To je to što me zanima!

'Panično se bojim trudnoće i da ću nositi izvanzemaljca u sebi'

Ova žena pati od tokofobije - paničnog straha od porođaja, trudnoće i svega povezanog s time. Kod nekih je taj strah toliko jak da pokušavaju izbjeći trudnoću čak i izbjegavanjem seksa
Vidi originalni članak

Ne samo da je prestravljena konstantnim mislima da će, ako ostane trudna, u trbuhu nositi izvanzemaljca, 26-godišnja Samantha iz Velike Britanije strahuje i od drugih stvari povezanih s trudnoćom.

- Izbezumim se kada vidim drugu trudnu ženu, čak i razgovor o trudnoći i porođaju može potencirati da se od straha počnem tresti, znojiti i dobivam napad tjeskobe - ispričala je za BBC.

KINESKA METODA Ovim kalkulatorom birate spol djeteta - pravo vrijeme začeća

Ova žena pati od tokofobije - paničnog straha od porođaja, trudnoće i svega povezanog s time. Studija je pokazala da od ovog vrlo neugodnog porođaja pati oko 14 posto žena širom svijeta.

Kod nekih je taj strah toliko izražen da pokušavaju na sve načine izbjeći trudnoću, u nekim slučajevima čak i izbjegavanjem seksa.


- Neke žene radije odu na pobačaj koliko strahuju od trudnoće i poroda. Pokušavaju izbjeći trudnoću pod svaku cijenu - objašnjava Rena Gough, stručnjakinja za tokofobiju i voditeljica britanske The Calm Birth School, škole za mirniji porod. Ona žene s ovim strahom pokušava smiriti i olakšati im život. Jedna od njih je i Samantha koja na terapije odlazi jednom na tjedan.

Samantha kaže kako nema puno koristi od obitelji i prijatelja jer ju pokušavaju uvjeriti kako "to nije ništa strašno" te da su njezine reakcije pretjerane.

- Moj suprug je godinama želio obitelj. Pokušavala sam se suočiti sa strahom i prestajala piti kontracepcijske pilule, ali sada samo izbjegavam seks kada god je to moguće, jer sam jako prestrašena. Čak sam suprugu iza leđa pila tablete i pretvarala se da ne mogu ostati trudna. Jednostavno ne mogu zamisliti da nešto u meni diše, raste, udara me u pluća i rebra. Ne vjerujem da će moje tijelo proći kroz to, iako znam da je to ono što treba napraviti - ispričala je.

Babica Sophie King kaže kako vidi sve više žena s tim problemom, možda zbog povezanosti tokofobije s anksioznošću od koje pati sve više ljudi. 

Prema brojkama Zaklade za mentalno zdravlje u Velikoj Britaniji, u 2013. godini zabilježeno je čak 8,2 milijuna slučajeva anksioznosti u toj zemlji, a žene u dobi od 16. do 24. godine su tri puta sklonije tom poremećaju nego muškarci.

I 33-godišnja Lara je odlazila na terapije kod Rene Gough. Ispričala je svoje iskustvo. Njoj je pomoć bila potrebna tijekom trudnoće, kako bi je iznijela do kraja i rodila svojeg dječaka unatoč užasnom strahu koji je osjećala.

- Strahovala sam od porođaja otkako znam za sebe, a mislim da je to potaknulo gledanje scena porođaja na televiziji i slušanje priča o tome kako su neke trudnoće krenule u krivom smjeru - ispričala je.

Dodaje da je oduvijek željela djecu i obitelj, ali početnu sreću saznanjem da je trudna ubrzo je zamijenio strah. 

Babica Sophie King smatra da postoje dvije vrste tokofobije: primarne - kada se pojavi kod žena koje nikada nisu bile trudne i sekundarne - kod žena koje su rodile no možda je iskustvo bilo toliko traumatično da se javio panični strah od ponovne trudnoće.

- Po mojem iskustvu, mnoge žene s primarnom tokofobijom možda su bile zlostavljane u prošlosti, imale su nekih ginekoloških problema ili imaju depresivne ili anksiozne poremećaje - kaže Sophie.

Samantha vjeruje da je njezin strah posljedica seksualnog zlostavljanja koje je pretrpjela kao dijete. 

- Zlostavljanje je učinilo da osjećam kao da mi je tijelo odvojeno od mozga. Teško mi se pouzdati u bilo što, tako da ne vjerujem niti svojem tijelu kada je trudnoća u pitanju - ispričala je Samantha.

POZADINA FOBIJA Čega se bojite? Evo što tvoji strahovi kriju o tvom karakteru

Alexia Leachman je žena koja je uspjela pobijediti tokofobiju i roditi. Sada radi sa trudnicama koje imaju ovaj problem. Kaže kako postoji masa negativnih priča iz stvarnog života vezanih za trudnoću i porod, a koja se ženama serviraju putem televizije, filmova, časopisa itd., i u njima stvaraju strah.

- Rijetko se naiđe na neku pozitivnu priču o rađanju. Apeliram na medije da stavljaju više pozitivnih sadržaja - kaže Alexia koja sa svojim pacijenticama prakticira samohipnozu, opuštanje, vizualizaciju i tehnike disanja koje im pomažu da drže strah pod određenom kontrolom do poroda.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • MOC JE U ZNANJU 08.01.2018.

    Panično se bojiš da se ne ugojiš , dobiješ strije , vene , ispadnu ti zubi , itd , itd .

  • 1runner 08.01.2018.

    ... Kada upozna pravog muskarca i zaljubi se, zqvoli ga, ima sex s njime vise puta tjedno, dnevno :p (to samo u pocetki veze) dogodit ce se i trudnoca... Da skratim pricu, promjenit ce misljenje

  • lola322 08.01.2018.

    Stvar je i u tome što današnje trudnice misle da se njihova trudnoća tiče svih drugih, a ne samo njih i njihovih partnera, a mnoge se itekako znaju ponašati kučkasto i bezobrazno i za sve to okrivljavati trudnoću, uglavnom mislim da takve samo pojačavaju fobiju kod ove žene i muškaraca koji imaju strah i averziju prema trudnicama...

Komentiraj...
Vidi sve komentare