To je to što me zanima!

Podloge za slatke i slane pite - ideje od čega ih sve napraviti

Zobene pahuljice, mljeveni bademi ili lješnjaci s medom zdrava su zamjena za klasični biskvit, a slane nadjeve dodajte na podlogu od cvjetače, krekera ili riže
Vidi originalni članak

Umjesto klasičnog tijesta od maslaca i brašna lako je pripremiti hrskavu podlogu za pite od keksa i orašastih plodova. Odlično će pristajati uz kreme od sira i voća. 

Mrvičastu smjesu možete iskoristiti i za slane pite. Usitnite tri šalice krekera ili grisina, pa ih pomiješajte s dvije šalice rastopljenog maslaca. Vlažnim mrvicama obložite dno i stijenke manjeg kalupa za pite i podloga je spremna za pečenje. 

MALE KULINARSKE TAJNE Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'

Bolje ju je zapeći na nižoj temperaturi kako ne bi zagorjela. Nakon što se kora ohladi, nadjenite je polumasnim sirom narezanim na kockice, ploškama kuhanog krumpira i ljubičastog luka, začinite ružmarinom i maslinovim uljem, te ispecite pitu do kraja.

Za slane pite i quicheve možete pripremiti i bezglutensku koru od smeđe riže. Iskoristite ostatke od ručka, pa kuhanu rižu pomiješajte s bjelanjkom i ribanim sirom. Utisnite smjesu po dnu i rubovima ovalne zdjele. 

Pecite je na umjerenoj temperaturi dok ne postane zlatnosmeđe boje. Hrskave rižine pahuljice također ne sadrže gluten, a dodati ih možete i u podlogu za slatke pite. Na sličan način hrskavu koru možete pripremiti i od slatkog krumpira. Tankim ploškama batata obložite namašćenu zdjelu za pitu, preko nje posložite blanširani špinat, te ga zalijte  mješavinom jaja, vrhnja i sira. Rezultat je quiche sa špinatom. 

Pire krumpir, sjeckana kuhana tjestenina, pasirana cvjetača ili ribana bundeva, povezani sa žumanjcima i sirom, jednako dobro mogu zamijeniti svaku podlogu od prhkoga ili lisnatog tijesta. Kod pripreme podloge od cvjetače pazite da vam se u blenderu ne pretvori u kašu. Usitnjena cvjetača bi trebala biti oblika sitne riže.

Budite oprezni pri cijeđenju vode u kojoj se cvjetača kuhala, jer ako je ostalo malo tekućine tijesto će se raspasti. Možete izmrvljenu cvjetaču skuhati bez vode i u mikrovalnoj pećnici, pa je rastanjiti na papir za pečenje u oblik pite, pa nadjenuti kao svaku slanu pitu. 

ODLIČAN RECEPT Karamele od kikiriki maslaca gotove su za samo pet minuta

Nemate li vremena za klasični slatki tart poslužit će i  podloga od topljene čokolade, pomiješane s mljevenim bademima i žumanjcima, treba se samo dobro stisnuti u hladnjaku. Odlična je za hladne nadjeve od mascarponea i voća. Za zdraviju koru iskoristite rižine i zobene pahuljice, orašaste plodove, med i kokosovo ulje. Obložite kalup aluminijskom folijom i “energetsku” hrskavu koru nadjenite po želji ljetnim laganim kremama. Želite li posve neobičnu pitu, umijesite dizano tijesto. 

Razvaljajte ga, pospite cimetom i šećerom, zamotajte, pa od rolade izrezujte tanke ploške. Pužiće od cimeta slažite jedan do drugog u maslacem premazan okrugli kalup. Preko podloge izlijte nadjev od jaja, slatkog vrhnja i mljevenih badema, čokoladnu kremu ili nadjev od ricotte.

Kako biste napravili koru koja se ne peče, kekse izmrvite uz pomoć valjka za tijesto ili blendera, dodajte im krupno mljevene bademe i otopljeni maslac. Promiješajte, prebacite u 3 minikalupa za pite ili kalup promjera 20 cm i smjesu dobro utisnite. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

Primjer recepta: Tart sa bademima

Sastojci:

  • podloga: 100 g zobenih pahuljica, 125 g badema, 3 žlice rastopljenog maslaca, 3 žlice meda
  • nadjev: 250 g tamne čokolade, 2 dl slatkog vrhnja, 10 malina

Priprema:

Bademe prepržite u tavi bez masnoće ili ih kratko prepecite u pećnici. Tostirane bademe sameljite sa zobenim pahuljicama u električnoj sjeckalici. Pomiješajte s kokosovim uljem ili maslacem, pa umiješajte med. Promiješajte i utisnite smjesu rukama u kalup premazan maslacem.

Stavite u hladnjak ili zapecite na 220°C, oko 5 minuta. Zagrijte slatko vrhnje, pa u njega ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite je neka se ohladi, pa izlijte kremu po podlozi. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, pa je ukrasite listićima badema i malinama.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 27.09.2020.

    Obozavam ih, kako slatke tako i slane

Komentiraj...
Vidi sve komentare