Lifestyle

Komentari 30

Pogledajte gdje Djed Božićnjak trenutno leti i dostavlja darove

Pogledajte gdje Djed Božićnjak trenutno leti i dostavlja darove

Njegove saonice mogu se pratiti na web stranici NORAD Tracks Santa, a zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane prati Djedicu već 65 godina

Svake godine ljudi mogu pratiti kretanje Djeda Božićnjaka na nebu i vidjeti gdje trenutno 'dostavlja' darove, piše CNN.

POGLEDAJTE VIDEO (Što sve treba Djedici da dostavi poklone):

Naime, zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (NORAD) čija je zadaća čuvati nebo iznad SAD-a od neprijateljskih raketa, ponovo je aktivirao svoj službeni Santa Tracker - sustav za praćenje Djedice.

Njegove saonice mogu se pratiti na web stranici NORAD Tracks Santa, a postoje aplikacije dostupne za iOS i Android uređaje. 

Djeda Božićnjaka NORAD 'prati' već 65 godina, a sve je krenulo zbog - tiskarske pogreške. Lokalne novine u Coloradu su 1955. godine objavile telefonski broj NORAD-a umjesto telefonskog broja na koji su djeca mogla nazvati Djeda Božićnjaka i telefonirati s njim. Tako se te 1955. godine djeci javljao jedan od zaposlenika NORAD-a koji je djeci rekao kada Djedica stiže na njihovu adresu.  To je bio početak tradicije redovitog izvještavanja djece o kretanju Djeda Božićnjaka svijetom, danas uz pomoć satelita i aplikacije na pametnim telefonima te na društvenim mrežama.

Osim što putem aplikacije i interneta izvještavaju djecu gdje se Djedica nalazi, volonteri NORAD-a i ovog se Božića javljaju na njihove telefonske pozive.

Ove godine radi manje volontera zbog pandemije korona virusa.

- NORAD je predan praćenju Djeda Božićnjaka, a istovremeno čuva i sigurnost naše vojske, njihovih obitelji i naših volontera iz pozivnog centra - stoji u njihovom priopćenju.

Oni koji ne mogu doći na red i pričati s volonterima, mogu čuti snimljenu poruku s posljednjim mjestom na kojem je Djeda Mraz bio.

Najčitaniji članci