To je to što me zanima!

Planirani obroci: Uz jelovnik se hrana ne baca ni za blagadane!

Čak 43 posto hrane se baca jer se pokvari, pa planirajte obroke i ‘reciklirajte’ viškove. Nemojte kupovati hranu dok ste gladni jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate
Vidi originalni članak

Jeste li ikad pomislili da bacanjem hrane tijekom blagdana doslovno bacate svoj novac u kantu?

Stvaranjem prehrambenog otpada zbog, primjerice, nepravilnog skladištenja, istovremeno rasipamo sve što smo zaradili bez da smo toga svjesni. Smanjenje bacanja hrane znači i smanjenje troškova za cijelo kućanstvo, objašnjava Tanja Popović Filipović, predsjednica udruge Centar za edukaciju i informiranje potrošača.

Predlaže da planirate obroke.

POZNATA SLASTIČARKA Tajne majstora: Kako napraviti kućicu od medenjaka i ukrase

- Glavni razlog bacanja hrane, u čak 43 posto slučajeva, jest taj da se hrana pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti. Planirajte tjedni jelovnik, te sastavite popis za kupovinu - kaže.

Kad se nađete u trgovini, kupujte promišljeno.

CRNO, CRVENO, ZELENO Bez straha: Ovih 5 namirnica promijenit će boju vaše stolice

- Naše kupovne navike i odluke koje donosimo u supermarketu čvrsto su povezane s količinom hrane koju bacamo. Nemojte kupovati hranu dok ste gladni jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do” i “najbolje do”. ”Upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete jesti do tog datuma, a nakon njega više ne. Nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum “najbolje do” odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju i okus i tekstura možda neće biti tako dobri. Datum “najbolje do” nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu - objašnjava.

STRES ZBOG BLAGDANA Najnapornije doba: U tjednu uoči Božića gubimo 21 sat sna

Pametno spremite hranu koju niste pojeli tako da je zamrznete ili pravilno skladištite, primjerice na hladnom. Često odabiremo najlakši način pripremanja večere - počevši od nule - budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku za novi blagdanski obrok. Višak koji ne možete pojesti možete i donirati humanitarnoj udruzi - ne samo u vrijeme blagdana.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 18.12.2019.

    treba čuvati hranu a ne bacati u kantu za smeće

Komentiraj...
Vidi sve komentare