To je to što me zanima!

Ovih pet namirnica snižavaju šećer u krvi i održavaju njegovu razinu uravnoteženom u tijelu

Iako obraćanje pozornosti na šećer u krvi treba biti prioritet za dijabetičare, vođenje računa o tome može pomoći u izbjegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulirajući energiju, raspoloženje, pa čak i glad
Vidi originalni članak

Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerojatnije da će neki sastojci uzrokovati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.

Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osjećate dobro, regulirajući raspoloženje, koncentraciju i razinu energije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Srećom, postoje brojni načini na koje možete držati šećer pod kontrolom, pri čemu je prehrana dugoročno neophodna za održavanje razine glukoze.

JEDETE LI IH? Put do zdrave tjelesne težine: Ovo su četiri ključne namirnice

Nameće se pitanje može li hrana stvarno smanjiti šećer u krvi?

Ugljikohidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se probavljaju, što dovodi do povećanja razine šećera. Svako je tijelo jedinstveno po tome kako na njega utječe hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja razine glukoze nakon unosa ugljikohidrata.

Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilnu razinu šećera u krvi, nema mnogo sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.

Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utječu na razinu glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osjećate stabilnije.

Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utječe na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu prehranu možete raditi na održavanju stvari reguliranima.

- Ako su razine glukoze povišene zbog unosa određenog ugljikohidrata, to možete smanjiti kretanjem tijela ili meditacijom - objašnjava nutricionistica Dana James. Također možete uzeti jabučni ocat prije obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu, dodaje.

Potražite ovih pet namirnica i sastojaka

Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju razine šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.

- Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok također će usporiti glikemijski odgovor - dodaje James.

RIZNICA VITAMINA Zeleno povrće može pomoći kod mnogih zdravstvenih stanja: Evo koje je najbolje konzumirati

1. Proteini

Opće je poznato da je uključivanje proteina u prehranu sjajan način da potaknete mišiće i energiju, a također su izvrsni i za održavanje razine šećera u krvi.

- Prehrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš inzulin - objašnjava liječnica integrativne medicine Bindiya Gandhi. 

Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, chia sjemenke, leća i mahunarke.

Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljikohidratima, pokušajte uključiti porciju proteina na tanjur radi šećera u krvi.

- Dodavanje životinjskih bjelančevina u obrok najviše će pomoći prigušiti odgovor na glukozu - napominje James. Na primjer, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvest će niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom, objasnila je.

Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u zdjelu za žitarice snizit će se glikemijski skok u posudi za žitarice.

2. Vlakna

Vlaknasta hrana je u cjelini odlična za tijelo. Ali dodatni bonus je što također može pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi.

- Vlakna vas drže sitima i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Prehrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili kolesterola kod dijabetičara - objašnjava Gandhi.

Ona predlaže da u prehranu uključite chia i lanene sjemenke, mahunarke, leće ili bilo koje lisnato povrće.

3. Piskavica

Ako volite kuhati sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži razine šećera u krvi. Iako Gandhi napominje da nije idealna za dojilje jer može utjecati na količinu mlijeka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj prehrani.

- Prehrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni kolesterol i trigliceride - objašnjava ona.

Pokušajte ju dodati u svoje pečeno povrće, domaće umake za tjesteninu ili čak juhe za slatki i orašasti okus s prednostima regulacije šećera.

4. Cimet

Još jedan odličan začin za održavanje razine ovih vrijednosti u krvi je cimet.

- U dvije studije, cimet je skromno izvijestio o poboljšanju šećera u krvi kod malih uzoraka pacijenata - dodaje Gandhi. Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu prehranu i način života.

Lako ga je uključiti u prehranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smoothie bogat vlaknima kako biste održali stabilnu razinu energije i izbjegli skokove glukoze.

5. Jabučni ocat

Jabučni ocat uz obroke može pomoći u reguliranju skokova glukoze i održavanju zdrave razine šećera u krvi.

- Ocat se često reklamira kao pomoć u mršavljenju, kao i u ravnoteži šećera. Redovita konzumacija pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim kolesterolom - objašnjava Gandhi.

Možda nije najatraktivniji okus na svijetu, ali s jednom do dvije žlice svaki dan, dobrobiti su neporecive.

Drugi načini reguliranja razine šećera u krvi

Mogućnosti nisu ograničene samo na prehranu kada je u pitanju regulacija ovih vrijednosti.

Evo još nekoliko savjeta:

Idite u šetnju nakon večere

Jedite veće obroke ranije tijekom dana

Pokušajte smanjiti razinu stresa

Pijte dovoljno vode

Uzmite probiotik

Dajte prednost redovitoj tjelovježbi

Iako bi obraćanje posebne pozornosti na šećer u krvi trebalo biti prioritet za one s dijabetesom, vođenje računa o tome što jedete može pomoći u izbjegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulirajući razinu energije, raspoloženje, pa čak i gladi.

- Ponekad se pojedinci koji dožive skok šećera u krvi mogu osjećati malo nervozno ili tjeskobno, ili kao da su malo izvan ravnoteže - istaknula je liječnica Wendy Bazilian.

Ako je to slučaj, vrijedi biti pažljiviji s uparivanjem hrane kako biste tijelo pravilno opskrbili 'gorivom' i izbjegli sljedeći pad, prenosi MBG.

LIJEK NA TANJURU Namirnice koje jačaju imunitet i pomažu u smirivanju simptoma

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Nap7 23.08.2022.

    Cimet je odličan za sve 

  • be yourself 22.08.2022.

    Dobra riba ...

  • Pribislav 22.08.2022.

    Mjesto običnog cimeta uzimajte cejlonski cimet i njega se nabavlja u biljnoj apoteci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare