Za pesto treba zgnječite vezicu bosiljka, režanj češnjaka, žlicu pinjola i grubu sol. Jamie Oliver zeleni umak radi od rikule, a Gordon Ramsay blanšira bosiljak
Ukusni i mirisni pesto: Idealan spoj pinjola, sira, bosiljka...
Talijani se ponose pestom, a Francuzi hvale pistou. Zajednički su im sastojci - bosiljak, maslinovo ulje, češnjak, pinjoli i sir. Francuzi u svoju pastu dodaju nešto više češnjaka i sira te je vole zapapriti. Kako biste napravili pesto na tradicionalan način, zgnječite u mužaru vezicu bosiljka, režanj češnjaka, žlicu pinjola i grubu sol. Postupno umiješajte po žlicu naribanog pecorina i parmezana.
Polako umiješajte dvije žlice maslinova ulja. Aromatična pasta pruža neodoljivu notu tjestenini, a koristi se i kao začin za meso, juhe i povrće. Na poprženom kruhu s pršutom ili morskim plodovima pesto se jednostavno pretvara u deliciju. Kao varijaciju na tradicionalni recept chefovi vole iskušavati nove kombinacije okusa.
Tako slavni Gordon Ramsay blanšira bosiljak te dobro ocijeđene listiće kombinira s pinjolima, češnjakom i peršinom. Jamie Oliver dodaje i malo limunova soka te papra, a pinjole prethodno prži na tavi bez dodavanja ulja.
- Bosiljak ponekad zamijenim rikulom. Takav pesto čini divan umak za špagete ili dodatak odrescima - savjetuje popularni britanski chef.
Pesto od oraha
Sastojci: 1 i 1/2 šalice bosiljka, 1/2 šalice maslinova ulja, 1/3 šalice mljevenih oraha, po 1/4 šalice usitnjenog pecorina i parmezana, 2 režnja češnjaka, sol, papar
Priprema: Bosiljak, orahe, pecorino, parmezan i sitno narezan češnjak izmiksajte ili zgnječite u mužaru. Postupno dolijevajte ulje miješajući. Začinite solju i paprom prema želji. Poslužite s tjesteninom ili kao namaz za bruschette.
Umak od vlasca
Sastojci: 2 šalice peršina, 1 i 1/2 šalice potočarke, šalica sjeckanog vlasca, žlica limunova soka, 2 žlice maslinova ulja, sol, svježe mljeveni papar
Priprema: Usitnite peršin, potočarku, vlasac i limunov sok u mužaru ili mikseru. Postupno dolijevajte maslinovo ulje miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite prema želji i poslužite uz povrće kuhano na pari, odreske ili tjesteninu.