To je to što me zanima!

Pitoreskno seoce Hunspach najljepše je u cijeloj Francuskoj

U sklopu TV emisije na francuskoj televiziji već se godina bira najljepše selo, a ove godine tu je titulu ponijelo seoce Hunspach koje broji 652 stanovnika i krase ga bijele zgrade ukrašene drvetom
Vidi originalni članak

Od 14 šarmantnih zaseoka koji su se ove godine našli u izboru za najljepše selo Francuske 2020. godine - u sklopu Village Préféré des Français, emisije na Francuskoj televiziji - seoce Hunspach u regiji Alsace na sjeveroistoku zemlje ponijelo je tu titulu. Članovi žirija prozvali su ga 'čudom u srcu regionalnog parka prirode Vosges du Nord'. 

VODIČ ZA STIL Neodoljivi francuski chic: Kako se odijevati kao Parižanka?

Riječ je, inače, o izboru koji se odvija već godinama, pa su neka od sela ranijih godina već bila u konkurenciji, a neka i među najljepšima, što je jedan od načina na koji se promovira francusko selo, kažu u organizaciji izbora.   

POGLEDAJTE VIDEO: Jole postao poljoprivrednik u Zagvozdu, rodnom selu svoga oca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najlješće francusko selu u 2020. broji  652 stanovnika, a poznato je po bijelim kućama ukrašenim drvetom iz 18. stoljeća, čije prozore krase geranije, prenosi Daily Mail. Poznato je i po mreži podzemnih galerija koje su građene ispod kuća za vrijeme Drugog svjetskog rata, kako bi se stanovnici imali gdje sklanjati.  

Na drugom mjestu u ovogodišnjem izboru našlo se selo Les Anses-d'Arlet na francuskom otoku Martinique na Karibima. Istaknulo se zbog uzvišenih plaža od bijelog pijeska i šarenih kreolskih kuća, 

Na sljedećem, četvrtom mjestu, je selo Pont-Aven u Bretanji. Riječ je također o selu koje je u 19. stoljeću postalo popularno zbog slavnih slikara, među kojima je i Paul Gauguin. Jedna od posebnosti koje su povezane s tradicijom su predivni kameni nogostupi. 

Seoce Pierrefonds, u sjevernoj Francuskoj najpoznatije je po dvorcu na stjenovitoj visoravni koji kao da 'nadgleda' selo i s kojega se pruža pogled na selo i okolicu. I s koje go strane da pogledate taj kraj, dvorac je uvijek u središtu slike. 

Batz-sur-Mer, selo na poluotoku Guérande u zapadnoj Francuskoj, smjestilo se u prostranoj slanoj močvari uz samu obalu i predstavlja pravo arhitektonsko, prirodno i kulturno blago. Jedan od detalja iz kulturne riznice je crkva Saint-Guénolé, a poglede plijeni plaža posvećena sportovima na dasci, zaključili su u žiriju. 

Maleno seoce Troo, u dolini Loare, poznato je kao 'drevni grad troglodita',  izgrađen u srcu stijena iz srednjovjekovnih vremena. Njegov izvorni izgled, s terasastim terasama i špiljama, čini ga jednim od najslikovitijih sela u Francuskoj. Selo je bogato i špiljama u kojima su pronađeni ostatci iz prošlosti.

Na osmom mjestu u ovom izboru našao se srednjovjekovni gradić Montpeyroux, koji se nalazi u regiji Auvergne-Rhône-Alpe, u  jugoistočnoj Francuskoj. Stručnjaci koji su sudjelovali u izboru kažu da se s vrha glavne kule u mjestu pruža jedan od najljepših pogleda na Francusku uopće. 

Slijedi selo Montfort-l'Amaury, koje potiče iz 11. stoljeća i također je vrlo bogato povijesnim i kulturnim spomenicima. Nalazi se na rubu šume Rambouillet, a u središtu je mali srednjovjekovni dvorac. Zanimljivo je da je ovdje 15-ak godina života proveo skladatelj Maurice Ravel. 

Selo Saint-Bertrand-de-Comminges,  u regiji Haute-Garonne na jugozapadu Francuske, poznato je po nekadašnjoj rimokatoličkoj katedrali. Nalazi se u veličanstvenom ambijentu u podnožju Pirineja. 

Selo Giverny u Normandiji, na desnoj obali Seine, proslavio je impresionist Claude Monet, koji je ovdje živio i radio od 1883. do smrti 1926. godine. Često je slikao na mostu, ili uz ribnjak. Seoce se nalazi 70 kilometara od Pariza, a godišnje ga posjeti i više od 700.000 turista. Još uvijek je otvorena kuća u kojoj je Monet živio, a selo je poznato i po veličanstvenim vrtovima. 

Na posljednjem, 14. mjestu u ovogodišnjem izboru našlo se selo Cargese, na Korzici. Riječ je o malom šarmantnom selu, s bogatom tradicionalnom arhitekturom. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Brucka 09.07.2020.

    Obišao sam dobar dio Francuske a i ostalih zemalja svijeta-predivno je doći u Francuskoj na jedan Sant Mischel ili Sant Malou i jos koliko drugih-a onda se zadivis toj ljepoti-pa te onda obuzme jeza kada vidiš te zidine i ispod tamnice i ko zna šta već-i pomisliš šta je tu robova potorilo u moru-koji nije mogao više samo ga otisnu-nekako mi gorak taj osjećaj ljepote-ništa mi onda nije lijepo kad pomislš da je kolonizacijom sve stečeno-to je kao i ovi naši političari što nam zgule kožu i sad da mu se divim nekom njegovom autu,vili,jahti itd!

Komentiraj...
Vidi sve komentare