To je to što me zanima!

Naša veterinarka izradila je Njuškawca, super hranilicu ali i terapijsku igračku za ljubimce

Neobična igračka korisna je za pse, ali i mace jer omiljene poslastice sporije jedu. Ručno ga izrađuje veterinarka Saša Španović. Naručuje se preko web shopa, a kupac odabire boju i veličinu. Stoji 150 kuna
Vidi originalni članak

Njuškawac je ručno rađena terapijska igračka i hranilica koji čuva fizičko i mentalno zdravlje pasa i mačaka. Ideja je globalno već jako dobro poznata vlasnicima kućnih ljubimaca i predmet je mnogobrojnih znanstvenih istraživanja o preventivnom održavanju zdravlja njuha u ljubimaca, kaže Saša Španović, veterinarka i vlasnica vrtića za pse Pets Only u Zagrebu koja sa svojim timom izrađuje ovu neobičnu, ali za ljubimce korisnu igračku. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, radi se o interaktivnoj prostirci s listovima koji podsjećaju na repove između kojih skrivate slastice, pa ljubimac njuška, razmišlja i zabavlja se dok usporeno jede hranu, dohranu ili poslastice. Rađen je od tkanine te od plastične ili gumene podloge. Stabilan je i čvrst.

- Hranilica ima višestruke benefite za zdravlje pasa i mačaka. Probavni problemi su najčešći zdravstveni problem kod kućnih ljubimaca. Usporeno hranjenje nesvjesno ih potiče da žvaču, a kako ne mogu uzimati zalogaj za zalogajem, hrane se sporije. Psima se ubace poslastice ili granulice hrane koje potom traže koristeći njuh. Umaraju se razmišljajući gdje su poslastice, a ujedno im je to i zabavno - kaže Saša te dodaje da je njuh njihov najvažniji osjet.

- Čuvanjem zdravlja njuha čuvamo kompletno zdravlje našeg ljubimca. Osim toga, njuškawac daje osjećaj sitosti zbog usporenog hranjenja pa je odličan za ljubimce na dijetama. Super je i za mlade pse koji mijenjaju zube te za pse i mačke koji su manje socijalizirani, koji su hiperaktivni i žele loviti plijen i za one koji lako gube interes za igračkama - kaže.

Njuškawac se naručuje preko njihovog webshopa, a s obzirom na to da je u pitanju ručni rad kupac sam odabire boju i veličinu. Njegova cijena je 150 kuna. Za izradu jednog potrebno je oko dva sata. Iz iskustva kažu da su psi oduševljeni ovakvom vrstom hranilice.

JE LI TO MOGUĆE? Dokazao da psi znaju lagati, a to radi većina njih kad trebaju

- Na početku je važno da vlasnik upozna svog ljubimca s novom hranilicom . Preporučujemo da se psa  po principu nagrade nauči kako ga koristiti. Njuškawac treba stajati na podu. Većina pasa je zainteresirana , no naravno, postoje i psi kojima to nije zanimljivo ili ga žele uništiti. Vlasnik svakog psa zna kakav je njegov ljubimac i treba li mu njuškawac - kaže Saša.

Za štence tek nakon trećeg mjeseca

Predviđen je za sve vrste pasa i mačaka. Kod štenaca se preporučuje uvođenje nakon tri mjeseca.

- Radimo i na njuškawcima za druge životinje. Imamo i upite za kuniće, zamorce i jedno patuljasto prase - kaže. Pravilnom njegom ova terapijska igračka može trajati mjesecima. Može se prati i sušiti u perilici. Važno je ukloniti ostatke hrane nakon korištenja.

MALO SREĆE NA BANIJI 'Nova kuća i preslatki psić su nam vratili malo topline u srca'

Idi na 24sata

Komentari 1

  • WifeTookMyDoggo 09.02.2021.

    Eh....Ne želim biti negativan ali nije ništa novoga izmislila, Moj doggo već godinama ima snuffle mat. Na AliExpressu ih ima svih oblika i boja već od 5 US Baksa na dalje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare