To je to što me zanima!

Pogledajte gdje Djed Božićnjak trenutno leti i dostavlja darove

Njegove saonice mogu se pratiti na web stranici NORAD Tracks Santa, a zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane prati Djedicu već 65 godina
Vidi originalni članak

Svake godine ljudi mogu pratiti kretanje Djeda Božićnjaka na nebu i vidjeti gdje trenutno 'dostavlja' darove, piše CNN.

POGLEDAJTE VIDEO (Što sve treba Djedici da dostavi poklone):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (NORAD) čija je zadaća čuvati nebo iznad SAD-a od neprijateljskih raketa, ponovo je aktivirao svoj službeni Santa Tracker - sustav za praćenje Djedice.

PRESLATKO Curica (6) napisala Djedu Mrazu pismo s hrpom skupih želja pa dodala: Oprosti. Volim te!

Njegove saonice mogu se pratiti na web stranici NORAD Tracks Santa, a postoje aplikacije dostupne za iOS i Android uređaje. 

Djeda Božićnjaka NORAD 'prati' već 65 godina, a sve je krenulo zbog - tiskarske pogreške. Lokalne novine u Coloradu su 1955. godine objavile telefonski broj NORAD-a umjesto telefonskog broja na koji su djeca mogla nazvati Djeda Božićnjaka i telefonirati s njim. Tako se te 1955. godine djeci javljao jedan od zaposlenika NORAD-a koji je djeci rekao kada Djedica stiže na njihovu adresu.  To je bio početak tradicije redovitog izvještavanja djece o kretanju Djeda Božićnjaka svijetom, danas uz pomoć satelita i aplikacije na pametnim telefonima te na društvenim mrežama.

PET GODINA BAJKE Djedica iz Čepina: U kućici, kraj kamina božićna čarolija postaje stvarnost, a pomažu i vilenjaci

Osim što putem aplikacije i interneta izvještavaju djecu gdje se Djedica nalazi, volonteri NORAD-a i ovog se Božića javljaju na njihove telefonske pozive.

Ove godine radi manje volontera zbog pandemije korona virusa.

- NORAD je predan praćenju Djeda Božićnjaka, a istovremeno čuva i sigurnost naše vojske, njihovih obitelji i naših volontera iz pozivnog centra - stoji u njihovom priopćenju.

Oni koji ne mogu doći na red i pričati s volonterima, mogu čuti snimljenu poruku s posljednjim mjestom na kojem je Djeda Mraz bio.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • sambolek.r 25.12.2020.

    On po najprije obiđe vladu i stožer i ono kaj od njih ostane ide nama svima i tu se pak prebire za one bolje stojeće od onih siromšnih.Tak da ima pune ruke posla dok to sve podjeli Siromak Djedica

  • nerminius 25.12.2020.

    Jel i Ameri imaju stožer? I Kinezi? I Deda Mraz isto ima "stožer"? Jel ured generalnog u nekoj firmi isto stožer? Stožer Djeda Mraza, to samo kod nas ima.......

  • 25.12.2020.

    Ajde ne lazite djed bozicnjak je u karanteni i tek za 10 dana smije po HR raznositi pakete....

Komentiraj...
Vidi sve komentare