To je to što me zanima!

Sretni poljubac ispod imele je zapravo potekao iz krvave priče

Mistična svojstva imele potječu od Kelta i Nordijskih ljudi koji su vjerovali da u biljci postoji nešto mistično jer su grančice zimi ostajale zelene čak i kad je drvo izgubilo lišće
Vidi originalni članak

U srednjovjekovno doba vjerovalo se da ova biljka donosi sreću. No ono što danas imela znači poteklo je iz stare nordijske priče o Balderu. 

On je bio sin Frigge, božice ljubavi i braka, a ubio ga je zloduh strijelom od imele. 

Njegova majka Frigga je bila toliko izbezumljena da su joj se suze pretvorile u bijele bobice, prekrivajući biljku i simbolizirajući njezinu ljubav prema njemu.

POGLEDAJTE VIDEO (negativne strane ljubljenja):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svidjele su joj se bijele bobice pa je blagoslovila biljku i obećala poljubac svima koji su prošli ispod nje, od toga dana pa nadalje.

To se pretvorilo u tradiciju u davnim vremenima kada bi posjetitelji poljubili domaćina ispod imele kao način počasti nordijske legende.

U ZAGREBU Adventska dostava: Gušta se u kobasama i buhtla burgerima

Od tada se tradicija razvila u običaj.

Što je imela?

Unatoč svim romantičnim konotacijama, imela je zapravo poluparazit  koji raste na drveću.  Ptice pomažu njenom rasprostiranju tako što kljun ulijepljen bobicama čiste o koru drveća. 

Biljka se hrani stablom kradući sve minerale vode i tla, zbog čega zadržava svoju živopisnu zelenu boju tijekom cijele zime.

Bobice imele otrovne su i definitivno ih ne bi smjeli jesti.

POSLUŠAJTE SVE I OPUSTITE SE Sedam poznatih božićnih pjesama: Najdraža otkriva kako zamišljate savršen blagdan

Jedna francuska tradicija drži da je imela otrovna zato što je rasla na drvetu od kojeg se izrađivao križ na kojem je razapet Isus Krist, piše The Sun.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • valnea.s 09.12.2020.

    Prema legendi, nije ga ubio zloduh nego bog osvete Loki koji je iz šale i pakosti.. zato je iz kazne bio privezan na kamen iznad kojeg je bila zmija čiji otrov je kapao po njemu, uzrokujući zemljotrese.. Dajte se malo informirajte više kad pišete članak, ne pisat gluposti minut prije objave..

  • BOSCH_Sačuvaj3 08.12.2020.

    "Biljka se hrani stablom kradući sve minerale vode i tla..."- ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare