Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Spriječite kvarenje namirnica: Kako u hladnjaku postaviti i održavati idealnu temperaturu

Spriječite kvarenje namirnica: Kako u hladnjaku postaviti i održavati idealnu temperaturu

Temperature iznad 3,3 Celzijevih stupnjeva mogu biti previsoke. Hrana će vam se brzo pokvariti, a mogli biste se suočiti i s bolestima koje uzrokuju bakterije poput salmonele i E. coli

VIDEO

Odgovarajuća temperatura u hladnjaku održava hranu hladnom i sigurnom za jelo danima, čak i tjednima, jer se hlađenjem usporava rast bakterija. Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene točke (oko 4 Celzijevih stupnjeva), bakterije se počnu eksponencijalno umnožavati. Nije svaka od tih bakterija loša - ali nije ni svaka dobra. Kako zbog kvalitete hrane, tako i radi smanjenja rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno hladnjak postaviti na preporučenu temperaturu i slijediti smjernice za održavanje hladnjaka.

POGLEDAJTE VIDEO: Bacio hladnjak niz liticu

Pokretanje videa...

01:14

Koja bi temperatura trebala biti u hladnjaku?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kaže da je preporučena temperatura hladnjaka ispod 4 Celzijevih stupnjeva, dok je idealna temperatura zamrzivača ispod -17 Celzijevih stupnjeva.

Međutim, idealna temperatura hladnjaka je zapravo niža, a cilj je da ona bude između 1,7 do 3,3 Celzijevih stupnjeva. Ovaj temperaturni raspon je najbliži tome da ne dođe do smrzavanja. Također je blizu temperaturi od 4 Celzijevih stupnjeva, kada se bakterije počinju brzo razmnožavati.

Baka otkrila trik kako da vam breskva dozre u samo 24 sata
Baka otkrila trik kako da vam breskva dozre u samo 24 sata

Temperature iznad raspona 1,7 do 3,3 Celzijevih stupnjeva mogu biti previsoke. Hrana će vam se brzo pokvariti, a mogli biste se suočiti i s nekim probavnim problemima koje uzrokuju bakterije poput salmonele i E. coli.

Kako mjeriti temperaturu hladnjaka?

Možete kupiti jeftini samostojeći termometar za aparate na internetu ili u bilo kojoj trgovini s kućnim potrepštinama. Stavite termometar u hladnjak i ostavite ga da stoji u njemu 20 minuta. Zatim provjerite temperaturu. Ako niste blizu idealne temperature hladnjaka, ili čak preporučene, ponovno postavite upravljačku ploču hladnjaka.

Nažalost, nisu svi mjerači temperature hladnjaka točni. Možda ste frižider namjestili na 2,3 Celzijevih stupnjeva, ali prava temperatura zapravo iznosi oko 0 ili čak 4 Celzijevih stupnjeva. Nije neuobičajeno da temperatura u hladnjacima padne i do nekoliko stupnjeva od oznake koju ste postavili. Štoviše, neki hladnjaci uopće ne prikazuju temperaturu. Oni samo omogućuju podešavanje temperature hladnjaka i zamrzivača na ljestvici od 1 do 5, pri čemu je 5 najtoplija opcija. Tako da bez termometra ne možete znati koji su stvarni stupnjevi.

Fotolia

Nakon što ste nabavili termometar i očitali temperaturu, možete prilagoditi temperaturu hladnjaka u skladu s tim kako bi temperature bile u rasponu između 1,7 i 3,3 Celzijevih stupnjeva. Isto možete učiniti i u svom zamrzivaču, s ciljem da se temperatura što više približi -17 Celzijevih stupnjeva.

Kako ohladiti hladnjak?

Ako utvrdite da vam se temperatura u hladnjaku stalno kreće oko 4 stupnja unatoč prilagođenim postavkama temperature, možete poduzeti nekoliko koraka kako biste svom hladnjaku pomogli u održavanju idealne temperature.

Ostavite hranu da se ohladi prije nego što je stavite u hladnjak

Vruće zdjele preostale juhe ili pečene piletine mogu brzo zagrijati mali prostor u vašem hladnjaku, što dovodi hranu u opasnost od brzog rasta bakterija. Kako biste zaštitili sve u svom hladnjaku, ostavite da se hrana malo ohladi prije nego što je poklopite i spremite u hladnjak.

Provjerite okvire vrata

Okvir i rubovi vrata hladnjaka zadržavaju hladnoću i sprječavaju ulazak topline. Ako neki od rubova popušta ili postoji neka rupa, vaš hladan zrak vjerojatno izlazi iz hladnjaka. To može otežati pravilno hlađenje hladnjaka (i potrošiti više električne energije te povećati mjesečni račun za struju).

Nemojte prečesto otvarati vrata

Svaki put kada otvorite vrata hladnjaka, ispuštate hladan i unesite topli zrak. Odolite iskušenju da stojite ispred hladnjaka dok ste gladni. Umjesto toga, uzmite ono po što ste došli i brzo zatvorite vrata.

Metal, bambus... Kako se čiste slamke za višekratnu upotrebu
Metal, bambus... Kako se čiste slamke za višekratnu upotrebu

Držite frižider pun

Pun hladnjak je sretan hladnjak. Isto vrijedi i za vaš zamrzivač. Temperatura u hladnjaku može duže ostati hladnija i hrana se najbolje hladi ako su police i ladice uglavnom pune. Samo pazite da ne pretrpate prostor i smanjite protok zraka. To može otežati kretanje rashlađenog zraka, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam