To je to što me zanima!

Oprez! Plastične vrećice za čaj su 'rasadnici' mikroplastike

Stolna sol sadrži otprilike 0,005 mikrograma plastike po gramu soli, a šalica čaja sadrži tisuću puta veću količinu plastike ako u nju stavite plastičnu vrećicu čaja, pojasnili su stručnjaci
Vidi originalni članak

Kanadski znanstvenici otkrili su da namakanje plastične vrećice čaja pri temperaturi od 95 stupnjeva Celzijusovih otpušta oko 11,6 milijardi komadića mikroplastika u samo jednu šalicu čaja. Radi se o vrlo sitnim komadima plastike veličine između 100 nanometara i 5 milimetara. To je, napominju, nekoliko puta više nego kod druge hrane i pića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Smatramo da je to puno u usporedbi s drugom hranom koja sadrži mikroplastiku. Stolna sol, koja ima relativno visoku razinu mikroplastike, sadrži otprilike 0,005 mikrograma plastike po gramu soli, stoji u nekim izvještajima. Šalica čaja napravljena iz plastične vrećice sadrži tisuću puta veću količinu plastike, i to 16 mikrograma po šalici - pojasnila je Nathalie Tufenkji sa Sveučilišta McGill. 

Ona i njezin tim kupili su četiri različite vrste čaja u vrećicama u trgovinama i kafićima u Montrealu. Izrezali su ih i oprali pa umočili u vodu temperature 95 stupnjeva Celzijusovih. Potom su tu vodu analizirali elektronskim mikroskopom i spektroskopijom. Kontrola neizrezanih vrećica čaja korištena je za provjeru uzrokuje li rezanje ispiranje mikroplastike u vodu, što nije bio slučaj.

MOGU BITI VRIJEDNI ILI OPASNI Kada reciklirate, nikad nemojte micati čepove s plastičnih boca

Mikroplastika se sve češće nalazi u pitkoj vodi, a kako bi Nathalie Tufenkji i njezini kolege dokazali štetnost mikroplastike na zdravlje, u tu vodu su stavili vodene buhe. 

- Čestice mikroplastike buhe nisu ubile, ali su uzrokovale značajne posljedice u ponašanju i malformacije u razvoju. Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se bolje shvatili mogući zdravstveni učinci na ljude - dodala je.

Ipak, za svaki slučaj, Nathalie Tufenkji savjetuje izbjegavanje čaja u plastičnim vrećicama.

- Čaj se može kupiti u papirnim vrećicama ili u obliku sušenog čaja koji se žlicom stavi u vodu pa procijedi, što eliminira potrebu za tom plastičnom ambalažom koja služi za jednokratnu upotrebu - kaže Nathalie, a prenosi newscientist.

 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 10

  • realista 7 26.09.2019.

    ima caja u pakovanju bez plastike

  • Rafo 26.09.2019.

    Nisam znao da postoje plastične vrećice za čaj...

  • MOC JE U ZNANJU 26.09.2019.

    Pijem samo čajeve koje sama uberem i sušim . :-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare