To je to što me zanima!

Plinovi iz sale utječu na začeće kirurginja i teškoće u trudnoći

Plinovi koji nastaju uništavanjem tkiva laserima ili drugim uređajima pokazali su se opasnima po reproduktivno zdravlje žena pa kirurginje mogu imati problema sa začećem i u trudnoći
Vidi originalni članak

Novo istraživanje vezano za žensko zdravlje kaže kako su kirurginje suočene s većim rizikom od neplodnosti i komplikacija u trudnoći od drugih žena - jer su često izložene zračenjima i otrovnom 'kirurškom dimu'. Riječ je o dimu odbojnog mirisa koji nastaje termičkim uništavanjem tkiva laserima ili elektrokirurškim uređajima, a pokazalo se da sadrži toksične plinove 

Liječnici iz Mayo klinike kažu kako tijekom operacije kirurzi potencijalno udišu i do 25 otrovnih kemikalija, od kojih mnoge mogu kod žena povećati rizik od neplodnosti ili uzrokovati probleme poput male porođajne težine djeteta i prijevremenog porođaja.

Tim iz Mayo klinike naglašava kako se ženama u kirurgiji nikako ne sugerira da mijenjaju zanimanje, već da su bolnice te koje moraju za njih poduzeti mjere zaštite - poput npr. uvođenja boljih ventilacijskih sustava.

Inače, U SAD-u žene čine skoro 21 posto kirurga, što je značajan porast u odnosu na prije deset godina kad ih je bilo 13,6 posto. Isto tako povisila se i dobna granica za rađanje - pa su prvorotkinje svugdje u svijetu starije nego su bile prije desetak godina - a žene koje rade ovaj teški posao se na dijete odluče i kasnije od drugih.

TOKSIČNA ZA TIJELO Stručnjaci su zabrinuti: Tjedno ‘pojedemo’ pet grama plastike

To pokazuje i istraživanje iz 2012. koje kaže da je prosječna dob u kojoj su kirurginje zatrudnjele bila 33 godine, dok je za opću populaciju to bila dob od 26. Odgađanje rađanja i stresan posao sami po sebi vode do povećanog rizika za neplodnost ili kompliciranu trudnoću, a kirurginje se uz to suočavaju i s opasnostima na radu.

Tako prema spomenutom istraživanju Mayo klinike iz 2012. one gotovo triput teže ostanu trudne od žena zaposlenih u drugim profesijama.

AROMATERAPIJA Želite li pronaći još bolji posao mirišite cimet, đumbir i papar

Njihova veća izloženost zračenju, kako piše Daily Mail, može povećati rizik od umiranja fetusa u maternici, ograničiti rast fetusa tijekom trudnoće, uzrokovati neke urođene mane, mikrocefaliju i kognitivne probleme, kao i povećati rizik za rak. Da bi se ti rizici smanjili, tim liječnika iz Klinike Mayo preporučuje bolju zaštitu na radu za liječnice, kao i ograničavanje izloženosti zračenju tijekom trudnoće.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • eho_ 03.01.2020.

    Hm..Ok istina, liječnice će radije biti Internistice, ili u Pedijatriju, Ginekologiju i Anesteziju. A zašto ne u Kirurgiju?Veoma izvikana predrasuda je, kako je ta oblast opće poznat neprijatelj obitelji i kako je pogrešno odabran fah za ženu.Totalna glupost,kao i za pilotkinje, ili nogometašice!? Istina je, to je jako naporna profesija, ali sve ovisi o organizaciji i podjeli sa partnerom..kao i o tom da se dozirano pojavljuje u sali u rizičnom razdoblju. Što važi i za muškarce- kirurge! Radno vrijeme ( uglavnom, nekome kasnije..ovisi) počinje u 7 sati. Nakon toga 45min je vizita pa sastanak ili obratno, a od 8.30 h OP-program do razgovora u 15 h.Stationarni posao koji nije završen, se obavlja također. I 5 do 8 puta 24-sata služba mjesecečno. Ponekada na odjelu sa max. njegom i do18 h poradi knap OP. Pa kasne vizite, a na Uni klinikama su većina uključeni često i u znanstveni rad, nakon radnoga vremena..u slobodno vrijeme. Daa, a je.. doista djeluje kao neprijateljsko zanimanje za obitelj. Ali i muškinjama..:)Osim toga, to isto imaju i druge žene, u drugim granama med. Predrasude! Obično vrijedi kao muški domen kirurgija. Nije istina da je to uzrok što kirurginje kasnije imaju djecu.:) Uzimaju si i vrijeme pozavršavati sve obaveze, kako bi bile stručne jer bez tog ne ide. A ako još imaju partnera koji ih i tom podržava,sve je ok.Imam mnogo kirurginja kolegica koje imaju djecu i dobre partnere,koji također žele obitelj, ali shvaćaju da se majke ne trebaju žrtvovati za to .)

Komentiraj...
Vidi sve komentare