Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Ovo su običaji za Kurban bajram - a znate li što znači riječ Kurban i kako se vjernicima čestita?

Ovo su običaji za Kurban bajram -  a znate li što znači riječ Kurban i kako se vjernicima čestita?

Kurban bajram traje četiri dana, a prvi dan muškarci u zoru idu u džamiju gdje čekaju izlazak sunca i klanjaju se. Potom slijedi čestitanje i obilazak groblja, prinošenje žrtve i darivanje susjeda, rodbine i siromašnih

VIDEO

'Bajram šerif mubarek olsun', tim riječima se vjernicima čestita Kurban Bajram. To je najveći muslimanski praznik koji počinje danas 28. lipnja i traje četiri dana.

A jeste li se ikada zapitali što to zapravo znači?

'Bajram' je riječ perzijskog podrijetla koja u prijevodu s turskog znači - praznik. Riječ 'šerif' je arapskog podrijetla i znači - čestit. 'Mubarek' znači - blagoslovljen, a riječ 'oslun' ima značenje - neka bude.

Bajram šerif mubarek olsun bi tako značilo otprilike ovako - Praznik čestit blagoslovljen ti bio.

Kad vam netko ovim riječima čestita Kurban bajram, običaj je odgovoriti - Allah razi olsun, znači bi značilo - neka Alah bude zadovoljan tobom.

- Kurban ili Hadži bajram - veliki su mubarek dani, dani velikog Božjeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana - tradicija Božjeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža - dan boravka nekoliko milijuna muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama -hadž- koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milijuni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božji na njega. Kurban bajram traje 4 dana - pojašnjeno je na stranici Islamske zajednice u BiH.

Običaji na Kurban bajram

Na prvi dan ovog blagdana muškarci u zoru idu u džamiju na sabah-namaz gdje čekaju izlazak sunca i klanjaju se. Potom slijedi čestitanje i obilazak groblja najmilijih.

Kardinal Bozanić čestitao Kurban Bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti
Kardinal Bozanić čestitao Kurban Bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti

Nakon toga se vraćaju u svoje domove i prinose žrtvu, najčešće ovna ili ovcu (otuda i naziv blagdana, jer riječ 'kurban' u prijevodu sa Turskog znači žrtva). Meso potom dijele na tri dijela - jedan za obitelj, jedan za susjede i rodbinu te jedan dio za siromašne.

Običaj je da žene pripreme obrok, po mogućnosti s mesom žrtvovane životinje. Nakon toga se daruju djeca te se s darovima odlazi kod susjeda i rodbine. Svakome od njih se ponese komad žrtvenog mesa. To simbolizira blagoslov i predanost Bogu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje