To je to što me zanima!

Obraz ili čelo: Ne ljubite djecu u usta jer tako stvarate žrtve

Dijete na taj način može izgubiti osobne granice, ali i početi izražavati simpatiju prema drugima, a ta gesta može biti krivo shvaćena ako se dijete tako ponaša izvan obitelji
Vidi originalni članak

Bivši nogometaš David Beckham nedavno je ljubio svoju kćer Harper u usta, kao i njegova supruga Victoria. Čini se kako za njih to nije ništa neobično, ali je u javnosti izazvalo burne rasprave - je li to za djecu prihvatljivo ili ne. 

Iako liječnici kažu kako se djeca moraju osjećati voljeno i sigurno u obiteljskom okruženju, ljubljenje u usne nije najbolji način izražavanja roditeljske ljubavi.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Može izbrisati djetetovo razumijevanje osobnih granica

Usne i usta su osobne granice dječjeg tijela, objašnjava psihologinja Charlotte Reznick. Kad poljubite dijete usnama, pokazujete mu da je njihova tjelesna granica otvorena i da netko može bez problema upasti na njihov teritorij. To također uključuje hranjenje na silu i dopuštanje i druge vrste agresivnog ponašanja. Dakle, "invazivni" roditelji mogu povećati rizik da će njihovo dijete razviti "sindrom žrtve" s nemogućnošću da kažu "ne" te da ne nauče upravljati vlastitim osobnim granicama.

PRAVO VRIJEME Jeste li spremni za novu vezu? Prvo odgovorite na 13 pitanja

2. Nije higijenski 

Liječnici, a posebno stomatolozi, upozoravaju da u našim ustima postoji ogroman broj mikroba koji možda ne zaraze odrasle, ali se lako mogu prenijeti na djecu i nanijeti im veliku štetu. A budući da dijete ima slabiji imunološki sustav, pojašnjava Charlotte Reznick, mogu tako pokupiti opasne infekcije koje se prenose putem sline.

ISPOVIJEST HRVATSKE DOKTORICE 'Dok sam radila u dežurstvu napipala sam kvržicu na dojci'

3. Dijete može početi ljubiti druge u usta kao izraz suosjećanja

Dijete se može početi ponašati na isti način na koji ste ih učili kod kuće, ali izvan obiteljskog kruga, pa može početi ljubiti drugu djecu ili odrasle kao način izražavanja suosjećanja i simpatije. Psihologinja ističe da, čak i ako je to bila nevina roditeljska gesta, djeca uče oponašanjem, tako da bi to isto mogli ponoviti s drugima, a da ne shvate intimnu implikaciju ove geste. Zbog toga, preporučuje da dijete samo ljubite u obraz ili čelo. 

PUSA U USTA Napad na Beckhama: Srami se što kćer učiš ljubljenju s ocem
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 22

  • mrTrobec 09.12.2019.

    Crkva podupire takvo ljubljenje,braća se tako ljube u samostanima

  • IO 09.12.2019.

    Najbolje da cu vas slusati gdje cu ljubiti svoje dijete. Ljubit cu ga i u guzicu ako mi dodje...

  • ..D a r k w o o d.. 09.12.2019.

    LAŽ! To je kao svojevrsno procjepljivanje, naravno pod uvjetom da je roditelj zdrav, da nema trenutno neku virozu ili bakterijsku infekciju! Prenošenjem mnoštva vrsta bakterija stimulira se imunološke stanice kao prevenciju budućim mogućim oboljenjima, dakle priprema se/AKTIVIRA imunološka reakcija, oduvijek su mame slinom čistile dudu i tako ih davale djeci, zamo da su tada djeca izrastala u jaku i snažnu djecu u odnosnu na današnju koja svako malo do srednje škole poboljevaju od nečega virusnog ili bakterijskog usprko (iako ja mislim posljedićno) zbog cijepljenja koje zbuni pravilan imunološki razvoj pa time i zaštitu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare