Brzo i sočno bez puno muke u kuhinji | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pesto od tikvica je upravo ono što vam treba za ljetnu 'paštu'

Pesto od tikvica je upravo ono što vam treba za ljetnu 'paštu'
1

Kako biste uživali u savršenom, kremastom okusu raskošnog pesto umaka ne morate potrošiti novac na kupnju malene staklenke u trgovini, nego izradite svoj pesto kod kuće i jedite ga kad vam se prohtije

VIDEO

Zbog visokog udjela vode, od tikvica se radi izvrstan umak kad se kuhaju na pari i pretvore u pire. Ako u njih ubacite bosiljak i tostirate pinjole, dobili ste gusti kremasti pesto umak, piše TheTakeout.

POGLEDAJTE VIDEO: Kao je Splićanin Dušan prije nekoliko godina uzgojio divovsku tikvicu

Pokretanje videa...

00:37

Ako ste skloni veganskim verzijama, sir uvijek možete zamijeniti nekom biljnom namirnicom i umak će ostati iste strukture i jednakog slasnog okusa.

Marijan Sušenj/Pixsell

Sastojci:


1/4 šalice badema ili pinjola
3-4 žlice maslinova ulja
4-6 režnjeva češnjaka, grubo narezanog

Kako se radi kremasta pesto pasta? Mladi špinat, rikola
Kako se radi kremasta pesto pasta? Mladi špinat, rikola


1 kilogram tikvica, grubo narezanih
1/2 šalica vode, temeljca ili bijelog vina
sok i korica velikog limuna
1/2 šalice ribanog Parmezana
1/2 šalice svježeg bosiljka
1/2 kg tjestenine
sol i svježe mljeveni papar

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. U dubokoj tavi na srednjoj vatri na ulju propržite bademe, oko tri do četiri minute. Uklonite bademe i stavite ih u manju zdjelicu, a kad se ohlade usitnite ih na manje dijelove. U tavu dodajte dvije žlice ulja i češnjak te miješajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju.

Ukusni i mirisni pesto: Idealan spoj pinjola, sira, bosiljka...
Ukusni i mirisni pesto: Idealan spoj pinjola, sira, bosiljka...

Dodajte šaku tikvica i prstohvat soli, te ponavljate postupak dok niste dodali sve tikvice. Zatim iscijedite limun i dodajte pola vode ili temeljca, poklopite te kuhajte na umjerenoj vatri dok tikvice ne omekšaju. Dodajte im parmezan i 2/3 svježeg bosiljka, a zatim štapnim mikserom napravite pire umak. Doradite okuse dodajući sol i papar.

Kad se tjestenina skuhala, izdvojite dio tekućine u veliku kriglu, a ostatak iscijedite. Ubacite tjesteninu u tavu, dodajte pola umaka i na umjerenoj vatri miješajte oko jedne minute. Isključite vatru, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim umiješajte sjeckane bademe.

Podižu raspoloženje: Pesto sa smeđom rižom, jogurt, riba...
Podižu raspoloženje: Pesto sa smeđom rižom, jogurt, riba...


Tjesteninu poslužite uz natrgane listiće bosiljka, tostirane bademe, još Parmezana ili uz sol i papar po ukusu. Umak koji ostane u loncu će se zgusnuti kad se ohladi, a kako biste ga razrijedili, ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pesto od tikvice možete čuvati u hladnjaku oko pet dana, a možete ga i zamrznuti te mu tako produljiti rok trajanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama