To je to što me zanima!

Pizza majstor Mario Markušić otkrio nam je 'recept' za pizzu iz Pompeja staru 2000 godina

Rekao je i kako je pizza na ovoj freski jako slična današnjem standardu tako da mu ne bi bio problem napraviti istu. To bi bila neka vrsta craft pizze i sigurno bi pronašla svoju publiku
Vidi originalni članak

Arheolozi u starorimskom gradu Pompeji otkrili su fresku koja prikazuje nešto što bi moglo biti preteča talijanske pizze.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Plosnati kruh prikazan na fresci staroj 2000 godina možda je daleki predak modernog jela, priopćilo je talijansko ministarstvo kulture. Ali nedostaju joj klasični sastojci da bi se tehnički smatrala pizzom.

Freska je pronađena u hodniku kuće pokraj pekare tijekom nedavnih iskapanja na nalazištu u južnoj Italiji. Do otkrića je došlo ove godine tijekom novih iskapanja Regija IX u središtu Pompeja, jednog od devet okruga na koje je podijeljeno drevno nalazište.

TRI NAČINA Najbolji načini za podgrijati pizzu, da bude fina i hrskava

Arheolozi u Parku svjetske baštine UNESCO-a kažu da se na novootkrivenoj freski prikazuje plosnati kruh koje je naslikan pored pehara vina te jela s voćem poput nara ili datulja. Pretpostavljaju da su na njemu bili začini i neke vrste pesto umaka, piše BBC.

Ovu pizzu komentirao je i naš pizza majstor iz pizzerije Franko's - Mario Markušić.

- Rekao bih da ova pizza na sebi ima svježe rajčice, svježi sir i voće. Koliko vidimo to je neka slatka varijanta pizze s voćem, nije klasična kao današnje sa sirom, šunkom i ostalim dodacima - kaže Mario i dodaje kako sve to ima nekog smisla jer je u prošlosti pizza bila sirotinjsko jelo na koje se doslovno može staviti sve što imate u domaćinstvu.

RECEPT DANA Nemate ideju za lagani obrok: Napravite pizzu-focacciu i tako razveselite svoje ukućane

- Kruh civilizacije prave i puno prije nego što ova slika datira tako smatra da im je proces fermentacije bio poznat kako bi napravili neku vrstu pizza-tijesta - dodao je.

Rekao je i kako je pizza na ovoj freski jako slična današnjem standardu tako da mu ne bi bio problem napraviti istu. 

- Takva pizza bi bila u craft kategoriji i sigurno bi imala publiku kada bi je stavili na menu - zaključio je Mario.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mars7 29.06.2023.

    talijanske pizze najbolje

  • Megie.Bee. 28.06.2023.

    Stvarno jest, vide se i mozarella i inćuni.😂

  • domačapuca 28.06.2023.

    ..da baš

Komentiraj...
Vidi sve komentare