Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

'Panično se bojim trudnoće i da ću nositi izvanzemaljca u sebi'

'Panično se bojim trudnoće i da ću nositi izvanzemaljca u sebi'
1

Ova žena pati od tokofobije - paničnog straha od porođaja, trudnoće i svega povezanog s time. Kod nekih je taj strah toliko jak da pokušavaju izbjeći trudnoću čak i izbjegavanjem seksa

VIDEO

Ne samo da je prestravljena konstantnim mislima da će, ako ostane trudna, u trbuhu nositi izvanzemaljca, 26-godišnja Samantha iz Velike Britanije strahuje i od drugih stvari povezanih s trudnoćom.

- Izbezumim se kada vidim drugu trudnu ženu, čak i razgovor o trudnoći i porođaju može potencirati da se od straha počnem tresti, znojiti i dobivam napad tjeskobe - ispričala je za BBC.

Ovim kalkulatorom birate spol djeteta - pravo vrijeme začeća
Ovim kalkulatorom birate spol djeteta - pravo vrijeme začeća

Ova žena pati od tokofobije - paničnog straha od porođaja, trudnoće i svega povezanog s time. Studija je pokazala da od ovog vrlo neugodnog porođaja pati oko 14 posto žena širom svijeta.

Kod nekih je taj strah toliko izražen da pokušavaju na sve načine izbjeći trudnoću, u nekim slučajevima čak i izbjegavanjem seksa.


- Neke žene radije odu na pobačaj koliko strahuju od trudnoće i poroda. Pokušavaju izbjeći trudnoću pod svaku cijenu - objašnjava Rena Gough, stručnjakinja za tokofobiju i voditeljica britanske The Calm Birth School, škole za mirniji porod. Ona žene s ovim strahom pokušava smiriti i olakšati im život. Jedna od njih je i Samantha koja na terapije odlazi jednom na tjedan.

Samantha kaže kako nema puno koristi od obitelji i prijatelja jer ju pokušavaju uvjeriti kako "to nije ništa strašno" te da su njezine reakcije pretjerane.

- Moj suprug je godinama želio obitelj. Pokušavala sam se suočiti sa strahom i prestajala piti kontracepcijske pilule, ali sada samo izbjegavam seks kada god je to moguće, jer sam jako prestrašena. Čak sam suprugu iza leđa pila tablete i pretvarala se da ne mogu ostati trudna. Jednostavno ne mogu zamisliti da nešto u meni diše, raste, udara me u pluća i rebra. Ne vjerujem da će moje tijelo proći kroz to, iako znam da je to ono što treba napraviti - ispričala je.

Babica Sophie King kaže kako vidi sve više žena s tim problemom, možda zbog povezanosti tokofobije s anksioznošću od koje pati sve više ljudi. 

Prema brojkama Zaklade za mentalno zdravlje u Velikoj Britaniji, u 2013. godini zabilježeno je čak 8,2 milijuna slučajeva anksioznosti u toj zemlji, a žene u dobi od 16. do 24. godine su tri puta sklonije tom poremećaju nego muškarci.

I 33-godišnja Lara je odlazila na terapije kod Rene Gough. Ispričala je svoje iskustvo. Njoj je pomoć bila potrebna tijekom trudnoće, kako bi je iznijela do kraja i rodila svojeg dječaka unatoč užasnom strahu koji je osjećala.

- Strahovala sam od porođaja otkako znam za sebe, a mislim da je to potaknulo gledanje scena porođaja na televiziji i slušanje priča o tome kako su neke trudnoće krenule u krivom smjeru - ispričala je.

Dodaje da je oduvijek željela djecu i obitelj, ali početnu sreću saznanjem da je trudna ubrzo je zamijenio strah. 

Babica Sophie King smatra da postoje dvije vrste tokofobije: primarne - kada se pojavi kod žena koje nikada nisu bile trudne i sekundarne - kod žena koje su rodile no možda je iskustvo bilo toliko traumatično da se javio panični strah od ponovne trudnoće.

- Po mojem iskustvu, mnoge žene s primarnom tokofobijom možda su bile zlostavljane u prošlosti, imale su nekih ginekoloških problema ili imaju depresivne ili anksiozne poremećaje - kaže Sophie.

Samantha vjeruje da je njezin strah posljedica seksualnog zlostavljanja koje je pretrpjela kao dijete. 

- Zlostavljanje je učinilo da osjećam kao da mi je tijelo odvojeno od mozga. Teško mi se pouzdati u bilo što, tako da ne vjerujem niti svojem tijelu kada je trudnoća u pitanju - ispričala je Samantha.

Čega se bojite? Evo što tvoji strahovi kriju o tvom karakteru
Čega se bojite? Evo što tvoji strahovi kriju o tvom karakteru

Alexia Leachman je žena koja je uspjela pobijediti tokofobiju i roditi. Sada radi sa trudnicama koje imaju ovaj problem. Kaže kako postoji masa negativnih priča iz stvarnog života vezanih za trudnoću i porod, a koja se ženama serviraju putem televizije, filmova, časopisa itd., i u njima stvaraju strah.

- Rijetko se naiđe na neku pozitivnu priču o rađanju. Apeliram na medije da stavljaju više pozitivnih sadržaja - kaže Alexia koja sa svojim pacijenticama prakticira samohipnozu, opuštanje, vizualizaciju i tehnike disanja koje im pomažu da drže strah pod određenom kontrolom do poroda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku