![Pizza za večeru: Izaberite među 12 odličnih recepata i uživajte](https://img.24sata.hr/_pl08hzRo_M5we_2iNQc1-x2Zgk=/414x267/smart/media/images/2021-44/untitled-design-2021-11-05t125725-429.jpg)
Radi se o deset recepata za slane varijente i dva za slake pizze kojima ćete posebno oduševiti najmlađe članove obitelji - pizza a čokoladom i jagodama te ona s karameliziranim jabukama
Lifestyle
Komentari 2Radi se o deset recepata za slane varijente i dva za slake pizze kojima ćete posebno oduševiti najmlađe članove obitelji - pizza a čokoladom i jagodama te ona s karameliziranim jabukama
Sastojci:
Priprema: Malo brašna stavite u zdjelu, u sredini utisnite udubinu, izmrvite kvasac i, dodajući vodu, umiješajte tijesto. Nakon 10-ak minuta pustite prekriveno tijesto da nabuja. Nakon toga dodajte preostalo brašno, sol, ulje i sve dobro izmijesite.
Ostavite tijesto pokriveno na toplome mjestu da se ponovno digne barem 30-ak minuta. Razvaljajte ga na dasci posutoj brašnom ili na limu premazanom uljem ili na papiru za pečenje kojim ste obložili lim.
Sastojci:
Priprema: Na razvaljano tijesto složite nasjeckane pelate pa očišćene kozice. Luk narežite na tanke kolutiće i rasporedite preko rajčica, a na njega dagnje. Pospite origanom i paprikom, pokapajte maslinovim uljem i na kraju pospite sirom. Pecite 35 minuta na 200°C.
Sastojci:
Priprema: Umijesite klasično tijesto za pizzu, pola s bijelim brašnom, pola s integralnim. Razvaljano tijesto stavite u nauljen lim za pečenje pa ga premažite sokom od rajčice koji ste pomiješali s maslinovim uljem i začinima. Naribajte sir, rasporedite kukuruz, matovilac, rikolu, narezane rotkvice, mrkvu narezanu na ploške i cherry rajčice prerezane na pola. Pokapajte još malo maslinova ulja i pecite 20-ak minuta na 200° C.
Sastojci:
Priprema: Tijesto razvaljajte na nauljenom limu ili limu obloženom papirom za pečenje razvaljajte i pecite 20-ak minuta na 200°C. Na maslacu zagrijte brašno te ga prelijte vrhnjem. Stalno miješajte dok ne prokuha, zatim umiješajte naribani sir. Premažite polugotovo tijesto umakom pa na njega složite dagnje, rajčice i dimljeni losos. Vratite u pećnicu i zapecite još 10-ak minuta.
Sastojci:
Priprema: Na ulju propirjajte nasjeckani češnjak i luk. Dodajte mljeveno meso i pirjajte ga. Umiješajte nasjeckane pelate, začinite i stavite smjesu na tijesto. Na vrh stavite paprike narezane na kolutove, kolutove luka i šampinjone nasjeckane na listiće. Pecite 40-ak minuta na 200° C.
Sastojci:
Priprema: Tijesto za pizzu prelijte vrhnjem u kojem ste razmutili dva jaja. Tome dodajte naribani sir. Skuhane šparoge (ili konzervirane) ocijedite, šampinjone očistite i narežite na listiće i rasporedite. Dodajte malo soli, papra i origana. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na 200°C 30 minuta.
Sastojci:
Priprema: Kiseli kupus dobro ocijedite te ga rasporedite na tijesto. Preko njega složite oguljenu jabuku narezanu na tanke kriške ili trake pa nasjeckane rajčice pomiješane sa začinima. Na vrh stavite mozzarellu narezanu na komadiće i masline. Pokapajte uljem i pecite 30 minuta na 200° C.
Sastojci:
Priprema: Razvaljano tijesto premažite kiselim vrhnjem, pospite origanom i pokapajte maslinovim uljem. Na to rasporedite blanširani špinat, narezan ovčji sir pa pospite usitnjenim pistacijama. Na vrh složite rajčicu narezanu na kockice, brokulu i luk narezan na kolutove. Prema želji ukrasite maslinom. Pecite 30 minuta na 200°C.
