To je to što me zanima!

Nova Covid studija otkrila važan i čest problem zdravlja većine

Većina ljudi danas ima kroničan nedostatak vitamina D, a da toga nisu ni svjesni - a utvrđena je veza između razina tog važnog imunomodulatora te mogućnosti obrane organizma od Covida 19, kažu istraživači
Vidi originalni članak

Vitamin, hormon i imunomodulator, vitamin D važan je mikrohranjivi sastojak koji ima brojne funkcije, a često ga podcjenjujemo i ne vodimo računa o njegovoj prisutnosti u našem organizmu.

Kritična uloga vitamina D u imunološkom sustavu poznata je već desetljećima. Uključen u urođene i adaptivne imunološke reakcije, receptor za vitamin D otkriven je u većini imunoloških stanica, a vitamin D pokazuje imunosupresivno, protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za jačanje imuniteta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Komadić slagalice koji nedostaje

Nova pandemija korona virusa pokrenula je renesansu na globalnom nivou za ovaj nedovoljno konzumirani vitamin topiv u mastima i njegovo mjesto u slagalici o imunitetu.

Uloga vitamina D u SARS-CoV-2 aktivno je područje rasprava, a u novoj studiji koja povezuje status vitamina D i COVID-19, istraživači iz Španjolske otkrili su glavni problem s nedostatkom vitamina D, uvjerljivu razliku u spolu i neke značajne rezultate krvnih pretraga.

Objavljeno u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ovo je istraživanje obuhvatilo preko 200 hospitaliziranih odraslih pacijenata s COVID-19. Utvrđeno je da preko 80 posto njih ima nedostatak vitamina D. U istraživanju ili kada odete liječniku, krvni test kojim se mjeri vaš status vitamina D je serum 25-hidroksivitamin D, 25 (OH) D. Ova posebna studija odabrala je razinu 25 (OH) D manju ili jednaku 20 ng / ml kao svoju graničnu vrijednost zbog nedostatka. 

Kako je provedeno istraživanje?

Ova retrospektivna studija koristila je 'case-control' protokol, koji je upario 216 bolesnika s COVID-19 sa 197 kontrola (po spolu) iz opće populacije. Prosječna razina 25 (OH) D u bolesnika s COVID-19 iznosila je 13,8 ng/ml (nedostatak), što je bilo značajno niže od kontrolne skupine (20,9 ng/ml). U bolesnika s korona virusom utvrđeno je da muškarci imaju lošiji status vitamina D od žena.

Ovo je važno otkriće s obzirom na to da je za vrijeme ove pandemije zabilježeno da muškarci imaju veću težinu i smrtnost od COVID-19 nego žene, prenosi MBG.

U usporedbi s bolesnicima s razinom 25 (OH) D većom ili jednakom 20 ng/ml, pacijenti s nedostatkom vitamina D imali su dulji boravak u bolnici i veću učestalost hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, niži vitamin D povezan je s višim razinama tri ključna laboratorijska testa: serumski feritin, troponin i D-dimer. Ispostavilo se da veće količine ovih biomarkera ukazuju na infekciju, pojačanu upalu (glavni pokretač fenomena 'oluje citokina') i veću ozbiljnost i smrtnost COVID-19.

Zabrinjavajuć nedostatak

Važno je naglasiti da je gotovo polovica (47 posto) zdrave kontrolne skupine u ovom istraživanju (tj. ljudi koji nemaju COVID-19 iz opće populacije Španjolske) imala nedostatak vitamina D. Zapravo, prevalencija nedostatka vitamina D iznosi 30 do 60 posto u zapadnoj, južnoj i istočnoj Europi.

IMA LI PRAVILA? Koliko smijete biti uz nekoga s koronom, a da se ne zarazite?

Rješenje problema

Mnoge stvari u životu nisu pod našom kontrolom. Pandemija i složeni izazovi 2020.godine  učinili su tu činjenicu potpuno jasnom. Dakle, kada postoji elegantno, pragmatično rješenje - dio veće zagonetke - trebalo bi ga podijeliti brzo i s točnošću. Problem je neadekvatan vitamin D, a odgovor je adekvatan vitamin D. To zvuči dosadno jednostavno, no nedostatak vitamina D i dalje je raširen po cijelom svijetu, a mnogi su ljudi još uvijek zbunjeni oko toga koliko im vitamina D treba.

Nezgodno je što se veći nedostatak vitamina D ne može riješiti jednostavno prehranom. Poznata je znanstvena činjenica da se vitamin D prirodno nalazi u malim količinama u šačici hrane - masnoj ribi, žumanjku, jetri i određenim vrstama gljiva ozračenih UV zračenjem. Ojačane opcije poput žitarica, mlijeka i soka od naranče daju male količine vitamina D, na primjer 100 IU po šalici mlijeka od 2,5 dcl.

Te skromne razine korisne su za sprečavanje bruto nedostatka vitamina D i njihove manifestacije (rahitis, osteomalacija), ali ne i za pomicanje razine kad je u pitanju veći deficit vitamina D.

U SAD-u nacionalno reprezentativni podaci pokazuju da 92,5 posto odraslih konzumira manje od 400 IU vitamina D dnevno samo iz prehrane. Neki nedostaci hranjivih sastojaka mogu se riješiti pristupom 'prvo hrana', mantrom koju svaki dijetetičar nauči na fakultetu. Nažalost, vitamin D nije jedna od tih hranjivih tvari.

ZA BOLJU HIGIJENU Dezinfekcijski sapuni: Što sve morate znati o njima i u čemu se razlikuju od običnih sapuna?

Kada uzeti dodatke - i koliko?

Nedovoljne količine vitamina D mogu predstaviti javnozdravstveni problem, koji se može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom vitamina D. Rizične skupine u pandemiji COVID-19 su osobe starije dobi i polimorbidni bolesnici, upravo one skupine u kojih se ujedno bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi. Vitamin D predstavlja kariku u lancu kompleksnih čimbenika koji doprinose imunosnom odgovoru te stoga održavanje optimalnog statusa vitamina D u krvi strategija koja potencijalno može doprinijeti obrani od infekcija respiratornog sustava, piše HZJZ.

Sukladno hrvatskim Smjernicama za primjenu vitamina D preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/L – 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1.500 – 2.000 IJ vitamina D (400 IJ = 10 µg).

Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100% preporučenog dnevnog unosa (%PU). Kod dokazanog nedostatka vitamina D za odrasle osobe, liječnici opće prakse i dijetetičari propisuju početne visoke doze vitamina D, a potom održavanje s 1.500 – 2.000 IJ.

Nakon provođenja terapije nadomjesnim vitaminom D preporučuje se ponovna provjera koncentracije 25-OH D u krvi nakon tri mjeseca. Doziranje je moguće provesti s pripravcima koji se primjenjuju svakodnevno (kapi, kapsule), jednom tjedno, jednom u dva tjedna ili mjesečno (ampule).

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare