To je to što me zanima!

Obnovljeni Vintage Campervan iz 1960. godine je na prodaju - zavirite u njegovu unutrašnjost

Prikolicu Geographic X naručio je David Holmes, predsjednik tvrtke za dostavu voća Harry i David, a želio je stvoriti novi, estetsko-futuristički dizajn za prikolicu u stilu 'svemirskog doba'
Vidi originalni članak

Rijetke, vintage prikolice ili kamp-kućice često potražuju ljubitelji kampera koji traže jedinstveno iskustvo odmora. Zato su otkriće i restauracija prikolice za odmor Geographic X izazvali pomutnju među ljubiteljima kampera širom Sjedinjenih Američkih Država.

POGLEDAJTE VIDEO: Autostopom proputovali Europu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ova dizajnerska prikolica, jedna je od najpoželjnijih vintage putničkih prikolica na svijetu. Geographic X prvotno je osmišljen i napravljen 1960. godine, pod nadzorom poznatog industrijskog dizajnera Charlesa 'Chucka' Pellyja.

Prema časopisu Vintage Camper Trailers Magazine, Geographic X naručio je David Holmes, predsjednik tvrtke za dostavu voća Harry i David. Želio je stvoriti novi, estetsko-futuristički dizajn za prikolicu za odmor pa je unajmio Pellyja da dizajnira kamper u stilu 'svemirskog doba', kako bi se razlikovala od bilo koje druge prikolice na tržištu. To je prikolica za odmor vrhunskog smještaja, nazvana i 'prikolicom za bogate', a sadržava vrhunsku futurističku opremu i namještaj.

ISKORISTITE SAV PROSTOR Za sve one koji imaju previše odjeće: Organizirajte svoj ormar

Da bi zadržala svoju ekskluzivnost, u posebno izgrađenom skladištu u Oregonu je proizvedeno samo sedam prikolica. Izložbeni model Geographic X krenuo je na put 1960. godine i obišao Kaliforniju, nadajući se da će privući bogate kupce. Međutim, njegova ogromna cijena možda je samo odvratila kupce.

Prikolica je tada koštala 8500 dolara, što je danas 71.000 dolara (477.000 kuna). Godine 1962. tvornica Holiday Homes uništena je u požaru, zajedno sa većinom zaliha i dijelova, a Geographic X je postala jedna od najrjeđih modela prikolica. Nije prodana niti jedna jedinica osim modela iz izložbenog salona koji je kupac zadržao do 1999. godine. Tada je prodana i restaurirana, a putovala je širom Sjedinjenih Država i Europe.

Donedavno se prema magazinu Vintage Camper Trailers smatralo da je to jedini preživjeli model vrlo traženog modela Geographic X. No, 2016. otkriven je još jedan model, sklonjen u garaži i korišten kao spremište za dijelove automobila. Kupila ga je Flyte Camp, tvrtka sa sjedištem u Oregonu, specijalizirana za vintage prikolice, a njenom obnovom započeli su veliki napori da se ovaj dio povijesti vrati u nekadašnju slavu.

Obnova je imala za cilj očuvati jedinstveni stil izvornog kampera, a istovremeno i ažurirati karoseriju i unutrašnjost. Flyte Camp se pobrinuo da zadrži glatku, karakterističnu siluetu izvornog dizajna, zadržavši identitet iz 1960-ih.

Ali za razliku od originala, Geographic X sada dolazi opremljen najsuvremenijom modernom tehnologijom, uključujući solarne panele, što omogućava potpuno 'izvanmrežno' iskustvo. Vanjski dio je pažljivo prebojan i obnovljen, s novim kotačima, osovinama, kočnicama i gumama.

BEZ TV-A PRED SPAVANJE Za bolji san napravite detoks spavaće sobe uz ovih 5 koraka

Međutim, elegantan interijer doista će odvesti nove vlasnike u prošlost. Prekrasni ormari s drvenim pločama, zajedno s vintage presvlakom i klasičnim dizajnom interijera prenose stilski izgled iz 1960-ih. Vizionarski, svemirski originalni dizajn sada djeluje kao klasični dizajn iz 1960-ih i trebao bi se svidjeti svima koji vole vintage interijere.

Nakon dvije godine pažljivog i mukotrpnog obnavljanja, Geographic X  izložen je na Sajmu modernizma u Palm Springsu u Kaliforniji. Ovdje je originalni dizajner, Chuck Pelly, prikolicu mogao vidjeti prvi put, gotovo 60 godina nakon njegovog dovršetka. Nikad nije imao priliku vidjeti gotov proizvod u šezdesetima, unatoč tome što je on bio dizajner.

Prema web stranici Flyte Campa, gotovi, restaurirani model sada dolazi s osobnim potpisom Pellyja, unutar i izvan prikolice. Ova jedinstvena, lijepo izrađena i s ljubavlju obnovljena prikolica iz 1960. godine mali je komad iz povijesti dizajna 20. stoljeća, piše The Vintage News.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare