Lifestyle

Komentari 6

Cjelovite žitarice su najbolja namirnica za uvrstiti u prehranu

Cjelovite žitarice su najbolja namirnica za uvrstiti u prehranu

One su osnovna namirnica u nekim od najzdravijih stilova prehrane, kao što je mediteranska. Vlakna u cjelovitim žitaricama usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi

Odličan su izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana. Ugljikohidrati najsnažnije djeluju na šećer u krvi, ali naravno, nisu svi isti. Provedena je studija koja otkriva kako cjelovite žitarice utječu na šećer u krvi u odnosu na necjelovite.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istraživači su proučavali kako konzumacija cjelovitih žitarica može utjecati na šećer u krvi u usporedbi s necjelovitim. Pregled, objavljen u časopisu 'Food Science and Nutrition', koristio je podatke iz 48 članaka za procjenu njihovog utjecaja na promjene glukoze i inzulina, prenosi MBG.

Otkrili su da je konzumacija nerafiniranih žitarica povezana sa 'značajnim smanjenjem' razina ovih vrijednosti. Istraživači su izvijestili da upravo zob, u usporedbi s miješanim žitaricama, sa smeđom rižom i pšenicom, ima najpovoljniji utjecaj na glikemijski indeks, što je odlična vijest za one koji vole započeti dan zdjelicom zobenih pahuljica. 

Objašnjena je veza između cjelovitih žitarica i šećera u krvi.

- Vlakna u cjelovitim žitaricama usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi i inzulina nakon obroka - objasnila je dijetetičarka Elizabeth Boham. Naglasila je i kako te žitarice imaju niže glikemijsko opterećenje kada se jedu u njihovom cijelom, nerafiniranom obliku.

Zbog vlakana koje takve žitarice posjeduju naše tijelo ih sporije obrađuje, što znači da te jedinice glukoze postupnije ulaze u krvotok. Osim svog potencijala da podrže zdrav šećer u krvi, cjelovite žitarice su također zdrave za srce i podržavaju stabilan i zdrav metabolizam, stoga nije ni čudo što se pojavljuju u toliko popularnih planova prehrane. Osim eksplicitnih zdravstvenih prednosti, postoji toliko raznolikosti u svijetu cjelovitih i drevnih žitarica.

Postoji toliko mnogo različitih okusa i tekstura koje možete birati, pa je držanje mješavine cjelovitih žitarica u svojoj smočnici izvrstan izbor za raznolika i ukusna jela, bez obzira na doba dana. Neki od favorita iz svijeta žitarica koje trebamo zadržati su klasici, poput zobi i kvinoje, ali i prosa koji su osnova za zdrava jela i obroke.

Najčitaniji članci