Lifestyle

Komentari 10

Oprez! Plastične vrećice za čaj su 'rasadnici' mikroplastike

Oprez! Plastične vrećice za čaj su 'rasadnici' mikroplastike

Stolna sol sadrži otprilike 0,005 mikrograma plastike po gramu soli, a šalica čaja sadrži tisuću puta veću količinu plastike ako u nju stavite plastičnu vrećicu čaja, pojasnili su stručnjaci

Kanadski znanstvenici otkrili su da namakanje plastične vrećice čaja pri temperaturi od 95 stupnjeva Celzijusovih otpušta oko 11,6 milijardi komadića mikroplastika u samo jednu šalicu čaja. Radi se o vrlo sitnim komadima plastike veličine između 100 nanometara i 5 milimetara. To je, napominju, nekoliko puta više nego kod druge hrane i pića.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Smatramo da je to puno u usporedbi s drugom hranom koja sadrži mikroplastiku. Stolna sol, koja ima relativno visoku razinu mikroplastike, sadrži otprilike 0,005 mikrograma plastike po gramu soli, stoji u nekim izvještajima. Šalica čaja napravljena iz plastične vrećice sadrži tisuću puta veću količinu plastike, i to 16 mikrograma po šalici - pojasnila je Nathalie Tufenkji sa Sveučilišta McGill. 

Ona i njezin tim kupili su četiri različite vrste čaja u vrećicama u trgovinama i kafićima u Montrealu. Izrezali su ih i oprali pa umočili u vodu temperature 95 stupnjeva Celzijusovih. Potom su tu vodu analizirali elektronskim mikroskopom i spektroskopijom. Kontrola neizrezanih vrećica čaja korištena je za provjeru uzrokuje li rezanje ispiranje mikroplastike u vodu, što nije bio slučaj.

Mikroplastika se sve češće nalazi u pitkoj vodi, a kako bi Nathalie Tufenkji i njezini kolege dokazali štetnost mikroplastike na zdravlje, u tu vodu su stavili vodene buhe. 

- Čestice mikroplastike buhe nisu ubile, ali su uzrokovale značajne posljedice u ponašanju i malformacije u razvoju. Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se bolje shvatili mogući zdravstveni učinci na ljude - dodala je.

Ipak, za svaki slučaj, Nathalie Tufenkji savjetuje izbjegavanje čaja u plastičnim vrećicama.

- Čaj se može kupiti u papirnim vrećicama ili u obliku sušenog čaja koji se žlicom stavi u vodu pa procijedi, što eliminira potrebu za tom plastičnom ambalažom koja služi za jednokratnu upotrebu - kaže Nathalie, a prenosi newscientist.

 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci