što duže uživali u njoj
Vidi originalni članak

Prije početka zime, dok je bundeva u sezoni, šteta ju je ne iskoristiti da potraje i dulje - u slasnoj zimnici.

- Nekad se kod nas koristila samo obična, ‘svinjska’ buča. I to sezonski, u vrlo siromašnim krajevima. Zelena, dok ne dozreli i požuti, odlična je za varivo i bučnicu, no treba znati i da se upravo ‘svinjska’ buča u Kostajnici sušila u rezancima i pripremala na Badnjak kao posno jelo - priča nam Božica Brkan, urednica gastroportala Oblizeki.

Rezanci ispleteni u pletenicu visjeli su iznad peći, a onda se razlomili na kraće rezance i kuhali 2-3 minute. Nekad na salatu, baš poput one od mahuna, danas se služe i kao gljive na “sve načine”, umjesto rezanaca u juhi i tjestenine ili kao nadjev za palačinke. Tek nešto manje ljudi su prije koristili i “pečenicu” (jako žutu bundevu) koja se obično pekla za večeru.
- Buča je k nama prije dvadesetak godina stigla u bezbroj varijanti iz cijeloga svijeta, ponajprije kao dio alternative, ekouzgoja te tzv. zdrave i dijetalne hrane jer se može primjenjivati u svim jelima, čak i sirova, dok kalorija ima zanemarivo - kaže Božica Brkan koja je za 24sata odabrala recepte poput bučolade, likera od banana buče ili pesta od bučinih koštica koje je svojedobno pravila u suradnji s chefom Robertom Slezakom za ivanićgradsku Bučijadu.

S novim “tikvama” stigli su i novi recepti pa nije neobično da jedemo pekmez od butternut buče s dodatkom mrkve, dunja ili grožđa te kiseljene patišone koje možete dodati klasičnoj turšiji ili samo s krastavcima i koprom. Hokaido buča pak pokazala se odličnom za pire od bundeve jer joj nakon pečenja ne treba guliti koru.

Pire ćete dobiti izmiksate li pečenu bundevu štapnim mikserom pa prebacite u sterilizirane staklenke koje na hladnome možete držati do pet mjeseci. Koristiti ga možete za slasne muffine, pite, njoke ili nadijevanje tortelina, a trebat će vam i količinski manje jer je pečena intenzivnijeg okusa nego kuhana.

Kod priprave pekmeza dajte mašti na volju pa bundevu kombinirajte s jabukama te dunjama, narančama, mandarinama, grožđem, kruškama i šljivama, dok žele pripravite od vode u kojoj se kuhala bundeva sa šećerom i sokom limuna, a pred kraj začinite mentom. U slatkim jelima odlično se sljubljuje s cimetom, muškatnim oraščićem i đumbirom te klinčićima, vanilijom, pimentom ili jamajkanskim paprom.

Bundevu možemo iskoristiti cijelu, pa i njezine koštice, od kojih se pravi pesto za tjestenine te bučino brašno koje može poslužiti kao zamjena u ovakoj vrsti namaza, kao i za mirisne pogače i peciva.

Pogledajte u galeriji 15 preporučenih recepata od bundeve:

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mily 15.11.2016.

    mmmm komadi žute bundeve u pećnici:) Ali i juhica je super

  • napoleonov sin 15.11.2016.

    dobro

Komentiraj...
Vidi sve komentare