To je to što me zanima!

Održavan zamrzivač troši manje energije: Odmrzavajte ga često

Kućanske uređaje valja koristiti na pravilan način kako bi nam što dulje služili i trošili manje energije. Redovito odmrzavajte hladnjak - veliki sloj leda narušava kvalitetu zamrzavanja, što dovodi do rasipanja energije
Vidi originalni članak

Osnovni savjet je da kupujete kućanske uređaje energetskog razreda A jer troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Postavite hladnjake i zamrzivač na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hladniji prostor znači i veću uštedu energije – svaki stupanj manje smanjuje potrošnju struje i do 6%. Također, ostavite oko 10 cm između stražnjeg dijela i zida za prozračivanje uređaja.

Nikad ne stavljajte vruću, pa čak ni toplu hranu u hladnjak.

EKO SAVJET DANA Recikliranjem tone papira može se sačuvati 17 zrelih stabala

Redovito odmrzavajte hladnjak i zamrzivač jer tako štedite energiju i produljujete radni vijek uređaja. S obzirom da sloj leda sprečava učinkovito hlađenje, odleđivanje je potrebno kad debljina leda dosegne tri do pet mm.

Kako ubrzati proces odleđivanja?

Isključivanje iz struje, otvaranje vrata i čekanje može biti dugotrajan proces, pogotovo ako dugo niste odmrzavali zamrzivač. Srećom, postoji nekoliko taktika kojima ćete brže obavili posao.

Možete postaviti ventilator ispred zamrzivača i pustiti topli zrak da cirkulira oko leda, ili upotrijebiti sušilo za kosu, pod uvjetom da ste krajnje oprezni i ne dopustite da sušilo za kosu dođe u dodir s vodom, pa čak ni kapljicom. 

Dno zamrzivača obložite ručnicima i usmjerite vrući zrak uz led koji se nakupio na rubovima zamrzivača. To će vam omogućiti da led izvadite u velikim komadima, umjesto da ga topite.

UŠTEDA ENERGIJE Ne otvarajte pećnicu jer se tako gubi čak 20 posto energije

Ako trebate ukloniti samo tanki sloj leda, papirnati ubrus koji ste poškropili s alkoholom može vam pomoći odstraniti komade leda nakupljene uz bočne strane zamrzivača.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare