Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dezinfekcijski sapuni: Što sve morate znati o njima i u čemu se razlikuju od običnih sapuna?

Dezinfekcijski sapuni: Što sve morate znati o njima i u čemu se razlikuju od običnih sapuna?
10

Ruke treba sapunom trljati najmanje 20 sekundi, na nekima savjetuju i oko minute, pa isprati. Važno je koristiti sapun kako je propisano na deklaraciji, te namjenski

VIDEO

Sapuni se u posljednje vrijeme često spominju jer su vrlo važni u održavanju higijene. Sapun je poznat još od davnih vremena kada se proizvodio miješanjem životinjskih masnoća s pepelom, da bi nakon određenog vremena i uz dodatak soli isplivao na površinu. Reagiranjem lužine iz pepela i masnoće dolazi do kemijske reakcije, saponifikacije, pri čemu nastaje sapun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:32

U ovoj reakciji nastaje i nusprodukt, glicerol ili glicerin. Ta gusta i neprozirna tekućina dobra je za kožu zato što ima sposobnost vlaženja kože i sprečavanja njezina isušivanja, a kožu i zaglađuje.

U industrijskom načinu dobivanja sapuna dodaje se čista natrijeva ili kalijeva lužina, pa postoje natrijevi i kalijevi sapuni. Danas se  najviše proizvode takozvani tekući sapuni koji su od smjese sintetičkih tenzida i različitih dodataka. Vrlo lako se otapaju u vodi za razliku od klasičnih čvrstih sapuna. Kod tekućih sapuna je umanjeno lužnato djelovanje po kožu, puno su blaži i manje mijenjaju pH kože, jer im je kiselost namještena i kontrolirana.

U sapunima su i tvari koje premošćuju kao što su razna biljna ulja, poput ulja arašida, masline i drugih. Nezaobilazne su i njegujuće tvari poput aktivnih tvari iz kamilice, ekstrakti aloe vere, meda i esencijalna biljna ulja. Dodaju se i tvari za bolji miris, kao što je geraniol odnosno eterično ulje timijana, limonen, sastojak iz citrusa ili kumarin, eugenol... Imaju i bojila, a za duži rok važenja u sapune se stavljaju i konzervansi. 

Svako pranje i ispiranje ruku uklonit će prirodan zaštitni sloj masnoće koja je prisutna na koži. Važno je koristiti sapun kako je propisano na deklaraciji, te namjenski. 

Pranje ruku je vrlo važno iako je posljednje vrijeme popularno korištenje dezinfekcijskih sredstava. I obični sapun će vrlo dobro ukloniti nečistoće i smanjiti broj mikroorganizama. Kemijski sastav različitih koronavirusa, njihove lipidne membrane, može biti narušen temeljitim pranjem ruku i običnim, jeftinim sapunom i toplom vodom, što olakšava uništavanje opasnog dijela virusa, kažu stručnjaci.

I obični sapuni, koji u nazivu nemaju epitet antibakterijski, djelovat će i na bakterije. Učinkovitost i jednih i drugih sapuna u uklanjanju bakterija je podjednaka, posebice zbog prekratkog vremena pranja. Da bi se antibakterijski sapuni pokazali boljim izborom, morali biste dulje i temeljitije njima prati ruke. 

Nečistoće

U svim spunima su tvari za bolje pranje, a mogu imati i razne dodatke, pa i one koji sprečavaju razmnožavanje bakterija.

1. Biser antibacterial, 14,49 kn 500 ml

Sadrži tvari koje uklanjaju nečistoće i parfumiran je. Ima i glicerol za zaglađivanje kože te manje isušivanje, a namijenjen je za pranje ruku. Oko tri mililitra trljati vlažnim rukama pola minute i isprati.

2. Lab pro tekući sapun, 24,90 kuna 500 ml

Sapun s dezinficijensom, nanosi se oko dva mililitra i nakon jedne minute ispire vodom. Sadrži glicerol za njegu kože, ne sadrži alergene i mirise.

3. Palmolive Hygiene plus, 15,90 kn 300 ml

Sadrži prirodni ekstrakt propolisa s antibakterijskim svojstvima. Ima bojila, mirise, tvari koje pomažu pranju i konzervans. Nakon otvaranja može se koristiti godinu. 

4. Balea antibakteriell, 9,90 kn 300 ml

Štiti kožu od isušivanja, a sadrži njegujući pantenol, odnosno provitamin B5, te glicerol. Proizvod je parfumiran i konzerviran, a prema deklaraciji sapun je veganski.

5. Sanytol hydratant, 21,99 kn 250 ml

Ima ekstrakte aloe vere i zelenog čaja te glicerol, koji omekšava i ovlažuje kožu. Sadrži konzervanse, bojila te je parfumiran. Koristiti minutu i isprati vodom.

6. Sagrotan aloe vera, 21,90 kn  250 ml

Za njegu kože ima glicerol protiv isušivanja te sok aloe vere. Prema deklaraciji ovaj antibakterijski sapun ne sadrži parabene, mineralna ulja i silikone. 

7. Bionsen purity, 29,90 kn 500 ml

Sadrži sastojke, poput glicerola, koji će smanjiti isušivanje. Ima i japanske termalne minerale, sok aloe vere i esencijalna ulja metvice za osjećaj svježine. Parfumiran je i konzerviran.

8. Genera antibacterico, 19,99 kn 1000 ml

Osim sastojaka koji uklanjaju nečistoće ima antibakterijsku tvar i ekstrakt timijana. Prema deklaraciji može se koristiti za ruke, lice i tijelo. Ima i konzervanse, pa može trajati dvije godine od otvaranja.

,

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'