To je to što me zanima!

'Polibnicom se blagoslovi kuća i hrana da godina bude bogata'

Kuhar Ivan Borovac s obitelji peče polibnicu, no deset dana prije sprema i petošunku. Objašnjava nam da se, prema tradiciji, domaći kruh maže medom, za slatku, i češnjakom za zdravu godinu
Vidi originalni članak

Polibnica, domaći kruh s medom i češnjakom, povitica od sira, petošunka, vanilin kiflice, nonice, zvjezdice s pekmezom, kuglof s grožđicama - tradicionalna su jela koja se za Badnjak i Božić nalaze na svečanom blagdanskom stolu obitelj Borovac iz Donjeg Mrzlog Polja Mrežničkog kraj Duge Rese, kao i većine njihovih sugrađana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naš domaćin Ivan Borovac, profesionalni kuhar, predsjednik Udruge kuhara Karlovačke županije, zaposlen u Plitvica Holiday Resortu u Grabovcu, uputio nas je u običaje i recepture jela koja se u karlovačkom kraju tradicionalno spremaju za blagdane. U svom obiteljskom domu jela je pripremio uz pomoć iskusnih ruku majke Marije te uz pomoć djece, Ivana i Eme. 

SAVJETI Supertrik za gurmane: Ogulite kobasicu u samo dva poteza

Prije 50-ak godina na Badnjak se spremala i juha od bakalara, koji se nabavljao iz Bakra. Nakon večere obitelji bi zajedno odlazile u crkvu na polnoćku, gdje bi sumještanima čestitali Božić te bi pozvali prijatelje u goste i tad se vraćali kući. Na stolu su poslužili božićnu večeru. 

- U obitelji njegujemo običaje. Tradicionalno na Badnjak, nakon zajedničkoga kićenja bora, u kuću unosimo Božić za stol. Za to pripremimo polibnicu, odnosno božićni kruh, koji se umijesi kao tijesto za kruh i peče se u okrugloj posudi. Pečena polibnica pospe se kukuruzom i pšenicom, a znalo se staviti i grožđa, te se njome blagoslove kuća i hrana da sljedeća godina bude bogata i rodna, da ne bude gladi. Najstariji i najmlađi član obitelji pokucali bi na vrata, a ukućani bi pogasili svjetla. Jedan je nosio svijeću i slamu a drugi polibnicu. Kad bi ih ukućani pozvali: ‘Slobodno uđite’, odgovarali bi ‘Hvaljen Isus i Marija’. Polibnicu i svijeću stavili bi na stol i nakon toga bi se blagoslovila kuća i molilo se za obilje hrane, a polibnica je sastavnica sve te hrane, uzgoja žita, vinograda, peradi, svinja - govori Ivan. Pod stol bi stavili slamu, koja je simbolizirala Isusovo rođenje. Ukućani bi potom sjeli i prionuli badnjoj večeri. Domaći kruh jeli bi s medom, da nadolazeća godina bude slatka, i s češnjakom, koji nas čuva od bolesti. Nekad su se na stol stavljale božićnice, jabuke i naranče, jer nije bilo obilja kao danas i bile su jedino voće, a služile su kao znak pažnje i darovale su se gostima. 

- Sjećam se da su moji baka i djed znali izvlačiti slamu ispod stolnjaka i znali bi govoriti tko izvuče dužu taj će duže živjeti. Nije bilo drugih igara, pa su se ljudi tako zabavljali, u igri slamom. Znali su se i igrati tako da, tko bi izvukao kraću, morao bi ići u štalu nahraniti govedo i očistiti je, ili tko će raditi pisanice za Uskrs i slično - prisjeća se Marija dodajući da su nekad nakon Božića slamu nosili u gnijezdo u kištricu, gdje kokoši nesu jaja, da bolje nesu. Danas se dekoracija stola i prostora prilagođava prostoru, moderno je doba, pa stol i prostor ukrašavaju srebrnim, zlatnim i crvenim detaljima.

- Naša obitelj i dalje održava tradiciju, stavljamo slamu pod stol, pripremamo tradicijska jela, u kuću unosimo Božić, pšenicu i polibnicu, koje cijeli blagdanski period držimo na stolu. Mladi danas niti ne znaju što je običaj, petošunka, netko sprema meso koje voli ili neka druga jela. Sve manje se biraju jela i sve manje se poštuju stari blagdanski običaji. Drago mi je što moja djeca poštuju i prihvaćaju tradiciju, moj sin Ivano lani je sa mnom na nacionalnoj televiziji pripremao karlovačko tradicijsko jelo koje se poslužuje za Sveta tri kralja, kiselu juhu s trajbanim jajima i domaćom kobasicom - kaže Ivan. 

BOŽIĆNE DELICIJE Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice

POLIBNICA

Priprema: za božićni kruh umijesite tijesto kao i obično za kruh te pecite u okrugloj posudi. Ukrasite smjesom vode i brašna, kojom izrađujete pletenicu, kokoš i drugo. Pečenu polibnicu pospite kukuruzom i pšenicom te ukrasite grožđem. Njome se blagoslove kuća i hrana da iduća godina bude bogata i rodna.

VANILIN KIFLICE

Priprema: Za vanilin kiflice u glatko brašno dodate jaje, orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer i margarin, a možete staviti i malo vrhnja. Tijesto izmijesite i razvaljajte, oblikujte kiflice i stavite peći. Potom ih pospite šećerom u prahu. U tradicionalnim recepturama nema jedino vanilin šećera, no nekad su žene za aromu znale naribati limunove korice.

PETOŠUNKA

Priprema: Petošunku pripremite tako da je utrljate krupnom soli i češnjakom te ostavite desetak dana da stoji u pacu ili marinadi. Nakon što je izvadite i ocijedite, stavite je u pušnicu da dobije dva-tri dima. Noć prije pečenja namočite je u vodu da otpusti sol i stavite peći otprilike na dva sata. Uz nju servirajte domaću kiselinu - kisele krastavce, feferone, paprike, slatko zelje na salatu, grah salatu i krumpir salatu. 

POVITICA OD SIRA

Priprema: brašno posolite, dodajte mlaku vodu i lagano umijesite tijesto, koje mora odstajati barem pola sata. Na stolnjaku ga razvaljajte, nauljite pa rukama razvlačite da bude što tanje. Nakon toga polovinu premažite nadjevom od sira, soli, jaja i vrhnja pa zarolajte i stavite peći. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • SDParizer_fighter 24.12.2020.

    Respect na trudu, čuvanju tradicije i recepata

Komentiraj...
Vidi sve komentare