To je to što me zanima!

Neprijatelji ljepote ploče nokta: Gel lak, dezinficijens i acetoni

Nokat je odraz zdravlja organizma, a osim što nam može otkriti razne nepravilnosti poput loše cirkulacije, na svakodnevnoj bazi oštećuju ga brojne kemijske formule koje koristimo iz navike i potrebe
Vidi originalni članak

Nepravilnosti na noktima mogu imati crte i udubljenja te djeluju grbavo. Obično se pojavljuju s godinama, znače da se nokti mijenjaju. Jedan od mogućih razloga je i slaba cirkulacija.

- Manjom opskrbom krvi i hranjivih sastojaka, nokat može postati lomljiv i promijeniti izgled - komentirala je Dana Stern, dermatologinja iz New Yorka, za Allure.

POGLEDAJTE VIDEO: Manikure inspirirane hranom i biljkama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U rijetkim slučajevima nepravilna ploča nokta može biti znak većeg zdravstvenog problema.

- Drugi manje vjerojatni uzroci vertikalnih grebena su anemija ili artritis, ali u tim slučajevima obično postoje i dodatni znakovi, poput promjene boje noktiju. Horizontalni grebeni noktiju ili Beauove linije mogu biti rezultat fiziološkog stresa ili čak dijabetesa, abnormalnosti štitnjače te bolesti bubrega - ističe Mona Gohara, dermatologica i profesorica na Yaleu.

KRATKI I LIJEPI Okruglo oblikovani nokti: Top ideje koje naglašavaju oblik

No, nepravilnost na noktima može izazvati i fizički udarac na tom mjestu, no taj poremećaj je privremen, trebao bi izrasti za mjesec do dva.

ZA SVE UKUSE Nokti koji će biti u trendu 2021.

Na loše stanje ploče nokta utječe i način higijene, odnosno konstantno korištenje dezinfekcijskih sredstava.

Aceton je također neprijatelj nokta, izuzetno ga isušuje i čini fragilnim, a može se i 'listati', odnosno pucati u slojevima.

VRIJEME ZA PROMJENE Tako praktična: Kratka kosa pristaje svakom tipu lica, bitno je pronaći stil koji mu odgovara

Gel manikura može također oštetiti nokat, ako je došlo do te faze, treba ih pustiti po više mjeseci da se odmore od svega i vrate u zdravo stanje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare