To je to što me zanima!

Pet najgorih navika za doručak

Neke uobičajene jutarnje navike mogu biti loše za metabolizam. Vodite računa o prvom obroku u danu i održite ga na zavidnom nivou, kako biste imali dovoljno energije tijekom cijelog dana
Vidi originalni članak

Postoji pet navika tijekom doručka koje usporavaju metabolizam. Čim uzmete jedan zalogaj omiljene hrane i gutljaj omiljenog pića, tijelo počinje raditi na pretvaranju tih tvari u energiju koju može iskoristiti.

O metabolizmu se gotovo uvijek govori zajedno s mršavljenjem ili regulacijom tjelesne težine, ali svakako je dobro znati kako održati metabolizam na zdravoj razini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jedan od glavnih načina na koji možete potaknuti metabolizam je održavanje zdrave prehrane. Treba uzeti u obzir uobičajene navike doručka koje bi mogle usporavati isti taj metabolizam.

Ovo su neke od najgorih navika tijekom doručka za metabolizam:

1. Preskakanje doručka

- Iako mnogi misle da je preskakanje doručka bolje za metabolizam, to je daleko od istine - kaže dijetetičarka Amy Goodson.

Zamislite vatru. Da bi počela gorjeti, morate je zapaliti, objašnjava ona. Zatim dodajete male količine drva svakih nekoliko sati kako biste održali plamen. Isto je i s metabolizmom.

- Želite se brzo pokrenuti ujutro s ugljikohidratima i proteinima bogatim vlaknima, zatim dodajte male obroke i međuobroke tijekom dana kako biste održali tu vatru - kaže Amy.

Nedavno je otkriveno da izbjegavanje doručka prekida tjelesni cirkadijalni ritam, za koji je poznato da negativno utječe na vaš metabolizam i cjelokupno zdravlje.

- Ako trebate inspiraciju za lagani doručak, razmotrite jaja, tost od cjelovitih žitarica i mlijeko ili zobenu kašu s orašastim plodovima, sjemenkama i maslacem od orašastih plodova u kombinaciji s grčkim jogurtom, za početak dana - preporučuje Goodson.

DOBRE SU ZA KRV I SRCE Cjelovite žitarice su najbolja namirnica za uvrstiti u prehranu

2. Započinjanje dana sa šećerom

- Kad ujutro pojedete previše dodanog šećera, šećer u krvi raste, a zatim pada - kaže stručnjakinja, dr. Lisa Young. Dokazano je i da dodani šećer, osobito u obliku slatkih pića, usporava metabolizam.

U studiji objavljenoj u European Journal for Clinical Nutrition, otkriveno je da su sudionici za koje je smatrano da imaju prekomjernu tjelesnu težinu i koji su konzumirali velike količine slatkih napitaka doživjeli pad metabolizma.

- Najzdraviji doručak za metabolizam uključuje kombinaciju hranjivih tvari i stvaranje savršene kombinacije namirnica, kao na primjer, uključivanje proteina, zdravih ugljikohidrata i dobrih masnoća poput obroka s omletom i dodavanje zelenila i rajčica, ili dodavanje avokada za zdrave masnoće na krišku tosta od cjelovitih žitarica - kaže dr. Young.

3. Samo ugljikohidrati

U istom smislu, u kojem dan ne treba započinjati s dodanim šećerima, Goodson upozorava da započinjanje jutra samo s ugljikohidratima bilo koje vrste može također uzrokovati skok šećera u krvi.

Dok vaše tijelo treba ugljikohidrate za energiju, ako ih jedete same, oni često mogu naglo povećati razinu šećera u krvi uzrokujući njegov kasniji pad, što vas priprema i za energetski pad.

DAROVI IZ PRIRODE Iskoristite prednosti limuna: Od skidanja masnoće s trbuha i brže probave do čišćenja doma

Umjesto da jedete samo ugljikohidrate, Goodson predlaže da svoj doručak uravnotežite s proteinima.

- Proteini pomažu da se brže zasitite i ostanete siti i dulje nakon obroka jer im, u usporedbi s ugljikohidratima i mastima, treba najdulje da se razgrade - kaže Goodson.

Dodavanje proteina može pomoći ubrzati metabolički proces.

 4. 'Lagani' doručak

- Toliko nas misli da bi trebali pojesti nešto lagano za doručak i sačuvati svoje kalorije za ostatak dana. To nije nikako dobro za metabolizam - kaže Goodson.

Umjesto toga, cilj je ubrzati ga ujutro tako što ćete 'zapaliti vatru', zatim kontinuirano dodavati male količine drva - odnosno hrane - kako bi 'gorio' tijekom dana, objašnjava. 

Umjesto da pojedete najmanji obrok na početku dana i kasnije jedete veće obroke, pokušajte pojesti obilan, zadovoljavajući doručak koji će vas pripremiti i dati vam energiju za ostatak dana.

- I često, kada započnete dan s doručkom bogatim vlaknima i proteinima, obično jedete manje navečer i možete izbjeći neke od onih večernjih želja - kaže Goodson.

5. Zaboravljanje hidratacije

Još jedna nezdrava navika koju mnogi imaju je zaboravljanje hidratacije, posebice ujutro.

- Vaše tijelo treba vodu da bi funkcioniralo pa kada ste dehidrirani, vaš metabolizam postaje usporen - kaže dijetetičarka Kaleigh McMordie. Svakako uključite piće, bilo da se radi o vodi, kavi, čaju ili soku, uz doručak.

Još bolje, prvo ujutro popijte čašu vode kako biste spriječili dehidraciju, prenosi MSN.

POMOĆ IZ PRIRODE Ovi čajevi očistit će tijelo od toksina, a usput ćete malo smršavjeti i riješiti se celulita

Idi na 24sata

Komentari 8

  • pero stanić 04.08.2022.

    Slažem se i meni je doručak najbitnije..

  • Hrvatska <3 04.08.2022.

    Jesti sto manje i postiti ( ali pravi posto biti samo na vodi ) i biti cete zdravi i zivjeti dugo…jedina filozofija

  • Marijanaa(lioness) 04.08.2022.

    Tko jos ima vremena za dorucak

Komentiraj...
Vidi sve komentare