Sastojci:
Tijesto:
Nadjev:
Priprema: Pomiješajte u glatku smjesu skutu, mlijeko, sol, ulje i jaje. Dodajte pola količine brašna s umiješanim praškom za pecivo i izmiješajte. Dodajte ostatak brašna i umijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga i stavite na nauljeni lim za pečenje ili na okrugle kalupe za pizzu (količina je za četiri kalupa). Na tijesto rasporedite narezane pelate, sir, slane srdele (koje možete isprati vodom da ne budu preslane) i artičoke. Začinite češnjakom u prahu, solju, paprom i origanom. Pecite 30-ak minuta na 200°C.
Sastojci:
Priprema: Špinat operite, očistite i ostavite da se ocijedi. Tijesto razvaljajte, stavite ga u nauljen lim za pečenje te na njega rasporedite nasjeckane i začinjene pelate. Na njih složite komadiće mozzarelle te pecite na 200°C 20 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice, na njega rasporedite špinat, a na njega razbijte jaja i vratite peći još pet minuta.
I u ovom slučaju na takvu podlogu možete staviti što god želite, ono što inače najviše volite jesti kad radite klasičnu pizzu. Donosimo vam recept za jednu varijantu.
Sastojci:
Postupak: U loncu zagrijte temeljac pa polako dodajte palentu uz neprestano miješanje. Dodajte i malo soli te 2 žlice parmezana. Kuhajte na laganoj vatri dok se palenta ne zgusne, oko 3 minute. Ako nemate temeljac, poslužite se povrtnom kockom za juhu i vodom.
Potom premažite veliku tepsiju maslinovim uljem, izlijte palentu i raširite je u krug od nekih 30 centimetara. Ostavite neka se ohladi pa prebacite u hladnjak na pola sata (palentu ne pokrivajte dok se hladi). Pomiješajte cherry rajčice s češnjakom i maslinovim uljem, posolite.
Kad se palenta ohladila, premažite je umakom od rajčica, pospite origanom pa na to stavite šunku, mozzarellu, šampinjone, cherry rajčice i preostali parmezan. Pecite na 180 do 200 stupnjeva dok palenta ne dobije zlatnu boju po rubovima i sir se ne otopi (oko pet minuta). Ostavite da se malo ohladi pa poslužite.
Sastojci:
Priprema: Razmrvite kvasac i pomiješajte sa žlicom brašna, mlake vode i šećerom. Ostavite pokriveno na toplome 15 minuta. Kvas dodajte prosijanom brašnu, ubacite sol i ulijte vodu, te polako miješajte dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Ostavite ga pokrivenog na toplome mjestu dok mu se volumen ne udvostruči.
Tijesto premijesite i razvaljajte ga tanko i prebacite na maslacem premazan lim. Izbodite ga vilicom na nekoliko mjesta. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko 25 minuta. Izmiješajte mikserom sir, med i slatko vrhnje. Premažite pečeno tijesto u tankom sloju, pospite čokoladnim mrvicama i posložite po vrhu jagode.
Sastojci:
Postupak: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a okrugli protvan za pizzu premažite s malo ulja. Prhko tijesto ravnomjerno utisnite u protvan i pecite 15 do 18 minuta ili dok rubovi ne poprime zlatno smeđu boju. Potom izvadite i ostavite neka se hladi nekih sat vremena.
U međuvremenu u lonac stavite nasjeckane jabuke, sok od limuna, smeđi šećer i cimet pa kuhajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje dok jabuke ne postanu mekane. Zatim u to dodajte kukuruzni škrob, dobro promiješajte pa ubacite i umak od karamele. Pirjajte oko 10 minuta dok se sve zajedno malo ne zgusne.
U drugoj posudi promiješajte sir, kristalni šećer i vaniliju dok smjesa ne postane glatka pa tu smjesu rasporedite na ohlađeno tijesto. Na to poslažite kuhane jabuke pa prelijte umakom od karamele. Narežite i poslužite.
Savjet više: Ukoliko nemate umak od karamele, napravite kolač ovako, okus će biti još bolji:
Stavite 100 grama šećera u tavu da se otapa i poprimi smeđu boju pa u tome rastopite maslac (40 grama). Kada je smjesa jednolična, ubacite jabuke, sok od limuna i cimet. Nakon što jabuke omekšaju, slažite na smjesu od sira pa prelijte ostatkom karamele iz tave.