Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Iskoristite prednosti limuna: Od skidanja masnoće s trbuha i brže probave do čišćenja doma

Iskoristite prednosti limuna: Od skidanja masnoće s trbuha i brže probave do čišćenja doma

Limun obiluje C vitaminom koji je snažan antioksidans i zbog toga je vrlo koristan za zdravlje, no možemo ga iskoristiti i za čišćenje doma, te osvježavanje prostora i buđenje energije

VIDEO

Sigurno ste mnogo puta čuli poslovicu: 'Ako ti život da limun, napravi limunadu' - poučak koji nas uči da i u teškim životnim situacijama možemo izvući nešto dobro za sebe. Na primjer - i to ste već vjerojatno puno puta pročitali - čaša vode s limunom na tašte ujutro može biti odličan početak dana, jer C vitamin koji takav napitak sadrži štiti naše stanice od oksidativnog stresa, a time i od niza bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Brojne su prednosti limuna za zdravlje

Pokretanje videa...

Moćni limun čisti jetru, pomaže u učenju i štiti od od gripe i prehlade 00:57

Također, potiče metabolizam i izbacivanje otrova iz organizma, pa i tako doprinosi zdravlju. Redovita konzumacija limunade  pomoći će obrambenim snagama organizma, alkalizirati tijelo i doprinijeti ljepšem tenu, jer C vitamin čisti i pomlađuje kožu.

Trik s limunom: Za mirisan dom, bolje raspoloženje, manje buba
Trik s limunom: Za mirisan dom, bolje raspoloženje, manje buba

Sitno ribana korica limuna u tijestu ili kremi za kolače dat će im posebnu aromu i okus. Sok od limuna odličan je začin za zelenu salatu, salate od povrća, ali i voćne salate.

Dokazano je da miris limuna potiče lučenje serotonina, hormona sreće koji je zaslužan za to da se osjećamo dobro. Eterično ulje sadržano u kori aktivno djeluje protiv raznih bakterija, pogotovo Staphylococcus i Streptococcus, te pomaže kod respiratornih infekcija, pa ga je korisno kapati u uljne lampice. 

Nekoliko kapi eteričnog mirisa limuna na ručnicima u kupaonici pomoći će da se ujutro lakše razbudite i podignete razinu energije. Slično će utjecati i na radnu atmosferu, pa je dobro imati na radnom stolu barem maramicu na koju ste nakapali nekoliko kapi limuna. Pomoći će da razbistrite um i bolje razmišljate. 

Prirodni sastojci pomoći će zacijeliti ožiljke: Posegnite za limunom, kokosovim uljem...
Prirodni sastojci pomoći će zacijeliti ožiljke: Posegnite za limunom, kokosovim uljem...

Možete ga koristiti i za čišćenje prostora. Uobičajena sredstva koja prostor često opterete teškim mirisom klora, zamijenite vodom ili običnom sapunicom kojoj ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja od limuna, kako biste unijeli u prostor dašak svježine.

I ne zaboravite: Limun-žuta boja jedna je od najvedrijih nijansi koje mogu imati pozitivan utjecaj na nas ako ju unesemo u prostor. Ne pretjerujte, jer je riječ o jakoj boji, no dobar je izbor za pločice u kupaonici, ili kuhinji, ili boju jastučića u dnevnom boravku, jer će podići atmosferu.  

Ukratko, kad god vam život pruži limun, od njega uvijek može biti koristi. Donosimo vam nekoliko savjeta za to kako ga možete iskoristiti

Za osvježavanje prostora 

Narežite nekoliko kriški limuna i stavite ih na tanjurić te malo posolite. Možete ih držati na na ormariću kraj kreveta za bolji san i opuštanje ili u bilo kojem dijelu kuće, tamo gdje želite svježi ugođaj.

Za jačanje krvnih žila

Kilogram limuna s korom i 300 g češnjaka sameljite, pa prelijte s 1,5 litre kipuće vode. Prokuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Pustite da poklopljeno stoji 30 minuta, pa prelijte u staklenu bocu i zatvoreno čuvajte u hladnjaku. Pijte po 1/2 decilitra tijekom 20 dana, prije jela. Napravite pauzu od 10 dana i ponovite postupak.

Za skidanje masnoća s trbuha

Stavite 125 grama hrena u blender i dobro izmiješajte. Dodajte 3 neoguljena limuna i miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Dodajte žlicu jabučnog octa i 3 žlice meda te dobro promiješajte. Uzimajte po 1 žlicu 2 puta dnevno tijekom tri tjedna.

5 recepata za kolače od limuna: Osvježavajući, sočni, preukusni
5 recepata za kolače od limuna: Osvježavajući, sočni, preukusni

Za jačanje imuniteta

U blenderu usitnimo jedan cijeli limun, pomiješamo ga s dvostrukom količinom meda, dobro izmiješamo i držimo u teglici na hladnom. Ovoj mješavini možemo dodati i veliku žlicu kurkume. Uzimamo tri puta na dan po jednu malu žlicu tako da mješavinu polako rastopimo u ustima.

Za bolju probavu 

Dodajte sok od jednog limuna u čašu mlake vode nakon svakog obroka. Limunska kiselina će stimulirati proizvodnju želučane kiseline i aktivnost trbušnih mišića te tako ukloniti probavne tegobe. .

Kod upale grla

Sick child to the doctor

Dodajte sok od 1 limuna i 1 žličicu (5 ml) morske soli u šalicu (250 ml) mlake vode. Grgljajte tri puta na dan da se smanji peckanje. Ako je angina u pitanju, ispirite grlo svaka 2 sata barem 30 sekundi sa svježe iscijeđenim sokom od 1 limuna. Nagnite glavu unatrag da sok dospije u stražnji dio grla. Možete progutati sok kad završite. 

Trikovi za čišćenje i pomoć u kući 

Očistite dasku za rezanje mesa 

Dasku za rezanje mesa treba dobro očistiti nakon svake pripreme obroka. Za to vam odlično može poslužiti polovica limuna: prerezanu stranu limuna umočite u krupnu sol, pa njome istrljajte dasku. Ponavljajte dok daska ne bude čista. Na sličan način možete oribati i ploču roštilja. 

10 razloga zašto dan započeti čašom tople vode i limunom
10 razloga zašto dan započeti čašom tople vode i limunom

Za skidanje kamenca

Povremeno istrljajte slavine u kuhinji i kupaonici prerezanim limunom i ostavite da kratko odstoji. Potom isperite slavinu vodom, pa ju prebrišite suhom krpom i ulaštite. Limun može ukloniti i kamenac koji se skupio u kuhalu za vodu: Narežite nekoliko kriški limuna, dodajte vodu i zakuhajte. Ponovite postupak ako je potrebno.

Za čišćenje pećnice

Prerežite dva, tri limuna i stavite ih u lim za pečenje (ili posudu koja ide u mikrovalnu pećnicu), pa stavite u peć i zagrijte. Limun će potaknuti otapanje masnoće, koju ćete nakon toga lakše obrisati krpom. Na ovaj način možete čistiti i mikrovalnu i klasičnu pećnicu.

Za skidanje mrlja s odjeće 

Mnoge mrlje s odjeće mogu se skinuti već i samo time da ih istrljate polovicom limuna i ostavite da odstoje, pa onda stavite u redovno pranje. Želite li još bolji efekt, pomiješajte limunov sok s malo sode bikarbone, pa mrlje istrljajte tom pastom. 

Za dezinfekciju 

Pomiješajte malo limunovog soka, alkoholnog octa i sode bikarbone i ostavite da odstoji. Prebacite u bočicu s raspršivačem, pa nanesite na mokru krpu kojom ćete prebrisati površine koje želite dezinficirati. Naravno, najveći učinak za dezinfekciju imat će alkohol, dok će limun doprinijeti tome da prostor odiše svježinom. 

Kao repelent

Limun je odličan repelent, odnosno može vam pomoći u odbijanju mrava, kukaca i komaraca u kući ili u vrtu. Mjesta gdje prolaze mravi prebrišite krpom na koju ste nakapali nekoliko kapi eteričnog ulja limuna i miris će ih odbiti. Slično djeluje i uljna lampica u vrtu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje