Lifestyle

Komentari 50

5 stvari koje se događaju ženi ako ne vodi ljubav dulje vrijeme

5 stvari koje se događaju ženi ako ne vodi ljubav dulje vrijeme

Redovit seks donosi sreću, dugovječnost i dobro zdravlje pa ga je poželjno prakticirati redovito. Ali, ponekad se život posloži tako da nestane intime s vidika i 'tamo dolje' zavlada suša

1. Želja za seksom polako nestaje

Kod seksualnog nagona vrijedi pravilo 'koristi ga ili ga izgubi'. 

- Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju osjećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom 'Daleko od pogleda, daleko od srca' - objašnjava dr. Sari Cooper, seksualna terapeutkinja.

POGLEDAJTE VIDEO Činjenice o seksu:

2. Vaginalne stijenke se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu. 

- Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno - napominje dr. Cooper.

3. Smanjena je lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stijenki vagine, a oboje su posljedica nedostatka hormona estrogena.

- Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imat će puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se - izjavila je dr. Lauren Streicher.

4. Mjesečnice su bolnije

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvriježenom mišljenju, seksualni odnos za vrijeme mjesečnice može ublažiti menstrualne grčeve.

- Maternica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije maternice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Također, može doći do povećanja razine endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva - objašnjava dr. Robert Schneider.

5. Manji je rizik od spolnih bolesti

Ne samo da će smanjiti rizik od dobivanja neke spolne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

- Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnila je dr. Streicher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje unutar 24 sata nakon spolnog odnosa, a 'Američki magazin obiteljskih liječnika' je otkrio kako je 'učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta.

Najčitaniji članci