To je to što me zanima!

Pesto od tikvica je upravo ono što vam treba za ljetnu 'paštu'

Kako biste uživali u savršenom, kremastom okusu raskošnog pesto umaka ne morate potrošiti novac na kupnju malene staklenke u trgovini, nego izradite svoj pesto kod kuće i jedite ga kad vam se prohtije
Vidi originalni članak

Zbog visokog udjela vode, od tikvica se radi izvrstan umak kad se kuhaju na pari i pretvore u pire. Ako u njih ubacite bosiljak i tostirate pinjole, dobili ste gusti kremasti pesto umak, piše TheTakeout.

POGLEDAJTE VIDEO: Kao je Splićanin Dušan prije nekoliko godina uzgojio divovsku tikvicu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako ste skloni veganskim verzijama, sir uvijek možete zamijeniti nekom biljnom namirnicom i umak će ostati iste strukture i jednakog slasnog okusa.

Sastojci:


1/4 šalice badema ili pinjola
3-4 žlice maslinova ulja
4-6 režnjeva češnjaka, grubo narezanog

PROMO Kako se radi kremasta pesto pasta? Mladi špinat, rikola
1 kilogram tikvica, grubo narezanih
1/2 šalica vode, temeljca ili bijelog vina
sok i korica velikog limuna
1/2 šalice ribanog Parmezana
1/2 šalice svježeg bosiljka
1/2 kg tjestenine
sol i svježe mljeveni papar

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. U dubokoj tavi na srednjoj vatri na ulju propržite bademe, oko tri do četiri minute. Uklonite bademe i stavite ih u manju zdjelicu, a kad se ohlade usitnite ih na manje dijelove. U tavu dodajte dvije žlice ulja i češnjak te miješajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju.

SUPER TRIKOVI Ukusni i mirisni pesto: Idealan spoj pinjola, sira, bosiljka...

Dodajte šaku tikvica i prstohvat soli, te ponavljate postupak dok niste dodali sve tikvice. Zatim iscijedite limun i dodajte pola vode ili temeljca, poklopite te kuhajte na umjerenoj vatri dok tikvice ne omekšaju. Dodajte im parmezan i 2/3 svježeg bosiljka, a zatim štapnim mikserom napravite pire umak. Doradite okuse dodajući sol i papar.

Kad se tjestenina skuhala, izdvojite dio tekućine u veliku kriglu, a ostatak iscijedite. Ubacite tjesteninu u tavu, dodajte pola umaka i na umjerenoj vatri miješajte oko jedne minute. Isključite vatru, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim umiješajte sjeckane bademe.

RADOST IZ HRANE Podižu raspoloženje: Pesto sa smeđom rižom, jogurt, riba...
Tjesteninu poslužite uz natrgane listiće bosiljka, tostirane bademe, još Parmezana ili uz sol i papar po ukusu. Umak koji ostane u loncu će se zgusnuti kad se ohladi, a kako biste ga razrijedili, ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pesto od tikvice možete čuvati u hladnjaku oko pet dana, a možete ga i zamrznuti te mu tako produljiti rok trajanja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Ramone1 25.06.2020.

    Mislim da je malo previše pesto tikvica za jedan ručak:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare