To je to što me zanima!

Otkrili su razlog zašto su žene ponekad osjetljivije na mirise

Tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa (lutealna faza), kad progesteron suzbija imunološku funkciju, ženama su bile odbojnije stvari poput krcatih vlakova ili neugodnih tjelesnih mirisa
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta Jagiellonian Medical School u Krakovu objasnili su kako je tijelo žene osjetljivije u drugoj fazi menstrualnog ciklusa pa su u tom periodu posebno osjetljive na mirise. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- U toj su fazi osjetljivije na infekcije pa njihovo tijelo pokušava izbjeći stvari koje bi mogle biti štetne - pojasnili su i dodali da, iako je njihova studija bila mala, većina ispitanica je potvrdila da su im u tom periodu razni mirisi više odbojni nego inače.

Istraživanjem su obuhvatili 93 žene u dobi između 18 i 45 godina.

MIJENJA SE I SPOLOVILO 5 stvari koje se događaju ženi ako ne vodi ljubav dulje vrijeme

Zamolili su ih da zamisle sedam različitih odvratnih scenarija i ocijene razinu odbojnosti nakon gledanja 20 fotografija. Istu stvar su radile dok su bile u folikularnoj fazi (peti ili šesti dan ciklusa), a zatim opet u lutealnoj fazi (peti dan nakon pozitivnog ovulacijskog testa ili 20. dan ciklusa ako rezultat ovulacijskog testa nije bio pozitivan).

Tijekom druge polovice ciklusa (lutealna faza), kad progesteron suzbija imunološku funkciju, ženama su bile odbojnije stvari poput krcatih vlakova, sjedenja pored nekoga s otvorenim ranama ili neugodnih tjelesnih mirisa.

Istraživači su zaključili da se ženama u tom periodu zapravo gadi pomisao na bakterije. Svoje otkriće objavili su u časopisu Evolution and Human Behaviour, prenosi Metro.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nap 05.04.2021.

    Sve im smeta

  • Pravednik1287 05.04.2021.

    Zato jer su zene

Komentiraj...
Vidi sve komentare