Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Neodoljivi i provjereni recepti: 15 slatkih i slanih jela od buče

Neodoljivi i provjereni recepti: 15 slatkih i slanih jela od buče
1

Od mesa do koštica, ova jesenska ljepotica pokazat će svoje najljepše ruho u zimnici. Ukuhajte je u pekmez, napravite "slatko" ili namaz kako bi što duže uživali u njoj

Prije početka zime, dok je bundeva u sezoni, šteta ju je ne iskoristiti da potraje i dulje - u slasnoj zimnici.

- Nekad se kod nas koristila samo obična, ‘svinjska’ buča. I to sezonski, u vrlo siromašnim krajevima. Zelena, dok ne dozreli i požuti, odlična je za varivo i bučnicu, no treba znati i da se upravo ‘svinjska’ buča u Kostajnici sušila u rezancima i pripremala na Badnjak kao posno jelo - priča nam Božica Brkan, urednica gastroportala Oblizeki.

Rezanci ispleteni u pletenicu visjeli su iznad peći, a onda se razlomili na kraće rezance i kuhali 2-3 minute. Nekad na salatu, baš poput one od mahuna, danas se služe i kao gljive na “sve načine”, umjesto rezanaca u juhi i tjestenine ili kao nadjev za palačinke. Tek nešto manje ljudi su prije koristili i “pečenicu” (jako žutu bundevu) koja se obično pekla za večeru.

- Buča je k nama prije dvadesetak godina stigla u bezbroj varijanti iz cijeloga svijeta, ponajprije kao dio alternative, ekouzgoja te tzv. zdrave i dijetalne hrane jer se može primjenjivati u svim jelima, čak i sirova, dok kalorija ima zanemarivo - kaže Božica Brkan koja je za 24sata odabrala recepte poput bučolade, likera od banana buče ili pesta od bučinih koštica koje je svojedobno pravila u suradnji s chefom Robertom Slezakom za ivanićgradsku Bučijadu.

S novim “tikvama” stigli su i novi recepti pa nije neobično da jedemo pekmez od butternut buče s dodatkom mrkve, dunja ili grožđa te kiseljene patišone koje možete dodati klasičnoj turšiji ili samo s krastavcima i koprom. Hokaido buča pak pokazala se odličnom za pire od bundeve jer joj nakon pečenja ne treba guliti koru.

Homemade squash caviar

Pire ćete dobiti izmiksate li pečenu bundevu štapnim mikserom pa prebacite u sterilizirane staklenke koje na hladnome možete držati do pet mjeseci. Koristiti ga možete za slasne muffine, pite, njoke ili nadijevanje tortelina, a trebat će vam i količinski manje jer je pečena intenzivnijeg okusa nego kuhana.

Kod priprave pekmeza dajte mašti na volju pa bundevu kombinirajte s jabukama te dunjama, narančama, mandarinama, grožđem, kruškama i šljivama, dok žele pripravite od vode u kojoj se kuhala bundeva sa šećerom i sokom limuna, a pred kraj začinite mentom. U slatkim jelima odlično se sljubljuje s cimetom, muškatnim oraščićem i đumbirom te klinčićima, vanilijom, pimentom ili jamajkanskim paprom.

Bundevu možemo iskoristiti cijelu, pa i njezine koštice, od kojih se pravi pesto za tjestenine te bučino brašno koje može poslužiti kao zamjena u ovakoj vrsti namaza, kao i za mirisne pogače i peciva.

Pogledajte u galeriji 15 preporučenih recepata od bundeve:

7
| Foto: 24sata.hr

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati
od 15. do 21. prosinca

Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati

Slobodnim Djevicama će stara ljubav ponovno postati aktualna, no sada nastavljate na zdravijim temeljima. Neke bi novu simpatiju mogle steći i na radnom mjestu