To je to što me zanima!

Nova studija otkrila zašto je za roditelje bolje da imaju kćeri

Znanstvenike je iznenadilo što su postojali slični obrasci i među majkama i među očevima, što pokazuje da utjecaj rađanja sinova na kognitivno starenje roditelja nije ograničen na određeni spol
Vidi originalni članak

Nedavna studija rasvijetlila je neočekivani fenomen - potencijalni utjecaj rađanja sinova na proces kognitivnog starenja majki i očeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prethodna istraživanja već su nagovijestila moguću vezu između broja sinova koje majka ima i njezinog dugoročnog zdravlja, posebice u pogledu demencije.

'MORAŠ SKUPIT SVE' Koje od njih vi imate? Ovo je deset tipova prijatelja koje svatko od nas treba u životu

Kako bi dublje istražili ovaj odnos, istraživači su proveli sveobuhvatno istraživanje kognitivnog starenja roditelja.

Studija je ispitivala kognitivne početne razine i stopu kognitivnog pada kod više od 13.000 odraslih u dobi od 50 godina i starijih. Istraživači su također razmatrali različite sociodemografske čimbenike tijekom života sudionika.

Ova studija pruža uvide u potencijalni utjecaj rođenja barem jednog sina na kognitivno zdravlje roditelja i baca svjetlo na intrigantan aspekt ljudskog starenja.

NISU SAMO BROJ Stručnjaci otkrili idealnu razliku u godinama za ljubav koja traje, ali i kolika razlika vodi prekidu

Znanstvenici su se fokusirali na sudionike koji su roditelji i imaju barem jedno dijete. Analiza je obuhvatila uzorak roditelja od kojih je 82,3% imalo barem jednog sina, a 61,6% imali su kćeri.

Nalazi studije snažno podržavaju ideju da je rađanje sinova povezano s dugotrajnim negativnim učincima na roditelje. Iako znanstvenici ne razumiju u potpunosti kako se to događa, rezultati sugeriraju da su razlozi iza ovog odnosa više u obiteljskoj interakciji, a ne u biološkim čimbenicima.

Postojali su slični obrasci i među majkama i među očevima, što pokazuje da utjecaj rađanja sinova na starenje roditelja nije ograničen na određeni spol. To znači da način na koji članovi obitelji komuniciraju i odnosi unutar obitelji imaju veliki utjecaj na izazove s kojima se roditelji suočavaju tijekom vremena.

Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjeli specifični društveni čimbenici koji su u igri i kako bi se dobilo potpuno razumijevanje o tome kako rađanje sinova pridonosi ovim dugoročnim negativnim učincima na roditelje.

Studija je pokazala da su roditelji koji su imali barem jednog sina doživjeli brži pad kognitivnih sposobnosti u usporedbi s onima koji nisu imali nijednog sina. Dodatno, rezultati su pokazali da su roditelji s više sinova imali još brži kognitivni pad u usporedbi s roditeljima koji su imali samo kćeri.

Jednostavno rečeno, rađanje sinova bilo je povezano s bržim smanjenjem kognitivnih funkcija roditelja.

Druge studije provedene u prošlosti bacile su malo svjetla na dinamiku obiteljskog života. Prema psiholozima, očevi su također sretniji od mama, donosi Bright Side.

PROBUDITE ISKRU I EMOCIJE Top 10 neseksualnih načina da vi i partner spasite svoju vezu

Idi na 24sata

Komentari 16

  • tiho055 29.04.2024.

    Upm..I za to netko dobije masnu plaću, za takve studije 😡

  • 16.08.2023.

    @zlajkov ja sam anđela, obrisala sam se jer me onaj žerard i kopija napao, ako želiš ovdje mi se javi 

  • NIKE 03.06.2023.

    Hahahaha a tko će osjemeniti kćerke kada porastu ? Bukva, medvjed ? J ti logiku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare