Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Podloge za slatke i slane pite - ideje od čega ih sve napraviti

Podloge za slatke i slane pite - ideje od čega ih sve napraviti

Zobene pahuljice, mljeveni bademi ili lješnjaci s medom zdrava su zamjena za klasični biskvit, a slane nadjeve dodajte na podlogu od cvjetače, krekera ili riže

VIDEO

Umjesto klasičnog tijesta od maslaca i brašna lako je pripremiti hrskavu podlogu za pite od keksa i orašastih plodova. Odlično će pristajati uz kreme od sira i voća. 

Mrvičastu smjesu možete iskoristiti i za slane pite. Usitnite tri šalice krekera ili grisina, pa ih pomiješajte s dvije šalice rastopljenog maslaca. Vlažnim mrvicama obložite dno i stijenke manjeg kalupa za pite i podloga je spremna za pečenje. 

Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'
Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'

Bolje ju je zapeći na nižoj temperaturi kako ne bi zagorjela. Nakon što se kora ohladi, nadjenite je polumasnim sirom narezanim na kockice, ploškama kuhanog krumpira i ljubičastog luka, začinite ružmarinom i maslinovim uljem, te ispecite pitu do kraja.

Za slane pite i quicheve možete pripremiti i bezglutensku koru od smeđe riže. Iskoristite ostatke od ručka, pa kuhanu rižu pomiješajte s bjelanjkom i ribanim sirom. Utisnite smjesu po dnu i rubovima ovalne zdjele. 

Pecite je na umjerenoj temperaturi dok ne postane zlatnosmeđe boje. Hrskave rižine pahuljice također ne sadrže gluten, a dodati ih možete i u podlogu za slatke pite. Na sličan način hrskavu koru možete pripremiti i od slatkog krumpira. Tankim ploškama batata obložite namašćenu zdjelu za pitu, preko nje posložite blanširani špinat, te ga zalijte  mješavinom jaja, vrhnja i sira. Rezultat je quiche sa špinatom. 

Pire krumpir, sjeckana kuhana tjestenina, pasirana cvjetača ili ribana bundeva, povezani sa žumanjcima i sirom, jednako dobro mogu zamijeniti svaku podlogu od prhkoga ili lisnatog tijesta. Kod pripreme podloge od cvjetače pazite da vam se u blenderu ne pretvori u kašu. Usitnjena cvjetača bi trebala biti oblika sitne riže.

Budite oprezni pri cijeđenju vode u kojoj se cvjetača kuhala, jer ako je ostalo malo tekućine tijesto će se raspasti. Možete izmrvljenu cvjetaču skuhati bez vode i u mikrovalnoj pećnici, pa je rastanjiti na papir za pečenje u oblik pite, pa nadjenuti kao svaku slanu pitu. 

Karamele od kikiriki maslaca gotove su za samo pet minuta
Karamele od kikiriki maslaca gotove su za samo pet minuta

Nemate li vremena za klasični slatki tart poslužit će i  podloga od topljene čokolade, pomiješane s mljevenim bademima i žumanjcima, treba se samo dobro stisnuti u hladnjaku. Odlična je za hladne nadjeve od mascarponea i voća. Za zdraviju koru iskoristite rižine i zobene pahuljice, orašaste plodove, med i kokosovo ulje. Obložite kalup aluminijskom folijom i “energetsku” hrskavu koru nadjenite po želji ljetnim laganim kremama. Želite li posve neobičnu pitu, umijesite dizano tijesto. 

Razvaljajte ga, pospite cimetom i šećerom, zamotajte, pa od rolade izrezujte tanke ploške. Pužiće od cimeta slažite jedan do drugog u maslacem premazan okrugli kalup. Preko podloge izlijte nadjev od jaja, slatkog vrhnja i mljevenih badema, čokoladnu kremu ili nadjev od ricotte.

Kako biste napravili koru koja se ne peče, kekse izmrvite uz pomoć valjka za tijesto ili blendera, dodajte im krupno mljevene bademe i otopljeni maslac. Promiješajte, prebacite u 3 minikalupa za pite ili kalup promjera 20 cm i smjesu dobro utisnite. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

Thinkstock

Primjer recepta: Tart sa bademima

Sastojci:

  • podloga: 100 g zobenih pahuljica, 125 g badema, 3 žlice rastopljenog maslaca, 3 žlice meda
  • nadjev: 250 g tamne čokolade, 2 dl slatkog vrhnja, 10 malina

Priprema:

Bademe prepržite u tavi bez masnoće ili ih kratko prepecite u pećnici. Tostirane bademe sameljite sa zobenim pahuljicama u električnoj sjeckalici. Pomiješajte s kokosovim uljem ili maslacem, pa umiješajte med. Promiješajte i utisnite smjesu rukama u kalup premazan maslacem.

Stavite u hladnjak ili zapecite na 220°C, oko 5 minuta. Zagrijte slatko vrhnje, pa u njega ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite je neka se ohladi, pa izlijte kremu po podlozi. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, pa je ukrasite listićima badema i malinama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja