To je to što me zanima!

Odgovorite na 6 pitanja i bit će vam jasnije koliko ste stabilni kad su financije u pitanju

Mnogi misle kako je imovina pokazatelj financijske stabilnosti pa j povezuju s velikom kućom i skupim automobilima, no to nije točno jer financijska stabilnost nije bogatstvo
Vidi originalni članak

Velika kuća s dvorištem, luksuzni automobili parkirani ispred, šesteroznamenkasti bankovni računi i mogućnost da dobijete ono što želite kada to želite - zajedno oslikava sliku koja se često povezuje s financijskom stabilnošću, no je li to stvarno slučaj?

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za štednju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za bivšu trgovkinju Morgan Vivian Tu (29), pravo značenje ide daleko iznad materijalnog bogatstva i bankovnog računa. Od siječnja 2023. šezdeset posto odraslih u Sjedinjenim Državama, odnosno četiri od deset zaposlenika sa visokim primanjima žive od plaće do plaće, prema izvješću LendingClub Corporationa, tvrtke za financijske usluge.

- Financijski stabilan ne znači biti bogat i mislim da je to ono što ljude često zbunjuje - kaže Tu u posljednjoj epizodi WorkPartyja. Kreatorica sadržaja, inače poznata kao stručnjakinja za financije, pokrenula je 2021. godine na Instagramu savjete kroz stranicu Your Rich BFF i od tada je prikupila više od tri milijuna vjernih sljedbenika koji traže savjete o svemu, od ulaganja do planova za vjenčanje.

PROMO Ovaj Božić uštedite i voljenima priredite lijepo iznenađenje

Umjesto toga, ona definira pojam financijske stabilnosti temeljem nečije sposobnosti da odgovori potvrdno na sljedeća pitanja:

  • 1. Zarađujete li dovoljno novca da pokrijete svoj proračun?
  • 2. Donosite li odgovorne odluke?
  • 3. Odvajate li novac za štednju?
  • 4. Donosite li odluke o ulaganju sada ili o ulaganju u budućnost kada to budete mogli?
  • 5. Imate li plan?
  • 6. Postoje li stvari koje želite učiniti sa svojim novcem kako biste došli od sadašnjeg trenutka do kraja života?

- Možete biti multimilijunaš, ali ako trošite novac, trošite brže nego što ga zarađujete i nemate plan kako ću se 'današnji ja' pobrinuti za 'buduće ja' — onda još niste financijski stabilni, čak i ako zarađujete milijune svake godine - upozorava Tu ukazujući na primjere slavnih profesionalnih sportaša ili poduzetnika koji su bankrotirali, piše CreateCultivate.

DAN RABLJENE ODJEĆE Kupite komad rabljene odjeće, očuvajte okoliš i usput uštedite

Ona smatra kako je jedan od najboljih načina da osigurate stabilnost svog novčanog toka davanje prioriteta financijskom planiranju.

- Razgovor o financijskoj stabilnosti, razmišljanje o financijskoj budućnosti i izrada financijskog plana nisu stvari na koje trebate zaboravljati. To je nešto na čemu morate stalno raditi svake dvije godine, a najmanje svakih tri do pet godina jer se stvari nekad brzo mijenjaju - upozorila je Tu.

Promjena je nešto što ona dobro poznaje jer je prošla put od Wall Streeta do strateškog prodajnog partnera u BuzzFeedu i, naposljetku, dala otkaz na tom poslu kako bi postala kreatorica sadržaja s punim radnim vremenom.

KORISNA METODA Jednom tjedno podignite novac s bankomata i tako uštedite

 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • @f@nky 27.12.2023.

    ...financije ( placa ) je kao menstruacija...prvo ju željno očekuješ , traje sedam dana i poslije se možeš b€bat...

Komentiraj...
Vidi sve komentare