Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
PET GODINA BAJKE

Djedica iz Čepina: U kućici, kraj kamina božićna čarolija postaje stvarnost, a pomažu i vilenjaci

Od kućice u svom vrtu božićnu čaroliju napravili su Djed Mraz Željko Matagić s Bakom Zdenkom. Kažu: ‘Nema loše dječice. Ima samo malo neposlušne’

Supružnici Željko (52) i Zdenka Matagić (50) te njihovi sinovi Matej (23) i Fran (15) naizgled su sasvim obična obitelj. Čak im i kuća izgleda kao tek jedna od mnogih u nizu, no uđete li u njihov vrt, očekuje vas pravo čudo i ne zove se njihova priča bez razloga Vrtna bajka.

POGLEDAJTE VIDEO: Božićna bajka obitelji Matagić

Počeli su je stvarati u svom vrtu prije 15 godina iz ljubavi prema hortikulturi i životinjama, a kruna rada bila je titula za najljepši vrt u Hrvatskoj 2018. Svaki maštovito uređeni kutak vrta priča neku čarobnu priču, ali posebna je ona u prosincu, kad zaživi kućica Djeda Mraza.

Lampica za lampicom, privatno parkiralište saonica Djeda Mraza, malo jezero i maštovita staza koja vodi posjetitelje do kraja vrta i tople drvene kućice s otvorenim kaminom u kojoj dobru djecu primaju Djed i Baka Mraz - Željko i Zdenka. I tako već pet godina.

Pored kućice je i Vilenjačka radionica, gdje male posjetitelje dočekuje Djedov pomoćnik Matej i priča im o nestašnim vilenjacima.

- Djeci pokazujem odijelo vilenjaka i žalim se što je zaprljano čokoladom, objasnim što su vilenjaci radili jučer i zašto su igrali PlayStation umjesto da pakiraju darove, koliko im treba da naprave dar kada dobiju pismo i zašto su tako nestašni – rekao je vilenjak Matej.

Ali čak i vilenjaci moraju slijediti pravila - kad stigne nečija želja, imaju točno tri dana da naprave dar i zapakiraju ga. Djed Mraz šapne vilenjaku u uho, ako je dijete bilo posebno dobro, da malo požure s pakiranjem. Tako djeca Mateju govore razne božićne želje, neke ga iznenade a neke nasmiju. 

- Najzanimljivije su želje poput mira u svijetu, djeca su nesebična. Jedan dječak htio je ciglice da može zidati kuću, na YouTubeu je vidio kako se to radi. Bio je napravio već temelje i za Božić čekao ciglice da može dizati kat – smije se Matej. 

Djeca do dvije godine boje se i puste koju suzu kad vide Djeda Mraza. Najljepše su reakcije onih od četiri do šest godina, a oni od sedam i osam godina već sumnjaju i, ako njih uspiju uvući u čaroliju, svi se osjećaju kao prvaci. 

Djeca govore vilenjački

Matej zna i izmisliti vilenjački jezik, vesele se i zabavljaju dok se svi ne pogube u zabavnom vilenjačkom jeziku.  Iako imaju svoje stvarne poslove, njih dvoje uživaju u svojoj bajci pa čim padne mrak, postaju Baka i Djed Mraz. 

- Želimo biti svoji i originalni, stvarati nešto što će u ljudima potaknuti pozitivu. Ni sami nismo znali u što se upuštamo i što možemo očekivati. Vjerovali smo samo u svoju čarobnu ideju, dali smo se srcem. A dobar se glas proširi, pa je danas lutrija dobiti termin. Rezervacije uzimamo već od ljeta. Konceptom Kućice Djeda Mraza želimo pokazati kako su upravo djeca i obitelj naše najveće bogatstvo i sreća – rekla je Zdenka, Baka Mraz.

Svaka obitelj ima rezerviran samo svoj termin, pa se Djedica može posvetiti svakom djetetu. Daju im predbožićni dar pa razgovaraju o tome što bi htjeli ispod bora, tako da i roditelji to čuju. A djeca se uvijek čude kako Djed sve zna o njima, imena, tajne i vesele životne avanture.

- U organizaciji posjeta tražimo od roditelja da napišu nešto o djetetu, pa imamo o čemu razgovarati, a kad znamo djetetovo ime i njegove tajne, mališani se iznenade. I nema tog djeteta koje nije uvjereno da Djed Mraz postoji. Čak se i starija djeca ponovno zamisle. Želimo da ta čarolija traje što dulje – kaže Zdenka. 

Ove je godine Željko puštao bradu kako bi prošao test “čupkanja” i uvjeravanja da je prava. 

- Djecu poučavamo i o istinskom duhu Božića, važnosti obitelji, dobroti, nesebičnosti i suosjećanju. Svake godine imamo i humanitarnu notu, čija je nit vodilja to da svako dijete zaslužuje obitelj i dar. Svako dijete može donijeti svoj skroman dar od srca i tako usrećiti djecu koja nemaju roditelje ili su lošijeg materijalnog statusa, a Djed Mraz će im to proslijediti – rekao je Željko.

Darovi za nezbrinutu djecu

Njihovi darovi ove godine idu predškolcima iz osječkog Doma za nezbrinutu djecu Klasje i Doma za odgoj djece i mladeži te za udomljenu djecu nekoliko vinkovačkih obitelji.

Za kraj je Djed Mraz poslao poruku svoj dobroj djeci:  

- Budite i dalje dobri kao što ste bili. Slušajte mamu, tatu, bake, djedove, tete u vrtićima... Djedica vam želi najviše da budete zdravi, veseli i debeli!
POGLEDAJTE FINALE PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA 'PILAJ PO SVOM':

Komentari 4