To je to što me zanima!

Ovo su običaji za Kurban bajram - a znate li što znači riječ Kurban i kako se vjernicima čestita?

Kurban bajram traje četiri dana, a prvi dan muškarci u zoru idu u džamiju gdje čekaju izlazak sunca i klanjaju se. Potom slijedi čestitanje i obilazak groblja, prinošenje žrtve i darivanje susjeda, rodbine i siromašnih
Vidi originalni članak

'Bajram šerif mubarek olsun', tim riječima se vjernicima čestita Kurban Bajram. To je najveći muslimanski praznik koji počinje danas 28. lipnja i traje četiri dana.

A jeste li se ikada zapitali što to zapravo znači?

'Bajram' je riječ perzijskog podrijetla koja u prijevodu s turskog znači - praznik. Riječ 'šerif' je arapskog podrijetla i znači - čestit. 'Mubarek' znači - blagoslovljen, a riječ 'oslun' ima značenje - neka bude.

Bajram šerif mubarek olsun bi tako značilo otprilike ovako - Praznik čestit blagoslovljen ti bio.

Kad vam netko ovim riječima čestita Kurban bajram, običaj je odgovoriti - Allah razi olsun, znači bi značilo - neka Alah bude zadovoljan tobom.

- Kurban ili Hadži bajram - veliki su mubarek dani, dani velikog Božjeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana - tradicija Božjeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža - dan boravka nekoliko milijuna muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama -hadž- koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milijuni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božji na njega. Kurban bajram traje 4 dana - pojašnjeno je na stranici Islamske zajednice u BiH.

Običaji na Kurban bajram

Na prvi dan ovog blagdana muškarci u zoru idu u džamiju na sabah-namaz gdje čekaju izlazak sunca i klanjaju se. Potom slijedi čestitanje i obilazak groblja najmilijih.

VELIKI ISLAMSKI BLAGDAN Kardinal Bozanić čestitao Kurban Bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti

Nakon toga se vraćaju u svoje domove i prinose žrtvu, najčešće ovna ili ovcu (otuda i naziv blagdana, jer riječ 'kurban' u prijevodu sa Turskog znači žrtva). Meso potom dijele na tri dijela - jedan za obitelj, jedan za susjede i rodbinu te jedan dio za siromašne.

Običaj je da žene pripreme obrok, po mogućnosti s mesom žrtvovane životinje. Nakon toga se daruju djeca te se s darovima odlazi kod susjeda i rodbine. Svakome od njih se ponese komad žrtvenog mesa. To simbolizira blagoslov i predanost Bogu. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • ncard 28.06.2023.

    Lijepo objasnjeno. Samo jedna mala ispravka. Dovoljno je napisati “ klanjaju” a ne kako stoji u tekstu “ klanjaju se”. Jer se klanja Bajram namaz.

  • mily 28.06.2023.

    sretan Bajram svima koji ga slave

  • panda2 28.06.2023.

    Take beer.

Komentiraj...
Vidi sve komentare