Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Polibnicom se blagoslovi kuća i hrana da godina bude bogata'

'Polibnicom se blagoslovi kuća i hrana da godina bude bogata'
12

Kuhar Ivan Borovac s obitelji peče polibnicu, no deset dana prije sprema i petošunku. Objašnjava nam da se, prema tradiciji, domaći kruh maže medom, za slatku, i češnjakom za zdravu godinu

VIDEO

Polibnica, domaći kruh s medom i češnjakom, povitica od sira, petošunka, vanilin kiflice, nonice, zvjezdice s pekmezom, kuglof s grožđicama - tradicionalna su jela koja se za Badnjak i Božić nalaze na svečanom blagdanskom stolu obitelj Borovac iz Donjeg Mrzlog Polja Mrežničkog kraj Duge Rese, kao i većine njihovih sugrađana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bicikli 01:35

Naš domaćin Ivan Borovac, profesionalni kuhar, predsjednik Udruge kuhara Karlovačke županije, zaposlen u Plitvica Holiday Resortu u Grabovcu, uputio nas je u običaje i recepture jela koja se u karlovačkom kraju tradicionalno spremaju za blagdane. U svom obiteljskom domu jela je pripremio uz pomoć iskusnih ruku majke Marije te uz pomoć djece, Ivana i Eme. 

Supertrik za gurmane: Ogulite kobasicu u samo dva poteza
Supertrik za gurmane: Ogulite kobasicu u samo dva poteza

Prije 50-ak godina na Badnjak se spremala i juha od bakalara, koji se nabavljao iz Bakra. Nakon večere obitelji bi zajedno odlazile u crkvu na polnoćku, gdje bi sumještanima čestitali Božić te bi pozvali prijatelje u goste i tad se vraćali kući. Na stolu su poslužili božićnu večeru. 

borovac

- U obitelji njegujemo običaje. Tradicionalno na Badnjak, nakon zajedničkoga kićenja bora, u kuću unosimo Božić za stol. Za to pripremimo polibnicu, odnosno božićni kruh, koji se umijesi kao tijesto za kruh i peče se u okrugloj posudi. Pečena polibnica pospe se kukuruzom i pšenicom, a znalo se staviti i grožđa, te se njome blagoslove kuća i hrana da sljedeća godina bude bogata i rodna, da ne bude gladi. Najstariji i najmlađi član obitelji pokucali bi na vrata, a ukućani bi pogasili svjetla. Jedan je nosio svijeću i slamu a drugi polibnicu. Kad bi ih ukućani pozvali: ‘Slobodno uđite’, odgovarali bi ‘Hvaljen Isus i Marija’. Polibnicu i svijeću stavili bi na stol i nakon toga bi se blagoslovila kuća i molilo se za obilje hrane, a polibnica je sastavnica sve te hrane, uzgoja žita, vinograda, peradi, svinja - govori Ivan. Pod stol bi stavili slamu, koja je simbolizirala Isusovo rođenje. Ukućani bi potom sjeli i prionuli badnjoj večeri. Domaći kruh jeli bi s medom, da nadolazeća godina bude slatka, i s češnjakom, koji nas čuva od bolesti. Nekad su se na stol stavljale božićnice, jabuke i naranče, jer nije bilo obilja kao danas i bile su jedino voće, a služile su kao znak pažnje i darovale su se gostima. 

borovac

- Sjećam se da su moji baka i djed znali izvlačiti slamu ispod stolnjaka i znali bi govoriti tko izvuče dužu taj će duže živjeti. Nije bilo drugih igara, pa su se ljudi tako zabavljali, u igri slamom. Znali su se i igrati tako da, tko bi izvukao kraću, morao bi ići u štalu nahraniti govedo i očistiti je, ili tko će raditi pisanice za Uskrs i slično - prisjeća se Marija dodajući da su nekad nakon Božića slamu nosili u gnijezdo u kištricu, gdje kokoši nesu jaja, da bolje nesu. Danas se dekoracija stola i prostora prilagođava prostoru, moderno je doba, pa stol i prostor ukrašavaju srebrnim, zlatnim i crvenim detaljima.

borovac

- Naša obitelj i dalje održava tradiciju, stavljamo slamu pod stol, pripremamo tradicijska jela, u kuću unosimo Božić, pšenicu i polibnicu, koje cijeli blagdanski period držimo na stolu. Mladi danas niti ne znaju što je običaj, petošunka, netko sprema meso koje voli ili neka druga jela. Sve manje se biraju jela i sve manje se poštuju stari blagdanski običaji. Drago mi je što moja djeca poštuju i prihvaćaju tradiciju, moj sin Ivano lani je sa mnom na nacionalnoj televiziji pripremao karlovačko tradicijsko jelo koje se poslužuje za Sveta tri kralja, kiselu juhu s trajbanim jajima i domaćom kobasicom - kaže Ivan. 

Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice
Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice

POLIBNICA

borovac

Priprema: za božićni kruh umijesite tijesto kao i obično za kruh te pecite u okrugloj posudi. Ukrasite smjesom vode i brašna, kojom izrađujete pletenicu, kokoš i drugo. Pečenu polibnicu pospite kukuruzom i pšenicom te ukrasite grožđem. Njome se blagoslove kuća i hrana da iduća godina bude bogata i rodna.

VANILIN KIFLICE

borovac

Priprema: Za vanilin kiflice u glatko brašno dodate jaje, orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer i margarin, a možete staviti i malo vrhnja. Tijesto izmijesite i razvaljajte, oblikujte kiflice i stavite peći. Potom ih pospite šećerom u prahu. U tradicionalnim recepturama nema jedino vanilin šećera, no nekad su žene za aromu znale naribati limunove korice.

PETOŠUNKA

borovac

Priprema: Petošunku pripremite tako da je utrljate krupnom soli i češnjakom te ostavite desetak dana da stoji u pacu ili marinadi. Nakon što je izvadite i ocijedite, stavite je u pušnicu da dobije dva-tri dima. Noć prije pečenja namočite je u vodu da otpusti sol i stavite peći otprilike na dva sata. Uz nju servirajte domaću kiselinu - kisele krastavce, feferone, paprike, slatko zelje na salatu, grah salatu i krumpir salatu. 

POVITICA OD SIRA

borovac

Priprema: brašno posolite, dodajte mlaku vodu i lagano umijesite tijesto, koje mora odstajati barem pola sata. Na stolnjaku ga razvaljajte, nauljite pa rukama razvlačite da bude što tanje. Nakon toga polovinu premažite nadjevom od sira, soli, jaja i vrhnja pa zarolajte i stavite peći. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti